Τον Μπόμπολα καρφώνει ο διευθυντής του στην Κύπρο – Έδινε μίζες με οδηγίες ή έγκρισή του

Τον Λεωνίδα Μπόμπολα διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Helector Cyprus Ltd, κατονόμασε ως εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο με τα σκουπίδια στην Κύπρο, ο Ιωάννης Κοκότσης, διευθυντής της εταιρείας στην Λευκωσία. Ο Γιάννης Κοκότσης στην κατάθεσή του, ισχυρίζεται ότι οι μίζες δίνονταν κατόπιν οδηγιών και έγκρισης του ίδιου του Λεωνίδα Μπόμπολα.

570d200d1dc5242e788b47df

«Τίποτα δεν γινόταν σε σχέση με τις μίζες εάν δεν έδινε την έγκρισή του ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Είχε πλήρη γνώση για τα ποσά και σε ποιούς δίνονταν τα χρήματα. Για τις μίζες που έδινα, ο Λεωνίδας Μπόμπολας τα γνώριζε και ήταν με την έγκριση και τις οδηγίες του που ενεργούσα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κοκότσης στην κατάθεσή του.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, στην τελευταία κατάθεση που έδωσε στους ανακριτές στις 30 Μαρτίου, ο Κοκότσης την προηγούμενη ημέρα που καταχωρήθηκε στο δικαστήριο η δίκη που θα διεξαχθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου για την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Πάφου και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Κόσιης, ο Κοκότσης κατονόμασε τους Λεωνίδα Μπόμπολα και Θεοφάνη Λώλο, των οποίων εκκρεμεί στην Ελλάδα η διαδικασία για έκδοσή τους στην Κύπρο.

Ο Κοκότσης αποφάσισε να μιλήσει για το θέμα μετά την κατάθεση του Αθανάσιου Κατρή που ενέπλεξε τον Λεωνίδα Μπόμπολα.

Ο Κατρής ήταν διευθυντής στην Helector από το 2007 μέχρι και το 2012 και τον αντικατέστησε ο Κοκότσης.

Όλα δείχνουν ότι τα στελέχη του Λεωνίδα Μπόμπολα φοβούνταν να μιλήσουν καθώς φοβούνταν για την ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κοκότσης αναφέρει πως ο Κατρής έχει απόλυτο δίκαιο σε αυτό που ανέφερε. «Ο λόγος που δεν ενέπλεξα το όνομα του Λεωνίδα Μπόμπολα στις αρχικές μου καταθέσεις, είναι γιατί φοβάμαι για τη ζωή μου και την ασφάλεια της οικογένειάς μου, η οποία κατοικεί στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρουν οι φόβοι του μετριάστηκαν μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Μπόμπολα.

Την ημέρα που έδινε κατάθεση στους ανακριτές της Αστυνομίας ο Κοκότσης, ο Μπόμπολας παρουσιαζόταν αυτοβούλως στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί οι συνήγοροι του υποστήριξαν ότι τα φερόμενα αδικήματα που του αποδίδουν έχουν τελεστεί στην Ελλάδα και επομένως δεν έχουν δικαιοδοσία τα κυπριακά δικαστήρια, αλλά τα ελληνικά.

Στην Κύπρο, ο Κοκότσης ισχυριζόταν ότι ο Μπόμπολας ήταν παρών σε συνάντηση με τον δήμαρχο στο δημοτικό μέγαρο Λάρνακας.

«Ο Μπόμπολας συμφώνησε με τις απαιτήσεις του δημάρχου, που ήταν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από αυτό που εντέλει καταλήξαμε. Κάθε φορά που έδινα μίζα στον δήμαρχο Λάρνακας, ήταν κατόπιν έγκρισης και οδηγιών του Μπόμπολα», αναφέρει στην κατάθεσή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την πρώτη φορά συνάντησε τον δήμαρχο Λάρνακα μόνος του και του ανέφερε για χρήματα τα οποία ήθελε να λάβει ως προσωπικό του όφελος. Τότε, είπε, ενημέρωσε τον Μπόμπολα και διευθέτησε συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου Λάρνακας μέσα στο 2012. Στη συνάντηση αυτή, ο Λουρουτζιάτης εξέφρασε στον Μπόμπολα την επιθυμία να έχει οικονομικό όφελος ούτως ώστε να επισπεύσει την προκαταβολή των δεδουλευμένων προς την ανάδοχο κοινοπραξία που λειτουργεί την μονάδα στην Κόσιη.

Επιπλέον, ο Κοκότσης αναφέρει ότι ο Λουρουτζιάτης τον έπαιρνε ασταμάτητα τηλέφωνο και δεν του απαντούσε και τότε έπαιρνε τηλέφωνο τον Μπόμπολα για να τον πείσει να του δώσει χρήματα.

«Σε κάποιες περιπτώσεις με έπαιρνε στο τηλέφωνο ο Μπόμπολας και μου έλεγε ότι τον πήρε τηλέφωνο ο δήμαρχος Λουρουτζιάτης και του ζητούσε χρήματα και μου έλεγε να πάω να του δώσω. Θυμάται ότι την τελευταία φορά που έδωσα στον Λουρουτζιάτη €8.000, αρχικά δεν είχα την έγκριση του Μπόμπολα για να του δώσω το ποσό και παρέπεμψα τον Λουρουτζιάτη στον ίδιο τον Μπόμπολα. Ακολούθως πήρα οδηγία από τον Μπόμπολα δώσω το ποσό στον Λουρουτζιάτη, πράγμα το οποίο έπραξα στο χώρο στάθμευσης του ξενοδοχείου Χίλτον», υποστήριξε ο Κοκότσης.

Ο Λεωνίδας Μπόμπολας ήταν ενήμερος και για τις άλλες μίζες που έδινε ο Ιωάννης Κοκότσης, όπως ανέφερε στην τελευταία κατάθεσή του στους ανακριτές που δόθηκε αφότου αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην Κύπρο κατόπιν οδηγιών του δικηγόρου του για το σκοπό αυτό.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο Μπόμπολας γνώριζε για τη μίζα που έδωσε €10.000 στον Μιχάλη Πάντη. Το ίδιο συνέβαινε, είπε, με τον Βέργα, τον Δημήτρη Πατσαλίδη και τα άλλα πρόσωπα που ανέφερε στις προηγούμενες καταθέσεις του. Πρόσθεσε ότι ενημέρωνε τον Μπόμπολα και του έδινε την έγκριση του για να του δώσει τα χρήματα. Τόνισε ακόμα ότι οι μίζες σε Βέργα και Πατσαλίδη είχαν συμφωνηθεί το 2009 και το 2010, αντίστοιχα.

Ο Κοκότσης «καίει» και τον Θεοφάνη Λώλο

Από τα μέσα ενημέρωσης κατέθεσε πως ενημερώθηκε ο Κοκότσης και για την εμπλοκή του διευθυντή και συνιδιοκτήτη της εταιρείας Enviroplan Θεοφάνη Λώλο. Εξήγησε ότι δεν είχε κάνει αναφορά για τον Λώλο προηγουμένως, καθότι «είχαν άμεση σύνδεση μεταξύ τους και οποιαδήποτε αναφορά στον Λώλο θα συνέδεε αναπόφευκτα τον Λεωνίδα».

Υπενθυμίζεται ότι η Enviroplan είχε συμβληθεί με το Υπουργείο Εσωτερικών για να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης των έργων Κόσιης και ΧΥΤΑ Πάφου, να συμμετάσχει στην αξιολόγηση των προσφορών και να επιβλέψει την κατασκευή των έργων αυτών.

«Για να ευνοήσει την εταιρεία, όσον αφορά στην αξιολόγηση και την έκβαση του διαγωνισμού, πήρε οικονομικό αντάλλαγμα μέσω της σύμβασης με την A.P. Waste Plan Ltd», ισχυρίζεται ο Κοκότσης.

Όπως ανέφερε στους ανακριτές, ο Λώλος τον πίεζε να πληρώνει τα τιμολόγια τα οποία εξέδιδε η εταιρεία A.P. Waste Plan Ltd.

Ο Κοκότσης αναφέρει ότι διαπραγματεύτηκε την περίοδο 2013-2014 με τον Λώλο τον τερματισμό της συμφωνίας, όπως έκανε και για τη συμφωνία με τον ιατρό Κουλλαπή. Εξηγεί ότι διαφώνησε ο Μπόμπολας με τον τερματισμό της συμφωνίας, εφόσον περίμενε θετική κατάληξη στην επέκταση του συμβολαίου της Κόσιης.

Κοκότσης: «Με ανάγκαζαν να τους λαδώνω»

Περιγραφικότατος είναι και για τις μίζες που έδινε σε διάφορα πρόσωπα για το ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης στην κατάθεσή του ο Ιωάννης Κοκότσης.

Ενώ στην πρώτη κατάθεσή του στις 9 Μαρτίου μόλις ήρθε από την Αθήνα αρνήθηκε να μιλήσει στους ανακριτές, δύο μέρες αργότερα ήταν ομιλητικότατος σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο». Περιγράφει πού και πώς ζητούνταν οι μίζες, πώς δίνονταν και με ποια ανταλλάγματα.

Ο Κοκότσης στην κατάθεσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Βρέθηκα σε μια κατάσταση εκβιασμού απ’ όλους τους εμπλεκομένους, με αποτέλεσμα αναγκαστικά να δίνω μίζες για να πληρωνόμαστε και να προχωρά η δουλειά μου. Εγώ προσωπικά είμαι οικογενειάρχης, έχω τρία παιδιά και ποτέ μου δεν απασχόλησα τις διωκτικές Αρχές για οποιοδήποτε λόγο. Έτσι, για να έχω τη συνείδησή μου καθαρή και για να μπορέσω να ξαναρχίσω τη ζωή μου, αποφάσισα από μόνος μου να μιλήσω και να πω την αλήθεια, χωρίς να έχω καμιά αντιπαράθεση με αυτούς που έδινα τα χρήματα και με ανάγκαζαν με τον τρόπο τους να “λαδώνω”».

Αφού εξηγεί για τις συμβάσεις που έκλεισε η εταιρεία Helector, αναφέρεται στη συνέχεια σε έναν έκαστο που λάμβανε μίζες, είτε στην Κύπρο είτε στην Αθήνα.

Τέλος του 2008 με αρχές του 2009, Γιαννακόπουλος, Κατρής και Βέργας είχαν συνάντηση στην Αθήνα για να λυθεί το θέμα του συμβολαίου με το ΧΥΤΑ Πάφου. Η συνάντηση αυτή οδήγησε σε συμφωνία για την πληρωμή των υπερσυμβατικών ποσοτήτων, δηλαδή οι επιπλέον ποσότητες απορριμμάτων από αυτές που προέβλεπε το αρχικό συμβόλαιο, που ήταν 36.000 τόνοι.

Ο Βέργας, φέρεται, σύμφωνα με τον Κοκότση, να έκλεισε συμφωνία για μίζες 5% των ετήσιων εσόδων του συμβολαίου λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Ο Κοκότσης σημείωνε ηλεκτρονικά ή σε έντυπο υλικό με τους αγγλικούς χαρακτήρες SV (Σάββας Βέργας) και DP (Δημήτρης Πατσαλίδης) όταν λάμβαναν μίζες.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, αναφέρεται στα εικονικά ή πραγματικά τιμολόγια που εξέδιδε η εταιρεία για να καλύψει τις μίζες που έδινε. Τον Πατσαλίδη στις μίζες σύστησε ο Βέργας όταν πλησίαζε το τέλος της συμφωνίας κατά το 2010.

«Όπως μου είπε ο Βέργας, για να μην έχουμε προβλήματα στη συμφωνία θα έπρεπε να δώσω μίζες και στον Πατσαλίδη. Σε συνεννόηση με τον Αθανάσιο Κατρή, συμφωνήσαμε να δώσουμε επιπλέον 8%, τα μισά για τον Βέργα και τα μισά για τον Πατσαλίδη. Οι πιέσεις και ο εκβιασμός που δεχόμουν για την καταβολή των μιζών στον Βέργα και στον Πατσαλίδη ήταν συστηματικές και ανυποχώρητες. Συγκεκριμένα, δεχόμουν απανωτά τηλέφωνα είτε στο κυπριακό είτε στο ελληνικό μου κινητό, λέγοντάς μου ότι πρέπει να τηρήσω τη συμφωνία και αν δεν το έκανα θα είχα προβλήματα με τις πληρωμές». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχε περίοδος που ο Πατσαλίδης δεν άφηνε τον Βέργα να υπογράψει πληρωμή προς την εταιρεία, προτού δοθούν οι μίζες.

Συνολικά, δόθηκαν στον Δ.Πατσαλίδη σε μίζες €207.200 και στον Σ.Βέργα €793.600, ενώ στον δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, το ποσό για το οποίο υπάρχει ισχυρισμός ότι δόθηκε σε μίζες φτάνει τις €138.000.

Πάντοτε μετρητά σε φάκελο

Περαιτέρω, ο διευθυντής της Helector αναφέρεται στην επέκταση του κυττάρου Β1 του ΧΥΤΑ, η οποία δόθηκε μετά από διαπραγμάτευση με λειτουργούς του ΥΠΕΣ και μηχανικού της εταιρείας. Επρόκειτο για τριμελής επιτροπή που αποτελείτο από τον Χριστάκη Πέτρου, Αντώνη Κουρουζίδη και Στέλιο Παπαδόπουλο. «Εγώ, αναφέρει, κατόπιν εντολών του Α.Κατρή, έδινα χρήματα ως μίζες στον μηχανικό μας Ιμάντ Μπακλέ, για να τα δώσει στην Επιτροπή».

Συνολικά, αναφέρει, έδωσε €157.000 σε μετρητά που κατέληγαν στην επιτροπή. Όσον αφορά στους Αντώνη Κουρουζίδη και Μιχάλη Πάντη του Υπουργείου Εσωτερικών που ήταν επιβλέποντες μηχανικοί, αναφέρει ότι έδωσε ο ίδιος μίζα στον Πάντη €10.000 σε συνάντησή τους στο ξενοδοχείο Four Seasons.

Όσον αφορά στον δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, ο Κοκότσης αναφέρει ότι μετά την ανάδειξή του ως δήμαρχος και την ανάληψη της προεδρίας της ΟΕΔΑ Λάρνακας-Αμμοχώστου, του τηλεφώνησε και ζήτησε συνάντηση.

Η συνάντηση έγινε το 2012 σε καφετέρια στις Φοινικούδες. Ο κ. Λουρουτζιάτης φέρεται να ζήτησε προσωπικό όφελος από τη λειτουργία της μονάδας στην Κόσιη με αντάλλαγμα να βοηθήσει να αποκατασταθεί και να βρεθεί μια λύση σχετικά με την καθυστέρηση των δεδουλευμένων. Ο Κοκότσης μετά από λίγο καιρό του είπε ότι θα έδινε €50.000 ετησίως. «Πάντα τα χρήματα δίνονταν σε μετρητά μέσα σε φάκελο, σε συναντήσεις στην περιοχή των Φοινικούδων, στο Χίλτον και στο αεροδρόμιο Λάρνακας».

Επίσης, κατά τον ίδιο, στις 26/9/2013 που αναχωρούσε από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την Αθήνα, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λάρνακας στην προσωρινή στάθμευση του αεροδρομίου, όπου του έδωσε σε φάκελο €5.000. «Του είπα να κατέβει κάτω να πιούμε καφέ στην καφετέρια του αεροδρομίου και μου ανέφερε ότι έχει κάμερες και δεν θέλει».

Βέργας: Έξαλλος με τη μείωση της «προμήθειας»

Όταν έπιασε η κρίση στην Κύπρο το 2013, τα μέλη του συμβουλίου του ΧΥΤΑ πίεσαν ώστε να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση η τιμή των υπερσυμβατικών ποσοτήτων.

«Αποδέχτηκα», αναφέρει ο κ. Κοκότσης, «πρόταση που ήταν οικονομικά δυσμενέστερη για την εταιρεία και τότε ο Βέργας φέρεται να εξεμάνη επειδή πληρωνόταν με ποσοστό επί των εισπράξεων της εταιρείας. Θίχτηκαν τα δικά του συμφέροντα και γι’ αυτό ήταν έξαλλος». Πρότεινε μάλιστα να βγάλουν τον Πατσαλίδη από τη «μέση», κάτι που τον ίδιο δεν τον άφησε ευχαριστημένο.

Σε μια περίπτωση, όπως περιγράφει ο Κοκότσης, έδωσε στον Σάββα Βέργα €30.000 για την προεκλογική του εκστρατεία για να επανεκλεγεί ως δήμαρχος. Την ενέργεια αυτή την είχε σημειώσει στα έγγραφά του ως SV Campaign, με ημερομηνία 1/12/2011.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…