«Τόσα αυτογκόλ Κυριάκο;»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί αγωνιωδώς να πλασάρει τον εαυτό της ως μια κυβέρνηση τεχνοκρατών και όχι ιδεολόγων. Η  παρουσία της  Αντωνίου στο κυβερνητικό σχήμα δείχνει πως η σύνδεση του κυβερνώντος κόμματος με την ακροδεξιά παραμένει ακόμα μια κραταιά και βαθιά ριζωμένη κατάσταση.

4866848 1

Η σκέψη του Αλέξη Τσίπρα κατά τις πρώτες μέρες του ως πρωθυπουργός να ιδρύσει… το  γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε μόνιμο αντικείμενο κριτικής από τη πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Στη Νέα Δημοκρατία έκαναν λόγο πως το συγκεκριμένο γραφείο υπάρχει απλά για πελατειακούς λόγους και όχι για ουσιαστικά πολιτικούς.

Αυτά όλα προεκλογικά. Την επομένη των εκλογών και όταν πήρε τα ηνία της εξουσίας η ΝΔ, οι αντιδράσεις πήγαν περίπατο. Κι ενώ όλοι σχεδόν περίμεναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης– που είχε εκφράσει την αντίθεση του- θα καταργούσε την συγκεκριμένη θέση, ο ίδιος  όχι μόνο διατήρησε το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αλλά προέβη και σε μια στελέχωσή του εξαιρετικά αμφιλεγόμενη.  Όμως ο πρωθυπουργός-μετά τις έντονες αντιδράσεις των νεοδημοκρατών στα social media- είχε ξεχάσει ότι είχε φροντίσει να καταργήσει το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το ΦΕΚ της 11ης Ιουλίου, πιάνοντας «αδιάβαστο» ακόμα και τον… κυβερνητικό εκπρόσωπο που δήλωνε  ότι «κρίναμε σκόπιμο να διατηρηθεί ο θεσμός, ώστε να υπάρξει πρόσωπο – δίαυλο του πρωθυπουργού για το επιθυμητό αποτέλεσμα»! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε όχι ένα… αλλά δύο αυτογκόλ ολκής.
 
Αυτή η κυβερνητική γκάφα-και με τις αποκαλύψεις του ΦΕΚ-προκάλεσε  αλυσιδωτές εκρήξεις και  ειδικά στο θέμα της τοποθέτησης της Μαρίας Αντωνίου ως υπεύθυνης

Η Μαρία Αντωνίου, η πρώην βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας από την Καστοριά, που ανέλαβε την εν λόγω θέση είναι μια πολιτικός με ανοιχτές διασυνδέσεις με τα πιο ακραία τμήματα της Δεξιάς. Μάλιστα, είναι βασική επισκέπτρια των εθνικιστικών φιεστών που γίνονται κάθε χρόνο στον Γράμμο και το Βίτσι προκειμένου να τιμηθεί η νίκη της εθνικιστικής πτέρυγας του ελληνικού εμφυλίου.

Δεν είναι τυχαίο πως κάθε χρόνο είναι η Χρυσή Αυγή που προπορεύεται στη διοργάνωση των εν λόγω εκδηλώσεων: πρόκειται για δομικό τμήμα της ακροδεξιάς συνείδησης έτσι όπως δομείται στο πλαίσιο της ελληνικής πραγματικότητας το να θεωρείς κομμάτι της μνήμης που πρέπει να τιμηθεί τα γεγονότα του Γράμμου και του Βίτσι.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η Αντωνίου είχε στο παρελθόν αποδοκιμαστεί από μέλη της Χρυσής Αυγής σε μια από τις επισκέψεις της στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά όχι μόνο πήγε και τις επόμενες χρονιές αλλά ακριβώς εξαιτίας αυτής της επιμονής της, οι σχέσεις της με τη Χρυσή Αυγή αποκαταστάθηκαν τελικά.

Η δημοσιοποίηση του πολιτικού προφίλ της Αντωνίου έγινε ο λόγος για την κατάρρευση ενός βασικού αφηγήματος της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας: παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί αγωνιωδώς να πλασάρει τον εαυτό της ως μια κυβέρνηση τεχνοκρατών και όχι ιδεολόγων, η παρουσία μιας πολιτικού όπως η Αντωνίου στο κυβερνητικό σχήμα (και μάλιστα χωρίς να πρόκειται για ένα ηγετικό πρόσωπο του κόμματος, ώστε να υπάρχει η δικαιολογία της «ανοχής») δείχνει πως η σύνδεση του κυβερνώντος κόμματος με την ακροδεξιά παραμένει ακόμα μια κραταιά και βαθιά ριζωμένη κατάσταση.

Χωρίς αμφιβολία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει προβλήματα στη Θεσσαλονίκη και στο χειρισμό πρωτίστως των εσωκομματικών του ζητημάτων, τα οποία λογικά μεταφέρονται, πλέον, στην κυβέρνηση και το κράτος. 

Η Νέα Δημοκρατία  εν τέλει, με τον παντελώς ακατανόητο χειρισμό του πάνω στο ζήτημα, η φασαρία που έγινε γύρω από αυτό όταν ήταν  κυβέρνηση  ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον γυρίζει μπούμερανγκ εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του. Τόσα αυτογκόλ Κυριάκο δεν συγχωρούνται! 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…