Προκειμένου, όμως, να το επιτύχει θα πρέπει να φέρει σε πέρας τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις αλλά και να συνεχίσει την εφαρμογή τους και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM.
«Πιστεύω εάν η Ελλάδα εφαρμόσει ορθά το πρόγραμμα κι εάν υπάρξει μία καλή συμφωνία για το χρέος, τότε η χώρα θα μπορεί να επιστέψει στις αγορές και να έχει μία “καλή έξοδο”, όλα εξαρτώνται από αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η απόφαση για προληπτική γραμμή εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση, είπε ο ίδιος και πρόσθεσε:
«Το κλειδί είναι κοιτώντας μπροστά ότι η πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και της διατήρησης των μεταρρυθμίσεων. Με αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα επιστρέψει στις αγορές», .
Οι αποφάσεις για το χρέος πρέπει να είναι συγκεκριμένες και πρέπει να ληφθούν πριν το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου εισηγηθεί του προγράμματος επί της αρχής που έχει για την Ελλάδα. Αυτό, όμως, όπως είπε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμοσθούν όλα τα μέτρα πριν από την ενεργοποίηση του προγράμματος, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένος μηχανισμός που θα διασφαλίζει την σύνδεση τους με συγκεκριμένες πολιτικές προϋποθέσεις.
Το πρόγραμμα του ΔΝΤ
Σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε ο Πολ Τόμσεν σχετικά με την ενεργοποίηση της κατ’ αρχήν συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ταμείου (με χρηματοδότηση 1,6 δισ. δολαρίων), υποστήριξε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Ταμείο σκοπεύει να πάρει σύντομα τις αποφάσεις του για το συγκεκριμένο θέμα.
«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον μία αξιολόγηση για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας», ξεκαθάρισε ο Πολ Τόμσεν. «Μόνο τότε το αρμόδιο τμήμα του Ταμείου μπορεί να συντάξει την έκθεσή του και να την καταθέσει στην διοίκηση προκειμένου να υπάρξει ενεργοποίηση ή όχι αυτής της συμφωνίας» πρόσθεσε.
Εκτίμησε ότι αν γίνει αυτό θα αποτελέσει σημαντικό σινιάλο για την κατάσταση της οικονομίας που θα στείλει σήμα στις αγορές ότι η κατάσταση στη χώρα είναι συνεπής με τις θέσεις του ΔΝΤ.
Για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών
Αναφερόμενος στο θέμα των ελληνικών τραπεζών ο Πολ Τόμσεν υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εκφέρει κάποια άποψη από τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη τα stress tests.
«Υπάρχουν τα stress tests και αυτά θα ολοκληρωθούν σύντομα.
Μόλις γίνει αυτό θα εξετάσουμε τα αποτελέσματα και θα δούμε εάν υπάρχει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης. Δεν μπορώ, όμως, να εκφέρω άποψη πριν υπάρξουν αυτά τα αποτελέσματα», υπογράμμισε.
Τα αποτελέσματα θα δοθούν στην δημοσιότητα λίγο πριν από την ολοκλήρωση της ανάλυσης για την βιωσιμότητα του χρέους.
Το αφορολόγητο
Σε ότι αφορά το θέμα του εάν θα έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου υποστήριξε ότι «το θέμα δεν είναι να πιάσεις ένα στόχο αλλά πως θα το κάνεις. Θα έχουμε συζήτηση για το εάν το μείγμα πολιτικής είναι φιλικό στην ανάπτυξη και σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί».
Υποστήριξε ότι η δημοσιονομική πολιτική υπήρξε εξαιρετικά περιοριστική με μεγάλες περικοπές δαπανών και αύξηση φόρων που δεν είναι βιώσιμη.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα»
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους, αλλά η ανησυχία μου είναι ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με φιλικό τρόπο προς την ανάπτυξη».
Μιλώντας για τις μέχρι σήμερα προσπάθειες της Ελλάδας έκανε λόγο για μία εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή.