Newsroom

Newsroom

«Τορπίλη» από Μπόρις Τζόνσον: Δεν υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα

Συντονισμένη προσπάθεια για να «ηρεμήσει» ο Πούτιν

AP Boris Johnson 2

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα», αφού ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε χθες ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία έχουν πάρει «μια ρεαλιστική τροπή».

Ο Τζόνσον, που πραγματοποιεί επίσκεψη σε χώρες του Κόλπου προκειμένου να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις αφού η Βρετανία σταμάτησε να εισάγει πετρέλαιο και αέριο από τη Ρωσία, επεσήμανε ότι κατανοεί «την ρεαλιστικότητα της θέσης» που εξέφρασε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο των ηγετών της JEF (Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη), μιας στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέφρασε την αγανάκτησή του που η χώρα του δεν έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά πρόσθεσε: «Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει απλώς να τη δεχθούμε ως έχει».

Ο Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Αμπού Ντάμπι σήμερα δήλωσε: «Μίλησα με τον Βολοντίμιρ ξανά χθες και φυσικά κατανοώ τι λέει για το ΝΑΤΟ και την ρεαλιστικότητα της θέσης του. Και όλοι πάντα λέγαμε – το έχουμε ξεκαθαρίσει στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν– ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις για το μέλλον της χώρας πρέπει να ληφθούν «από τον ουκρανικό λαό» και «τον εκλεγμένο ηγέτη του», ενώ δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει «να στηρίζει» τον Ζελένσκι.

«Και το πιο σημαντικό είναι να σταματήσουμε την επιθετικότητα του Πούτιν, οι απολύτως βάρβαρες επιθέσεις του εναντίον της Ουκρανίας πρέπει να σταματήσουν και δεν θα πρέπει να πετύχουν, όπως δεν έχουν πετύχει», τόνισε. 

Επιφυλακτική ως προς το αποτέλεσμα των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δηλώνει η βρετανίδα ΥΠΕΞ 

Επιφυλακτική ως προς το αποτέλεσμα των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δήλωσε η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσουν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πάση θυσία.

“Είμαι επιφυλακτική ως προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες ενόσω ο Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρέπει να εφαρμόσει μια εκεχειρία και να αποσύρει τα στρατεύματά του για να ληφθούν σοβαρά υπόψη αυτές οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν ‘πάση θυσία’ “, δήλωσε η Τρας στην τηλεόραση του BBC.

“Αν δεν εξασφαλίσουμε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα χάσει στην Ουκρανία, η πιθανότητα είναι ότι θα θέλει να προχωρήσει και πιο πέρα. Πρέπει να τον σταματήσουμε πάση θυσία. Είναι τόσο σημαντικό να σταματήσουμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι μια πραγματική απειλή που αντιμετωπίζει ο κόσμος”, πρόσθεσε η Τρας.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ θα απαντήσει, αν ρωσικοί πύραυλοι προσγειωθούν σε έδαφος ΝΑΤΟϊκής χώρας παρότι είπε ότι μια τέτοια επίθεση είναι “πολύ απίθανη”.

Ερωτηθείσα σήμερα τι εννοεί με το “πάση θυσία” η Τρας απάντησε: “πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας για να επιβληθούν κυρώσεις στο ρωσικό καθεστώς…στέλνουμε τώρα αντιαεροπορικά όπλα (στην Ουκρανία) γιατί δεν θέλουμε αυτή η σύγκρουση να προχωρήσει αλλού. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να είμαστε σκληροί τώρα.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με χώρες σε όλο τον κόσμο, με κάποιες από τις οποίες δεν θα συμφωνήσουμε σε πάρα πολλά ζητήματα, αλλά σε αυτό που συμφωνούμε είναι ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε τη Ρωσία απλώς να καταπατά την εθνική κυριαρχία μιας άλλης χώρας”.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…