Τότε … γιατί κάναμε το lockdown;

Το τροπάριο έχει αλλάξει. Είναι σίγουρο, λέει, ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα αλλά δεν ανησυχούμε εφόσον προσέχουμε τους ηλικιωμένους. Τον Μάρτιο όμως γιατί ανησυχούσαμε; 

5081056

Με κάθε σεβασμό στους ειδικούς επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους, καθηγητές των Πολιτικών Υγείας, αλλά οι απόψεις τους υπόκεινται και αυτές στη βάσανο της κοινής λογικής.  Δεν πα να έχεις και Νόμπελ Ιατρικής, αν μου λες ότι ο ιός κολλάει στο 1 μέτρο στο μπάρ αλλά δεν κολλάει στο μισό μέτρο αν πρόκειται για κρατική εκδήλωση, δε μας τα λες καλά.

Η επιδημία ήρθε τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα από το εξωτερικό, όπως σε τελική ανάλυση έγινε παντού εκτός της Κίνας.  Από ότι μας έχουν πει, τα εισαγόμενα κρούσματα ήταν ολιγάριθμα, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Άλλωστε η Ελλάδα δεν έχει πραγματικά μεγάλο αριθμό αφίξεων από το εξωτερικό τους χειμερινούς μήνες και αυτό μάλλον μας προστάτευσε.

Άρα τα εισαγόμενα κρούσματα από το εξωτερικό τις προσεχείς εβδομάδες θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που είχαμε τον Φεβρουάριο – Μάρτιο. Αφενός επειδή οι αφίξεις ακόμη και μιας πολύ αναιμικής τουριστικής περιόδου θα είναι 3-5 εκατομμύρια. Αφετέρου επειδή ο ιός έχει πλέον παγκόσμια διασπορά και λογικά το ποσοστό των νοσούντων στις αφίξεις θα είναι μεγαλύτερο από ότι τον Φεβρουάριο και τις αρχές Μαρτίου. 

Αυτό λοιπόν που εννοούν οι ειδικοί επιστήμονες είναι ότι μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη θα έχουμε στην Ελλάδα πολλές εκατοντάδες εισαγόμενα κρούσματα αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε αν πλένουμε τα χέρια μας και κρατάμε τις αποστάσεις. 

Ρωτάω λοιπόν ως μη ειδικός. Δεν μπορούσαμε να πλένουμε τα χέρια μας και να κρατάμε τις αποστάσεις τον Μάρτιο και να αποφύγουμε το lockdown και τις καταστροφικές συνέπειες του στην οικονομία; 

Προφανώς, υπήρχε κάποιος λόγος που κάναμε το lockdown, δεν είμαι οπαδός των θεωριών συνωμοσίας. Υποθέτω λοιπόν, με μόνο εφόδιο την κοινή λογική, ότι ο καιρός τον Μάρτιο και τον Απρίλιο διευκόλυνε την διάδοση του ιού ενώ το καλοκαίρι τη δυσχεραίνει και γι αυτό τολμάμε τώρα να υποδεχθούμε πολλές εκατοντάδες κρούσματα. Δηλαδή ότι ο συνδυασμός του καλοκαιριού με κάποια, όχι αυστηρά, μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα διατηρήσει το περίφημο Ro κάτω από το 1.
Κάτω από το 1 δεν σημαίνει όμως 0. Κάποια διασπορά του ιού στην κοινότητα θα υπάρχει, μας το βεβαιώνουν όλοι οι ειδικοί. Ενώ προφανώς τα εισαγόμενα κρούσματα θα ανανεώνονται κάθε βδομάδα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Τον Οκτώβριο λοιπόν τι θα γίνει; Από όσο γνωρίζω γύρω στα μέσα Οκτωβρίου θεωρείται ότι ξεκινά η περίοδος έξαρσης της γρίπης, δηλαδή το Ro για τους ιούς της γρίπης ξεπερνάει (απότομα) το 1. Υποθέτω ότι αυτό θα ισχύσει και για τον κορονοϊό, αφού δείχνει να έχει εποχική συμπεριφορά αντίστοιχη της γρίπης.  Με πόσα κρούσματα να περιφέρονται ήδη στη χώρα θα ξεκινήσει η νέα επικίνδυνη περίοδος; Αν ισχύουν οι προηγούμενοι συλλογισμοί, θα μας έχουν μείνει τον Οκτώβριο πεσκέσι από την τουριστική περίοδο δεκάδες ή και εκατοντάδες κρούσματα στη χώρα. 

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην κυβέρνηση είναι ότι αποκλείεται νέο lockdown το φθινόπωρο και ότι θα το παίξουμε, όπως και όλη η Ευρώπη, Σουηδία. Πλένουμε τα χέρια μας, τοπικοί περιορισμοί κλπ. Με πολλά κρούσματα του ιού για μαγιά και χωρίς το καλοκαίρι για σύμμαχο. 

Κάτι δεν καταλαβαίνω στο σχέδιο και θα μου επιτρέψουν οι ειδικοί επιστήμονες να ανησυχώ. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…