TOP 10 ελληνικής δισκογραφίας 2019 – Νο 1: Μπάμπης Παπαδόπουλος «Παραλογές του Άχρηστου»

Ο καλύτερος ελληνικός δίσκος για το 2019 που βρίσκεται στο Νο 1 του TOP 10 του koutipandoras.gr είναι οι οργανικές «Παραλογές του Άχρηστου» του κιθαρίστα και συνθέτη Μπάμπη Παπαδόπουλου. Ένα αψεγάδιαστο αριστούργημα!  

5d936893825e63414172e062

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες! Οι δίσκοι που βγάζει τα τελευταία χρόνια και που περιέχουν μουσική και όχι τραγούδια είναι, πραγματικά, ο ένας καλύτερος απ’ τον άλλον! Με τις καινούργιες «Παραλογές του Άχρηστου», που μόνο «άχρηστο» δεν είναι, έτσι όπως το αντιλαμβάνεται τουλάχιστον ο δημιουργός, φτάνει στο αποκορύφωμα της τέχνης του, τιμώντας πάνω απ’ όλα την ίδια την τέχνη της μουσικής.

Track 1 – Δάσος, δάχτυλο ή τραπέζι; Νεράιδες χορεύουν βαλς

Κινηματογραφική εισαγωγή με μια αίσθηση σεισμού να καραδοκεί. Σαν το υπάρχον Καλό να σταματάει το επερχόμενο Κακό, όμως. Θέλει χρόνο για να γίνει. Μέχρι να μπουν τα έγχορδα και το τοπίο να αλλάξει, να φωτίσει. 

Track 2 – Ανάμνηση, Όνειρο;

Ανάμνηση από μια σύνθεση του Βραζιλιάνου Antonio Carlos Jobim που παίζει ένας πλανόδιος στο λιμάνι του Πειραιά ή του Άμστερνταμ. Τον διώχνουν. Τρέχει ν’ αλλάξει πόστο.

Track 3 – Ήταν μαζί κι έγιναν μάζα

Τη σύνθεση αυτή θα τη ζήλευε ο Mike Oldfield του «Ommadawn»! Είναι το ηχητικό ρεπορτάζ, η καταγραφή του Μπάμπη Παπαδόπουλου για το ελληνικό δυστοπικό περιβάλλον που ζούμε όλοι και αναπνέουμε. 

Track 4 – Χασάπικο Νο 100519051801191523101925

Έχει και τις όμορφες στιγμές του το περιβάλλον αυτό, βέβαια! Ένα ολόγλυκο χασάπικο από τις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη και του Γιώργου Μητσάκη, αλλά και τις γειτονιές του κόσμου όλου. Το μπουζούκι του Δημήτρη Βλαχομήτρου μαζί με τα βιολιά του Φώτη Σιώτα δημιουργούν έναν καμβά αρμονικών ηχοχρωμάτων. 

Track 5 – Σε ψάχνω μεσ’ στις αγορές

Η μύγα στου βοδιού το κέρατο! Τα κεφάλια μέσα…Μια στιγμή! Η ομορφιά δεν θα γεννηθεί αν δεν ανατραπούν τα πάντα. Νεοψυχεδέλεια και kraut rock. Έμπνευση! Απίστευτη έμπνευση! 

Track 6 – Πέρασε πάλι από μπροστά μου ψες αργά Μού’ριξε μόνο μια ματιά μου χάρισε ένα βλέμμα

Ο διαλογισμός του έρωτα, το απόλυτο love song δίχως λόγια. Σύντομο, όμως, γιατί σύντομοι είναι κι οι έρωτες στη ζωή κάθε ανθρώπου. Άσε τις κιθάρες να ερωτοτροπούν μονίμως.

Track 7 – Διαλογισμός και τσίπουρο

Η μάγισσα της αραπιάς χάθηκε στο δρόμο κι αυτή. Το ιδανικό soundtrack ενός road movie που δεν γυρίστηκε ακόμη. Κανείς δεν ξέρει το τέλος του, ενέχει κινδύνους ωστόσο. Κι όταν το τιμόνι στρίβει εισερχόμαστε σε άλλες περιοχές. Το λάτρεψα αυτό το κομμάτι! 

Track 8 – Grecania όπως άνοια και όχι όπως Βαλκάνια κι οι φίλοι αναχωρούν σιγά σιγά

Αν ο Bela Bartok μπορούσε ποτέ ν’ ασχοληθεί με το punk, ένα τέτοιο κομμάτι θα έφτιαχνε! Η πιο άγρια φύση της ελληνικής δωρικότητας στη μουσική είναι ένα ποτάμι παρατονισμένων επιθετικών ρυθμών από τις κιθάρες του συνθέτη, το τσέλο του Τάσου Μισυρλή και το βιολί του Σιώτα.

Track 9 – κι άλλοι σφυρίζουν κλέφτικα

Από το παράθυρο σου παρατηρείς δύο κατάκοπους Μπαγκλαντεσιανούς να προσπαθούν να βρουν ταξί. Κανείς δεν σταματάει να τους πάρει. Η αφιλόξενη πόλη και οι σκυθρωποί άνθρωποι που τους προσπερνούν. Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος γράφει μόνος του τα σενάρια των ταινιών που ζητάνε τη μουσική του!

Track 10 – Αναστοχασμός

Τι υπέροχο φινάλε! Μια ορχήστρα μουσικών με δέκα πνευστά όργανα προσπαθεί να μας πείσει πως δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα, θα τη βρούμε την άκρη. Ισχύει, όμως; Ο Παπαδόπουλος γι’ αυτό μας το «λέει» μέσα από την πιο σύντομη σε διάρκεια σύνθεση του άλμπουμ. Δεν θέλει να χαθεί η αίσθηση των προηγηθέντων κομματιών, η τροφή για σκέψη επί της ουσίας και του συναισθήματος που φρόντισε να το σφυροκοπήσει κυριολεκτικά. 

Τι δίσκος! Respect, ειλικρινά!

Και του χρόνου!

* Οι «Παραλογές του Άχρηστου» (ο τίτλος είναι δάνειος από βιβλίο του Nuccio Ordine) του Μπάμπη Παπαδόπουλου κυκλοφορούν από την Puzzlemusik.