Τόμας Χίτσλσπεργκερ: Το φανταστικό ταξίδι κατά της ομοφοβίας

Ο πρώην διεθνής Γερμανός ποδοσφαιριστής και νυν CEO της Στουτγκάρδης αποκάλυψε το 2014 ότι είναι γκέι και κατάφερε να δημιουργήσει μια δεύτερη καριέρα στο ποδόσφαιρο, αποδεικνύοντας ότι κάτι αλλάζει.

hitzl

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας ιστορίας της LGBT κοινότητας. Ιδρύθηκε το 1994 από τον καθηγητή Ρόντνεϊ Γουίλσον, ως μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και αύξησης των φωνών κατά των διακρίσεων. Σε μια ιδανική κοινωνία η ύπαρξη ενός τέτοιου μήνα δεν θα χρειαζόταν, καθώς όλοι θα είχαν τα ίδια δικαιώματα. Όταν όμως η ομοφοβία συνεχίζει να βρίσκεται βαθιά ριζωμένη σε πάρα πολλούς χώρους, είναι απαραίτητο να βγαίνουν μπροστά άτομα με επιρροή, να γίνεται αναφορά στις καταπατήσεις των δικαιωμάτων της κοινότητας και να υπάρχει ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν. 

Σπάζοντας τα ταμπού

Το ποδόσφαιρο και γενικά ο επαγγελματικός αθλητισμός δεν είναι και ο πιο φιλόξενος χώρος προκειμένου να μιλήσει κάποιος ανοιχτά για τη σεξουαλική του ταυτότητα. Το 1990 ό Τζάστιν Φασάνου έγινε ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που αποκάλυψε ότι ήταν γκέι. Οκτώ χρόνια αργότερα, σε ηλικία 37 ετών, αυτοκτόνησε. Όταν το 2014 ο Τόμας Χίτσλσπεργκερ αποφάσισε να αποκαλυφθεί, είχε μόλις ρίξει αυλαία στην καριέρα του. Και η κίνησή του ήταν πραγματικά σημαντική. Όχι τόσο για τα όσα είχαν προηγηθεί, αλλά κυρίως για τα όσα ακολούθησαν.

Ο Χίτσλσπεργκερ γεννήθηκε στο Μόναχο, όμως η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε από την Αγγλία και συγκεκριμένα από το Μπέρμιγχαμ. Παρότι πέρασε από τις ακαδημίες της Μπάγερν Μονάχου, εντάχθηκε σε ηλικία 18 ετών στην Άστον Βίλα στην οποία έμεινε μέχρι το 2005. Επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Στουτγκάρδης, έκανε ένα πέρασμα από τη Λάτσιο και αγωνίστηκε ακόμα στη Γουέστ Χαμ, τη Βόλφσμπουργκ και την Έβερτον. Σ’ όλο αυτό το διάστημα, αγωνίστηκε 52 φορές με την Εθνική Γερμανίας. 

Στις 8 Ιανουαρίου του 2014, έγινε ο πιο επιφανής ποδοσφαιριστής που βγαίνει μπροστά για να αποκαλύψει ότι είναι γκέι. Ο Τζον Αμαέτσι, ο πρώτος ΝΒΑer που έκανε κάτι αντίστοιχο, έλεγε τότε πως το ποδόσφαιρο είναι τοξικό και δεν θα ακολουθήσουν πολλοί το παράδειγμα του Γερμανού. «Οι ποδοσφαιριστές του υψηλότερου επιπέδου που είναι γκέι θα αποκαλυφθούν μόνο αν υπάρξει πολιτισμική αλλαγή στο παιχνίδι. Δεν θα γίνουν αυτοί προάγγελος της αλλαγής», υποστήριζε. Αρκετοί επιφανείς εν ενεργεία και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές είχαν συγχαρεί τον Χίτσλσπεργκερ για το θάρρος του, μεταξύ των οποίων ο Γκάρι Λίνεκερ και ο Λούκας Ποντόλσκι. 

Η Στουτγκάρδη του άνοιξε την πόρτα

Είναι αλήθεια πως δεν είναι πολλοί εκείνοι που ακολούθησαν τον δρόμο του Τόμας, φοβούμενοι τις αντιδράσεις των ομάδων, του κόσμου, του ίδιου του περιβάλλοντός τους. Όμως το ποδόσφαιρο δεν έκλεισε την πόρτα στον Χίτσλσπεργκερ μετά τις αποκαλύψεις του. Δείχνοντας ενδιαφέρον για τα οικονομικά από τον καιρό που ήταν στην Αγγλία, μελέτησε επενδυτικές στρατηγικές και παρότι δεν ολοκλήρωσε ποτέ το πτυχίο, δεν σταμάτησε να ασχολείται. Έτσι, επέστρεψε στη Στουτγκάρδη ως επικεφαλής των ακαδημιών και τον Φεβρουάριο του 2019 έγινε επικεφαλής αθλητικού τμήματος. Τον Οκτώβριο, αναβαθμίστηκε σε CEO της ομάδας. Κανείς δεν του έκλεισε τον δρόμο λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Αντίθετα, πίστεψαν στην ικανότητα, την εμπειρία και την προσωπικότητά του. 

Για τον ίδιο, που κλήθηκε να μιλήσει στο BBC με αφορμή τον μήνα ιστορίας LGBT, αυτό αποδεικνύει το πόσο έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. «Νομίζω ότι έχουμε κάνει πρόοδο, για εμένα τα τελευταία επτά χρόνια ήταν ένα φανταστικό ταξίδι, καθώς μόνο και μόνο το γεγονός ότι είμαι CEΟ σε ένα μεγάλο σύλλογο της Γερμανίας, αποτελεί ένα πολύ θετικό σημάδι. Νομίζω αυτό δεν θα ήταν πιθανόν δέκα χρόνια πριν, ίσως και πέντε χρόνια πριν. Οπότε νομίζω έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται πως η πρόοδος θα έχει επιτευχθεί όταν ένας νυν ποδοσφαιριστής βγει μπροστά και δηλώσει ότι είναι γκέι. Αυτό δεν έχει συμβεί. Πιστεύω ότι ζούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο τώρα, με μεγαλύτερη κατανόηση, αλλά ακόμα καταλαβαίνω ότι υπάρχει άγχος. Ωστόσο συνεχίζω να λέω στους ανθρώπους ότι η ζωή μου άλλαξε εντυπωσιακά όταν μίλησα δημόσια. Και άλλαξε προς το καλύτερο. Είχα μια πραγματικά καλή ζωή πριν ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, αλλά τώρα είναι ακόμα καλύτερα. Μου δόθηκε η ευκαιρία για μια νέα καριέρα. Έγινε αναφορά στη φανέλα με το ουράνιο τόξο της Στουτγκάρδης. Νομίζω ότι δεν θα την είχε πριν από πέντε χρόνια. Οπότε είχα αντίκτυπο». Η φανέλα στην οποία έκανε αναφορά δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στους ομοφυλόφιλους που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί. Και η δική του παρουσία, το δικό του παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει όλους όσοι αισθάνονται ακόμα και σήμερα καταπιεσμένοι στον χώρο του αθλητισμού.

«Δεν μπορούν να πληγώνουν τον κόσμο»

Φυσικά, ο Χίτσλσπεργκερ τόνισε ότι κατανοεί εκείνους που ακόμα φοβούνται. «Κάποιος μου επιτέθηκε με ομοφοβικές εκφράσεις στα Social Media, αλλά είπα σε έναν φίλο μου ότι απλά δεν με αγγίζει πλέον. Το έχω περάσει, δεν με ενοχλεί. Αλλά από την άλλη πρέπει να σκεφτόμαστε και τους ανθρώπους που είναι πιο ευαίσθητοι, που δεν έχουν μιλήσει στους φίλους ή την οικογένειά τους. Γι’ αυτούς είναι επίπονο. Τους πληγώνει. Και γι’ αυτό προσπαθώ  να λέω στον κόσμο ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τη γλώσσα που χρησιμοποιεί. Είναι κάτι το επιβλαβές, το έχω αισθανθεί κι εγώ. Κάθε φορά που έβλεπα κάτι τέτοιο με πλήγωνε. Πρέπει να κάνεις τους άλλους να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να πληγώνουν τον κόσμο». 

Στη συνέχεια, απηύθυνε κάλεσμα σε «θαρραλέους ανθρώπους» να αντιμετωπίσουν τα ομοφοβικά συνθήματα στις κερκίδες και τόνισε πως είναι διατεθειμένος να στηρίξει όποιον ποδοσφαιριστή θελήσει να βγει μπροστά. Ο ίδιος συνεργάζεται με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και με αρκετούς φορείς κατά της ομοφοβίας, όντας πάντα έτοιμος να βοηθήσει για ένα ποδόσφαιρο στο οποίο δεν θα υπάρχει χώρος για κανενός είδους διάκριση. Για να συμβεί, φυσικά, αυτό χρειάζονται πολλοί περισσότεροι, όμως η πορεία του πρώην ποδοσφαιριστή της Άστον Βίλα δείχνει ότι κάτι αλλάζει στη νοοτροπία των συλλόγων….

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…