Τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο του Μάλι: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απελευθέρωσης, 27 σορούς εντόπισαν οι Αρχές (φωτο & βίντεο)

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων στο πολυτελές ξενοδεοχείο, οι οποίοι κρατούνταν από υποστηρικτές μιας αφρικανικής τζιχαντιστικής οργάνωσης - παρακλάδι της αλ Κάιντα, η οποία φέρεται να ονομάζεται Αλ Μουραμπιτούν

mali2

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων στο πολυτελές ξενοδεοχείο, οι οποίοι κρατούνταν από υποστηρικτές μιας αφρικανικής τζιχαντιστικής οργάνωσης – παρακλάδι της αλ Κάιντα, η οποία φέρεται να ονομάζεται Αλ Μουραμπιτούν. Σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας και το Γαλλικό Πρακτορείο, έχουν εντοπιστεί οι σοροί 27 ατόμων στο ξενοδοχείο. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας Βέλγος αξιωματούχος στην τοπική βουλή της Βαλλονίας-Βρυξελλών. 

Βίντεο κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης των ομήρων:

 

 

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο της αλυσίδας Radisson -190 δωματίων με πληρότητα 90%- που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Μπαμακό και αρχικά κρατούσαν 170 ομήρους, 140 τουρίστες και 30 υπαλλήλους. 

Οι τζιχαντιστές φέρονται να έφθασαν στο ξενοδοχείο με όχημα το οποίο έφερε πινακίδες διπλωματικού σώματος. Επιπρόσθετα, ο διάσημος τραγουδιστής της Γουινέας, Σεκουμπά Ντιαμπατέ, που ήταν ένας εκ των 80 ομήρων που απελευθερώθηκαν, δήλωσε στο Reuters ότι  «τους άκουσα να λένε στα αγγλικά: Το γέμισες; (εννοώντας το όπλο). Πάμε!».

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει πως υπάρχουν δύο τραυματίες, οι οποίοι είναι άντρες της ασφάλειας του ξενοδοχείου.

Η Γαλλία σπεύδει να υπερασπιστεί την πρώην αποικία της

Πενήντα άτομα προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων έστειλε στο Μαλί η Γαλλία προκειμένου να βοηθήσει τις τοπικές Αρχές στην επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών στο ξενοδοχείο Radisson, σύμφωνα με το Reuters.Στην επιχείρηση συνέβαλαν και οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

 

 

Οι τρομοκράτες εισέβαλαν στο ξενοδοχείο, ανοίγοντας πυρ, ενώ παράλληλα φώναζαν “Allahu Akbar” (ο Θεός είναι μεγάλος).

Πηγές του Al Jazeera αναφέρουν ότι οι ένοπλοι που εισέβαλαν στο Radisson ήταν 10 και πυροβόλησαν τους άντρες ασφαλείας του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ανάμεσα στους ομήρους βρίσκεται και ο πλουσιότερος άντρας της Αφρικής, Αλικό Νταγκοτέ.

 

 

Το ξενοδοχείο βρίσκεται δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας σε μία συνοικία όπου υπάρχουν υπουργεία και πρεσβείες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι υπάρχει ισχυρός αστυνομικός κλοιός γύρω από το ξενοδοχείο. Πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Πρακτορείο ότι η επίθεση έγινε στον έβδομο όροφο.

«Πολύ νωρίς το πρωί σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών. Προφανώς έγινε προσπάθεια ομηρίας. Η αστυνομία βρίσκεται επί τόπου κι έχει αποκλείσει την περιοχή» δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

 

 

Βίντεο του BBC News:

 

 

Η αμερικανική πρεσβεία στο Μάλι επιβεβαίωσε την επίθεση και ζήτησε από τους Αμερικανούς υπηκόους στο Μπαμάκο να βρουν καταφύγιο. Καλούνται οι τουρίστες να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους ώστε να επιβεβαιώσουν ότι είναι σώοι και αβλαβείς. 

 

 

Πού βρίσκεται το Μπαμακό και το ξενοδοχείο:

 

 

 

Το ξενοδοχείο:

 

 

Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση σε ξενοδοχείο, στο Μάλι, καθώς τον Αύγουστο έπειτα από μία 24ωρη εισβολή και ομηρία στο ξενοδοχείο Σεβαρέ, σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες, πέντε υπάλληλοι του ΟΗΕ και τέσσερις ένοπλοι.
 
Επίσης, μία ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πέντε νεκρούς τον περασμένο Μάρτιο σε εστιατόριο του Μπαμακό, όπου συχνάζουν ξένοι.

 

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, μίλησε για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…