Τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο του Μάλι: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απελευθέρωσης, 27 σορούς εντόπισαν οι Αρχές (φωτο & βίντεο)

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων στο πολυτελές ξενοδεοχείο, οι οποίοι κρατούνταν από υποστηρικτές μιας αφρικανικής τζιχαντιστικής οργάνωσης - παρακλάδι της αλ Κάιντα, η οποία φέρεται να ονομάζεται Αλ Μουραμπιτούν

mali2

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων στο πολυτελές ξενοδεοχείο, οι οποίοι κρατούνταν από υποστηρικτές μιας αφρικανικής τζιχαντιστικής οργάνωσης – παρακλάδι της αλ Κάιντα, η οποία φέρεται να ονομάζεται Αλ Μουραμπιτούν. Σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας και το Γαλλικό Πρακτορείο, έχουν εντοπιστεί οι σοροί 27 ατόμων στο ξενοδοχείο. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας Βέλγος αξιωματούχος στην τοπική βουλή της Βαλλονίας-Βρυξελλών. 

Βίντεο κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης των ομήρων:

 

 

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο της αλυσίδας Radisson -190 δωματίων με πληρότητα 90%- που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Μπαμακό και αρχικά κρατούσαν 170 ομήρους, 140 τουρίστες και 30 υπαλλήλους. 

Οι τζιχαντιστές φέρονται να έφθασαν στο ξενοδοχείο με όχημα το οποίο έφερε πινακίδες διπλωματικού σώματος. Επιπρόσθετα, ο διάσημος τραγουδιστής της Γουινέας, Σεκουμπά Ντιαμπατέ, που ήταν ένας εκ των 80 ομήρων που απελευθερώθηκαν, δήλωσε στο Reuters ότι  «τους άκουσα να λένε στα αγγλικά: Το γέμισες; (εννοώντας το όπλο). Πάμε!».

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει πως υπάρχουν δύο τραυματίες, οι οποίοι είναι άντρες της ασφάλειας του ξενοδοχείου.

Η Γαλλία σπεύδει να υπερασπιστεί την πρώην αποικία της

Πενήντα άτομα προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων έστειλε στο Μαλί η Γαλλία προκειμένου να βοηθήσει τις τοπικές Αρχές στην επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών στο ξενοδοχείο Radisson, σύμφωνα με το Reuters.Στην επιχείρηση συνέβαλαν και οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

 

 

Οι τρομοκράτες εισέβαλαν στο ξενοδοχείο, ανοίγοντας πυρ, ενώ παράλληλα φώναζαν “Allahu Akbar” (ο Θεός είναι μεγάλος).

http://www.in.gr/23593933_Mali_Attack_JPEG_0b733.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTUlMmYxMSUyZjIwJTJmMjM1OTM5MzNfbWFsaSthdHRhY2suanBlZy0wYjczMy5qcGcmdz01MTImaD0wJnN0PXRydWUmYmc9MTY3NzcyMTUmY3I9ZmFsc2UmYXQ9NA%3d%3d

Πηγές του Al Jazeera αναφέρουν ότι οι ένοπλοι που εισέβαλαν στο Radisson ήταν 10 και πυροβόλησαν τους άντρες ασφαλείας του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ανάμεσα στους ομήρους βρίσκεται και ο πλουσιότερος άντρας της Αφρικής, Αλικό Νταγκοτέ.

 

People run to flee from the Radisson Blu Hotel in Bamako, Mali, Friday, Nov. 20, 2015. The company that runs the Radisson Blu Hotel in Mali''s capital says assailants have takenhostages in a brazen assault involving grenades. (AP Photo/Harouna Traore)

 

Το ξενοδοχείο βρίσκεται δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας σε μία συνοικία όπου υπάρχουν υπουργεία και πρεσβείες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι υπάρχει ισχυρός αστυνομικός κλοιός γύρω από το ξενοδοχείο. Πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Πρακτορείο ότι η επίθεση έγινε στον έβδομο όροφο.

«Πολύ νωρίς το πρωί σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών. Προφανώς έγινε προσπάθεια ομηρίας. Η αστυνομία βρίσκεται επί τόπου κι έχει αποκλείσει την περιοχή» δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

 

 

Βίντεο του BBC News:

 

 

Η αμερικανική πρεσβεία στο Μάλι επιβεβαίωσε την επίθεση και ζήτησε από τους Αμερικανούς υπηκόους στο Μπαμάκο να βρουν καταφύγιο. Καλούνται οι τουρίστες να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους ώστε να επιβεβαιώσουν ότι είναι σώοι και αβλαβείς. 

 

 

Πού βρίσκεται το Μπαμακό και το ξενοδοχείο:

 

© Google Maps

 

Embedded image permalink

 

Το ξενοδοχείο:

 

Embedded image permalink

 

Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση σε ξενοδοχείο, στο Μάλι, καθώς τον Αύγουστο έπειτα από μία 24ωρη εισβολή και ομηρία στο ξενοδοχείο Σεβαρέ, σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες, πέντε υπάλληλοι του ΟΗΕ και τέσσερις ένοπλοι.
 
Επίσης, μία ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πέντε νεκρούς τον περασμένο Μάρτιο σε εστιατόριο του Μπαμακό, όπου συχνάζουν ξένοι.

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…