ΆΧ

Άρης Χατζηστεφάνου

Τώρα όλοι νίπτουν τας χείρας τους για την επιστροφή της θεοκρατίας στις ΗΠΑ

Όσα συμβαίνουν στο θεοκρατικό καθεστώς των ΗΠΑ είναι μια πρόγευση για την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αλλά και ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έσπευσαν να καταδικάσουν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ να δυναμιτίσει το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση. Συγκεκριμένα ο Μπάιντεν έκανε λόγο για «τραγικό λάθος» του ανώτατου δικαστηρίου ενώ ο Τραμπ φέρεται να σημείωσε ότι η απόφαση θα βλάψει το ρεπουμπλικανικό κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι μια ημέρα νωρίτερα, το ανώτατο δικαστήριο σε δυο ξεχωριστές αποφάσεις ενίσχυσε το δικαίωμα οπλοφορίας στους δρόμους (το οποίο είχε επιχειρήσει να περιορίσει η πολιτεία της Νέας Υόρκης με ειδική νομοθεσία) ενώ παράλληλα άρχισε να ψαλιδίζει τα περίφημα δικαιώματα Μιράντα – την υποχρέωση της αστυνομίας να εξηγεί στους συλληφθέντες τα δικαιώματά τους.

Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας λάμβαναν θέσεις μάχης έξω από το κτίριο του ειδικού δικαστηρίου σε μια σκηνή που έβγαζε βγαλμένη από τη δυστοπική τηλεοπτική σειρά Handmaid’s tale. Παράλληλα μια μετά την άλλη οι συντηρητικές πολιτείες ανακοινώνουν την απαγόρευση των εκτρώσεων.

 

Αυτό που παραλείπουν να σημειώσουν τα φιλελεύθερα ΜΜΕ των ΗΠΑ, που τώρα οδύρονται για τις μεσαιωνικές αποφάσεις του ειδικού δικαστηρίου είναι ότι όλοι συνέβαλαν και ανέχθηκαν τη δημιουργία αυτού του αντιδραστικού και ανεξέλεγκτου σώματος δικαστών που καθορίζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Καταρχήν ας μην ξεχνάμε ότι κατά την προηγούμενη έξαρση νεοσυντηρητισμού στις ΗΠΑ, επί προεδρίας του νεοφιλελεύθερου Ρόναλντ Ρίγκαν, ο Τζο Μπάιντεν ψήφιζε για την απαγόρευση των εκτρώσεων. Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν αυτός που επέβαλε τις σημερινές ισορροπίες στο σώμα των δικαστών – ένα ούτως ή άλλως αντιδραστικό σώμα που επί Τραμπ άρχισε να λαμβάνει ακραία χαρακτηριστικά. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ βαθύτερο.

Όπως εξηγεί σε εκτενές ρεπορτάζ του το περιοδικό Jacobin, η σύνθεση του ανώτατου δικαστηρίου δεν καθορίστηκε μόνο από πολιτικές αποφάσεις αλλά και από το «αόρατο χέρι» της αγοράς. Εδώ και χρόνια ένα δαιδαλώδες δίκτυο ιδιωτών χορηγών, εργάζεται για την προώθηση των πιο αντιδραστικών δικαστών μέσων οργανώσεων που λειτουργούν σαν λόμπι αλλά και τεράστιων διαφημιστικών προγραμμάτων. Ανάμεσά τους συναντάμε οργανώσεις όπως το Federalist Society και τον αντιπρόεδρό του Λέοναρντ Λέο, ο οποίος είχε διατελέσει και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ.

Το δίκτυο προωθούσε συγκεκριμένες εκστρατείες εναντίον της προστασίας του περιβάλλοντος, του δικαιώματος στην έκτρωση, της προστασίας εναντίον στην αστυνομική βαναυσότητα κ.ο.κ .

Όπως εξηγούσαμε πριν από μερικές εβδομάδες στην Εφημερίδα των Συντακτών, ανάλογα δίκτυα εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς και στην Ευρώπη προωθώντας ανάλογες πολιτικές. Στη χώρα μας γνωρίσαμε σχετικές πρακτικές με την προσπάθεια διοργάνωσης του συνεδρίου «αναπαραγωγικής αυτονομίας» το οποίο θα διεξαγόταν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, αναρίθμητων παπάδων και των πιο ακροδεξιών και φιλοχουντικών στελεχών της «φιλελεύθερης» Νέας Δημοκρατίας.

Όσα συμβαίνουν στο θεοκρατικό καθεστώς των ΗΠΑ είναι μια πρόγευση για την Ευρώπη.

Πηγή: Infowar

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Οργή Λασκαράκη για Τσιμιτσέλη: «Είναι άκομψο όλο αυτό – Οι ζωές έχουν προχωρήσει» (video)

Οργή Λασκαράκη για Τσιμιτσέλη: «Είναι άκομψο όλο αυτό – Οι ζωές έχουν προχωρήσει» (video)

«Εννοείται πως δεν κρυβόμαστε ότι έχουμε υπάρξει ζευγάρι και ότι υπάρχει ένα παιδί», τονίζει η…

Καιρός: Βόμβα Μαρουσάκη για τις μέρες των Χριστουγέννων – «Οι καμήλες νικάνε τις αρκούδες»

Καιρός: Βόμβα Μαρουσάκη για τις μέρες των Χριστουγέννων – «Οι καμήλες νικάνε τις αρκούδες»

Ο καιρός φαίνεται να αλλάζει αισθητά όσα πλησιάζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων σύμφωνα με τον…