Το μουσικό TOP 10 της Πρωτομαγιάς

Ο Αντώνης Μποσκοΐτης διαλέγει από την «εαρινή σύναξη» των τραγουδιών και των εμβατηρίων! 

No 10 – BEE GEES – First of May

Η Πρωτομαγιά των Bee Gees δεν είχε καμία σχέση με εργατικά δικαιώματα. Κυκλοφόρησε το 1969 στο άλμπουμ «Odessa» του μακρόβιου συγκροτήματος και πηγή έμπνευσης του, όπως αποκάλυψε πολλά χρόνια αργότερα ο τραγουδιστής Barry Gibb, ήταν η ημερομηνία γέννησης του σκύλου του! Κατά τον αδερφό του, Maurice Gibb, άλλη μία πηγή έμπνευσης ήταν το ψηλό χριστουγεννιάτικο δέντρο, όταν ο ίδιος ήταν μικρός και καθόταν και το παρατηρούσε. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε αρχικά στη Νέα Υόρκη τον Αύγουστο του 1968 και κατόπιν στο Λονδίνο. Εξακολουθεί να ακούγεται σαν μία όμορφη μεν, γλυκερή δε μπαλάντα από ένα θρυλικό συγκρότημα που κοντεύει να συμπληρώσει εξήντα χρόνια παρουσίας στα διεθνή μουσικά δρώμενα.

Νο 9 – JONATHAN COULTON – First of May

Στη δική του Πρωτομαγιά ο Αμερικανός τραγουδοποιός Jonathan Coulton, γνωστός και ως JoJo από τους φαν του, χρησιμοποίησε μια παλιά ρυθμική μελωδία, δανείστηκε στίχους όμως από ένα παγανιστικό ποίημα του Willard R. Espy, όπου η λέξη «Beltane»  σήμαινε την κέλτικη είσοδο στον πιο ανοιξιάτικο μήνα του χρόνου. Το κομμάτι κυκλοφόρησε το 2003 στο ντεμπούτο άλμπουμ του Coulton με τίτλο «Smoking Monkey».

Νο 8 – MAGPIE LANE – May Song

Το «The Wicker Man» το έχετε δει; Τη συγκεκριμένη ταινία μεταφυσικού τρόμου θυμίζει αυτό το δημοτικό τραγούδι της Αγγλίας που έρχεται από το Oxford και που ηχογράφησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 τα μέλη του συγκροτήματος Magpie Lane, παίρνοντας το όνομα τους από έναν κεντρικό δρόμο της βρετανικής πόλης. Η μελωδία και οι στίχοι του Μαγιάτικου τραγουδιού χρεώνονται στον Dave Webber και διαπερνούν εδώ και πολλούς αιώνες τη βρετανική παγανιστική παράδοση ως ένας ύμνος στην αναγέννηση της φύσης. Με το κομμάτι αυτό οι Βρετανοί συνήθιζαν να παρελαύνουν στους δρόμους του Oxford και της Κορνουάλης κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Νο 7 – SHOSTAKOVICH – Symphony No 3 (First of May)

Η «3η Συμφωνία» του Shostakovich έφερε τον υπότιτλο «Πρωτομαγιά». Ήταν το υπ’ αριθμ. 20 έργο του κορυφαίου μουσουργού και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην επέτειο θανάτου του Lenin, στις 21 Ιανουαρίου του 1930, από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λένινγκραντ. Χωρισμένη σε τέσσερα μέρη, η «3η Συμφωνία» του Shostakovich κατέληγε στο moderato εμπνευσμένο από ένα κείμενο του Ρώσου ποιητή Semyon Kirsanov, που εξυμνούσε την Πρωτομαγιά και την Επανάσταση. Ο ίδιος ο Shostakovich, ωστόσο, προτιμούσε να λέει πως η εργασία του αυτή ουσιαστικά εξέφραζε το πνεύμα μιας «ειρηνικής ανοικοδόμησης» σε όλα τα επίπεδα.

No 6 – ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ – Песен на Труда

Από τη γειτονική Βουλγαρία και τα παλιά χρόνια έρχεται αυτό το κομμουνιστικό εμβατήριο της Πρωτομαγιάς που ο τίτλος του μεταφράζεται ως «Το τραγούδι του Εργάτη» ή «Της Εργατιάς». Την πατρότητα του τραγουδιού, που εδώ ακούμε ως οργανικό, χρεώνονται ο συνθέτης Georgi Gonarov, ο οποίος πέθανε νεότατος, στα 23 του, και ο Georgi Kirkov, ένας απ’ τους πιο σημαντικούς Βούλγαρους σοσιαλιστές πολιτικούς στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αι.

Νο 5 – ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ – Μέρα Μαγιού μου μίσεψες

Η δική μας Πρωτομαγιά είναι ταυτισμένη με το τραγούδι αυτό του Μίκη Θεοδωράκη, που αποτελεί μελοποίηση στην ποιητική σύνθεση «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου. Ο θρήνος της μάνας για τον γιο της που πέφτει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών και παράλληλα το νόμιμο δικαίωμα στην Απεργία για κάθε εργάτη την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Το τραγούδι μαζί με τα υπόλοιπα εφτά κομμάτια του «Επιταφίου» ηχογραφήθηκε αρχικά με τη Νάνα Μούσχουρη στην ενορχήστρωση του Μάνου Χατζιδάκι για ν’ ακολουθήσει σχεδόν αμέσως μετά η πιο λαϊκότροπη εκδοχή με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Μανώλη Χιώτη στο μπουζούκι. 

Νο 4 – ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ/ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ – Παράξενη Πρωτομαγιά

Η πανέμορφη Πρωτομαγιά του ποιητή της «Αμοργού», Νίκου Γκάτσου, είναι και παράξενη, σουρεαλιστική και κάπως πεσιμιστική. Μελοποιήθηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι στον κύκλο τραγουδιών, «Αθανασία», με τις φωνές του Μανώλη Μητσιά και της Δήμητρας Γαλάνη. Βρισκόμαστε στα 1975, στη Μεταπολίτευση, και ο Χατζιδάκις με τον Γκάτσο καταθέτουν ένα πολιτικό τραγούδι στην ουσία δίχως επαναστατικό εμβατηριακό πνεύμα. Ίσως γιατί είναι «Παράξενη Πρωτομαγιά, τι να την κάνεις πια την περηφάνια» αφού «μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια»…

Νο 3 -ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ – Πρωτομαγιά

Με την Πρωτομαγιά της Λένας Πλάτωνος κλαίγαμε όσοι βρεθήκαμε στο Ηρώδειο σε εκείνη τη συναυλία – comeback της το καλοκαίρι του 2008. Ίσως γιατί η Πλάτωνος με την επαναλαμβανόμενη φράση της «Είμαι Ευτυχισμένη» δήλωνε στο κοινό πως άφηνε πίσω της οριστικά τα σκοτάδια του παρελθόντος και το μέλλον της ανήκει – όπως και τελικά αποδείχτηκε τα επόμενα χρόνια! Το τραγούδι εντάχθηκε στο άλμπουμ της Λένας Πλάτωνος, «Ημερολόγια», και κατάφερε να ξεχωρίσει με τη χορευτική ηλεκτρονική μουσική και τον εξομολογητικό στιχουργικό του χαρακτήρα!

Νο 2 – ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – Πρώτη Μαΐου

Αν και έχει γίνει μία κατάχρηση αυτού του τραγουδιού, όπως και του «Να μ’ αγαπάς» του Θωμόπουλου με τον Σιδηρόπουλο, δεν παύει νά’ναι η συγκινητική κατάθεση του τραγουδοποιού Μάνου Λοΐζου για τα γεγονότα του Μάη του ΄68 μέσα από την ιστορία ενός ζευγαριού φοιτητών που χάνονται μέσα στις ταραχές και στο πλήθος. Έρωτας και πολιτικοποίηση, τα χρόνια της μεγάλης αθωότητας τελικά! Το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, στενό συνεργάτη του Λοΐζου, μέσα από το άλμπουμ του, «Φοβάμαι», το 1982. 

Νο 1 – ZEMěDěLSKá – Το τραγούδι της Αγροτιάς

Από τη συλλογή κομμουνιστικών τραγουδιών της πρώην Τσεχοσλοβακίας έρχεται αυτή η ηχογράφηση που χρονολογείται γύρω στο 1960 και που είχε πρωτομαγιάτικο χαρακτήρα, υμνώντας τον εργάτη στις φάρμες και τα χωράφια. Στη χορωδία συμμετείχε και η λυρική τραγουδίστρια Jana Polivkova, μούσα των σημαντικότερων Τσεχοσλοβάκων κλασικών συνθετών του καιρού της. 

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Καταγραφή 21

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την εξαφάνιση του Καρλ Έριβαν Χάουμπ το 2018

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Κυριακή

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Ένα νέο ηχητικό που βλέπει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει το «μπάχαλο» που επικρατούσε κατά…