Newsroom

Newsroom

Τόλης Παπαγεωργίου: Ο "τρομοκράτης" της Χαλκιδικής

Κάποτε αρμένιζε τις θάλασσες με ένα εντυπωσιακό σκάφος Grand Soleil, ήταν δάσκαλος ιστιοπλοΐας, έπαιζε κιθάρα συχνότερα –συνεχίζει ακόμη όταν θέλει να ξαποστάσει από τους αγώνες– και έκτιζε πολυτελείς κατοικίες σε προβεβλημένα σημεία της Θεσσαλονίκης, με την κατασκευαστική εταιρεία Αδελφοί Παπαγεωργίου ΟΕ, την οποία ίδρυσε με τον αδερφό του πριν από 45 χρόνια.

58b963c71dc52427108b456d

Της Όλγας Μπατή

Τότε ανήκε στο κατεστημένο που πλούτιζε από την ανοικοδόμηση υψηλών προδιαγραφών, σήμερα επισκέπτεται το ναυπηγείο που αράζει το ιστιοπλοϊκό του και κοιτώντας το αναπολεί τις μέρες που κατακτούσε τα πέλαγα. «Δυστυχώς, τώρα δεν μπορώ να συντηρήσω μία τόσο ακριβή συνήθεια» λέει και μετράει μια μια τις παραπάνω από είκοσι πολυκατοικίες που θυσίασε στους αγώνες του κατά της καναδικής εταιρείας Eldorado, της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής και της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Ο Τόλης Παπαγεωργίου, συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός σήμερα, είναι η ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος κατά των μεταλλείων χρυσού και ο «τρομοκράτης» κατά τους αντιπάλους του. Μήπως, όμως, θα μπορούσε να είναι και ένας σύγχρονος Ρομπέν των Σκουριών –κατά των δασών– που σαν ψυχή του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων έχει αναλάβει να σώσει τον πληθυσμό από την περιβαλλοντική καταστροφή; Απέναντί του ο σερίφης Eldorado, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, ο Μπόμπολας, μέρος εργαζομένων στα ορυχεία, τα ΜΑΤ και τα γεωτρύπανα που έχει παλιότερα δηλώσει ότι όταν βρεθούν μπροστά του θα τα κάψει. Εδώ και δεκαεπτά χρόνια, αυτός ο ιδιαίτερος τύπος έχει ταχθεί στο κίνημα κατά του χρυσού ως mister Αntigold, αδιαφορώντας για τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδουν οι υπέρμαχοι της επένδυσης.

Ετσι, στον χαρακτηρισμό «μερικοί σαλταρισμένοι wannabe που το παίζουν ήρωες» αντιπαραθέτει τη δική του θέση «Ο κύριος Πάχτας και οι διάδοχοί του μεταβίβασαν το μεταλλευτικό πεδίο 317.000 στρεμμάτων για 11.000.000 ευρώ στην Ελληνικός Χρυσός, έναν ορυκτό πλούτο αξίας δισεκατομμυρίων. Χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Είναι γνωστό, έξαλλου, ότι η εξόρυξη χρυσού είναι από τις πιο ρυπογόνες δραστηριότητες. Τα απόβλητα είναι επικίνδυνα γιατί περιέχουν τοξικές ουσίες όπως τα βαρέα μέταλλα, ο υδράργυρος, το αρσενικό, το σελήνιο και χρειάζονται ειδικές μελέτες προκειμένου να λειτουργήσουν τα ορυχεία και προπάντων έπρεπε πρώτα να γίνουν συζητήσεις με τις τοπικές κοινωνίες».

Διαβάστε περισσότερα στο documentonews.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…