Τοποθετούν ανεμογεννήτριες ακόμη και πάνω σε αρχαιότητες!

«Δυστυχώς οι διαβεβαιώσεις τόσο της Υπουργού Πολιτισμού ότι θα τηρηθεί η αρχαιολογική νομοθεσία, όσο και του Υπουργού Περιβάλλοντος ότι δε θα υπάρξουν εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στις εκτάσεις της Εύβοιας που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές, καθίστανται γράμμα κενό», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου.

καμενα

Η παρέμβαση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 2/2/22 του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με θέματα 1) την πρόταση αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου στον Άγιο Νικόλαο και στο Νημποριό Στύρων Καρυστίας και 2) την έγκριση ή μη της ΜΠΕ του έργου εγκατάστασης 5 αιολικών πάρκων στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή Στύρων:

«Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα συμμετοχής μου στη συζήτηση.

Θέμα 1ο: Η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στο λόφο του Αγίου Νικολάου και του Νημποριού Στύρων είναι ένα πρώτο βήμα γιατί είναι και σύμφωνη με την πρόταση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Εύβοιας για τη διεύρυνσή του, αλλά και την προστασία του.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η Εφορία για τη σχεδιαζόμενη περιοχή εγκατάστασης ανεμογεννητριών, ότι «βρίθει ορατών πλέον, μετά την πυρκαγιά που κατέκαυσε την περιοχή, αρχαιοτήτων» και «τεκμηριωμένα πλέον, η ευρύτερη περιοχή βρίθει πολύ σημαντικών αρχαιοτήτων, που καταδεικνύουν το διαχρονικόν της εξόρυξης, επεξεργασίας και εμπορίας της Στυρίας λίθου στην περιοχή της Καρυστίας και, ως εκ τούτου, χρήζουν άμεσης προστασίας και ανάδειξης των πολύ σημαντικών αρχαιοτήτων ».

Είναι χαρακτηριστική δε για το χρόνο που γίνεται και η αναφορά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που σε ανακοίνωση του για το ίδιο θέμα στις 26/10/2021 αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο φάκελος για την κήρυξη του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου της περιοχής έχει προωθηθεί σε χρόνο προγενέστερο της προώθησης, δηλαδή της σύνταξης της Μ.Π.Ε. του εν λόγω έργου, δηλαδή της επένδυσης.

Σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 13 του Ν.3028/02, οι αρχαιολογικοί χώροι εντός ή εκτός οικισμών κηρύσσονται και οριοθετούνται πριν από την εξέταση νέων αιτημάτων χρήσεων στους χώρους αυτούς.

Πόσο μάλλον όταν το αίτημα αφορά ένα έργο αιολικών πάρκων που συνιστά μείζονα χωρική παρέμβαση (τσιμεντοστρώσεις, δρόμοι κλπ), τμήμα της οποίας χωροθετείται στην προκειμένη περίπτωση πάνω σε ορατές αρχαιότητες!»

Το αυτονόητο λοιπόν, με βάση το νόμο, είναι να προηγηθεί η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου, η οποία και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων όποιου έργου προτείνεται στην εν λόγω περιοχή.

Σε πλήρη αντίθεση με όλα τα παραπάνω εισήχθη την προηγούμενη φορά στο ΚΑΣ η εγκατάσταση της επένδυσης χωρίς να έχει εξεταστεί ακόμη η κήρυξη του χώρου.

Γι αυτό και τη σημερινή σας συνεδρίαση δεν πρέπει να την απασχολήσει η ΜΠΕ, αλλά μόνον η αναοριοθέτηση και η διεύρυνση του αρχαιολογικού χώρου.

Θέμα 2ο: Η εξέτασή της ΜΠΕ από το Κ.Α.Σ. την ίδια ώρα με την οριοθέτηση εκθέτει για δεύτερη φορά την κυβέρνηση.

Κι εδώ μπαίνει το ερώτημα: Γιατί φέρνετε την ίδια ώρα ουσιαστικά την εξέταση μιας ΜΠΕ, η οποία κατά τη γνώμη μου έκτος από ανεπαρκέστατη και επιστημονικά απαράδεκτη είναι και ανεπίκαιρη, καθώς φέρει ημερομηνία εκπόνησης τον Ιούλιο 2021, δηλαδή εκπονήθηκε σε χρόνο προγενέστερο της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε στην Εύβοια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν λαμβάνει καν υπόψη της περιβαλλοντικά δεδομένα που έχουν μεταβληθεί δραματικά.

Αγαπητά μέλη του ΚΑΣ, μην αγνοείτε την ευαισθησία των τοπικών κοινωνιών που με ομόφωνες γνωμοδοτήσεις και ψηφίσματα του συνόλου του αυτοδιοικητικού χώρου, από τα Τοπικά Συμβούλια μέχρι το Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας, έχουν εκφραστεί αρνητικά.

Πόσο μάλλον όταν το ΠΣ. έχει δεσμευτεί ότι για όλες τις περιπτώσεις θα γνωμοδοτεί αρνητικά μέχρι να τους εκχωρηθεί το δικαίωμα της απόφασης.

Πρόσφατα (26/11/2021) επισκεφθήκατε την περιοχή. Πιστεύω να αντιληφθήκατε με τα ίδια σας τα μάτια το χώρο και τη σημασία του.

Έχω πληροφορηθεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία “διαπραγμάτευσης” να μη μπουν οι ανεμογεννήτριες πάνω στις αρχαιότητες ακριβώς, αλλά 100-200 μέτρα πιο κει, ή να κοπούν το πολύ μέχρι 2 ανεμογεννήτριες από τις 14.

Δεν πρόκειται να μπω σε τέτοιες διαπραγματεύσεις και το ίδιο θα κάνουν και οι εκπρόσωποι των κατοίκων που αντιδρούν. Μακάρι να μην αληθεύουν.

Δυστυχώς οι διαβεβαιώσεις τόσο της Υπουργού Πολιτισμού ότι θα τηρηθεί η αρχαιολογική νομοθεσία, όσο και του Υπουργού Περιβάλλοντος ότι δε θα υπάρξουν εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στις εκτάσεις της Εύβοιας που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές, καθίστανται γράμμα κενό.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα»

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…