Newsroom

Newsroom

Τόκιο, ώρα μηδέν: Αντίστροφη μέτρηση για την Τελετή Έναρξης

Η «ώρα μηδέν» στο Τόκιο πλησιάζει. Οι προβολείς της ταλαιπωρημένης λόγω πανδημίας Ολυμπιάδας του 2020 (που έγινε 2021), κατά σειρά 32ης, θα ανάψουν επίσημα στις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής, με την Τελετή Έναρξης που θα γίνει –όπως και οι Αγώνες- κεκλεισμένων των θυρών.

3000

Το δίδυμο Λευτέρη Πετρούνια και Άννας Κορακάκη θα μπει πρώτο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο, με την ελληνική σημαία στα χέρια. Η ΔΟΕ έδωσε φέτος οδηγία για «ζευγάρια» σημαιοφόρων για λόγους συμβολικούς, αλλά η δική μας Ολυμπιακή Επιτροπή προτίμησε το αμιγώς αθλητικό κριτήριο και επέλεξε δύο χρυσούς Ολυμπιονίκες του Ρίο.

«Θέλουμε να δώσουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα και οφείλουμε να το κάνουμε και νομίζω ότι με έναν τέτοιο παρτενέρ, με τα χέρια του Λευτέρη, μπορώ να αισθάνομαι πάρα πολύ ασφαλής ότι δεν θα συμβεί κάτι απρόοπτο, δήλωσε η 25χρονη Κορακάκη. «Είμαστε και οι δύο πάρα πολύ χαρούμενοι και αδημονούμε για αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι έτσι όπως και στα γήπεδα, θα δώσουμε και εκεί τον καλύτερο μας εαυτό».

Ευτυχισμένος δήλωσε και ο Λευτέρης Πετρούνιας«Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα για πάρα πολλούς λόγους. Ο συμβολισμός να μπει ένας άνδρας και μία γυναίκα μαζί είναι πάρα πολύ δυνατός και σωστός. Με την Αννα συζητούσαμε μαζί πως θα την κρατήσουμε τη σημαία, δεν έχουμε κάνει πρόβα, αλλά κρατώντας ο ένας με το ένα χέρι και ο άλλος με το άλλο. Και τη σημαία θα σηκώσουμε ψηλά και την Ελλάδα θα κάνουμε υπερήφανη και θα είμαστε πολύ ωραίοι που θα μπούμε πρώτοι στο Στάδιο».

Η ελληνική αποστολή αποτελείται από 83 αθλητές και αθλήτριες. Πριν την Τελετή Έναρξης, θα ανοίξουν την αυλαία οι κωπηλάτες Στέφανος Ντούσκος (02.40) και Αννέτα Κυρίδου (03.40) στους προκριματικούς του σκιφ, όπως και η πολύπειρη τοξοβόλος Ευαγγελία Ψάρρα (03.00), που μετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες για 6η φορά.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας θα αγωνιστεί στον προκριματικό των κρίκων νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ενώ την ίδια μέρα θα λάβουν το βάπτισμα του πυρός μεταξύ άλλων η Μαρία Σάκκαρη στο τένις (με αντίπαλο την Εσθονή Κονταβέιτ), ο Παναγιώτης Γκιώνης στο πινγκ-πονγκ, ο ποδηλάτης Τζωρτζάκης, οι κωπηλάτριες Μαρία ΚυρίδουΧριστίνα Μπούρμπου, και οι κολυμβητές Απόστολος ΠαπαστάμοςΆννα Ντουντουνάκη.

Σήμερα σήμανε συναγερμός στην ελληνική ομάδα του στίβου, αφού ένας αθλητής καθόταν κοντά σε επιβεβαιωμένο κρούσμα στο αεροπλάνο μετάβασης προς το Τόκιο, πριν από έξι μέρες (όπως και δύο συνοδοί). Πιστεύεται πάντως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη συμμετοχή του αθλητή, αφού ο στίβος αρχίζει την επόμενη Παρασκευή

Η Τελετή Έναρξης περιγράφεται από την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Σέικο Χασιμότο ως «σεμνή», με ολιγομελείς αντιπροσωπείες αθλητών και χωρίς θεατές στο Στάδιο. Δεν έχει μαθευτεί ποιος και με ποιον τρόπο θα ανάψει τη Φλόγα, αφού η λαμπαδηδρομία ματαιώθηκε λόγω πανδημίας.

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο θα κηρύξει την έναρξη των Αγώνων, ενώ το τελετουργικό θα επικεντρώνεται στην αναζωογόνηση και την αποθεραπεία της ανθρωπότητας από την πανδημία. «Προχωράμε μπροστά» θα είναι το κεντρικό θέμα, χωρίς όμως να ανακοινώνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Το σενάριο που κυκλοφόρησε στα μέσα της εβδομάδας και μιλούσε για ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων θεωρείται από ανεδαφικό μέχρι υποβολιμαίο, αφού είναι πολύ αργά για τέτοια δραστικά μέτρα. Μόνο μία γενικευμένη υγειονομική κρίση μπορεί να προκαλέσει δεύτερες σκέψεις, ιδίως τις μέρες των Παραολυμπιακών Αγώνων, όπου πολλοί αθλητές έχουν βεβαρημένη υγεία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες έφτασε σήμερα τα 96, ενώ περισσότερο από κάθε άλλη μέσα στο Χωριό έχει πληγεί η αποστολή της Τσεχίας, με 6 κρούσματα. Τέσσερις Τσέχοι, μία Χιλιανή, μία Ολλανδέζα και ένας Αμερικανός αθλητής αποκλείστηκαν από τους Αγώνες ενώ είχαν ήδη μεταβεί στο Τόκιο, δύο Νοτιοαφρικανοί ποδοσφαιριστές βρίσκονται σε εγκλεισμό αλλά ελπίζουν να αγωνιστούν στη συνέχεια του τουρνουά, ενώ αρκετοί άλλοι από διάφορες χώρες κόπηκαν από το ταξίδι την τελευταία στιγμή.

Η ελληνική ομάδα δεν έχει καμία απώλεια, αφού ο ιστιοπλόος Γιάννης Μιτάκης ολοκλήρωσε την καραντίνα στην Αθήνα και έφτασε έγκαιρα στην Ιαπωνία.
Οι πρόβες της Τελετής Έναρξης έγιναν με τη συνήθη μυστικότητα στο Τόκιο, αλλά μαθεύτηκε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα συμμετάσχουν (καλλιτεχνών, επισήμων, δημοσιογράφων αλλά και αθλητών) μειώνεται καθημερινά.

japan Olympics 2
Το στάδιο όπου θα γίνει η τελετή έναρξης – Associated Press

Τα ελληνικά μετάλλια

Η Ελλάδα έχει πανηγυρίσει συνολικά 115 ολυμπιακά μετάλλια: 33 χρυσά, 43 ασημένια και 39 χάλκινα. Τα περισσότερα από αυτά όμως (46) κατακτήθηκαν στους ιδιόμορφους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και μάλιστα σε απίθανα αγωνίσματα όπως η κολύμβηση για ναύτες, η σπαθασκία μεταξύ φιλάθλων ή η αναρρίχηση επί κάλω.

Επίσης, χειροκροτήσαμε 37 μετάλλια τη «χρυσή εποχή» 1996-04. Πολλοί από τους αθλητές της εποχής ατιμάστηκαν λόγω ντόπινγκ και δύο μετάλλια ακυρώθηκαν (Σαμπάνης, Δεβετζή). Στις πέντε δεκαετίες μεταξύ 1924-1976 μόλις πέντε Έλληνες αθλητές ανέβηκαν στο ολυμπιακό βάθρο.

Ο στίβος έχει τη μερίδα του λέοντος με 29 μετάλλια (7-12-10), ενώ η άρση βαρών ακολουθεί με 15 και η σκοποβολή με 13. Η πάλη και η γυμναστική μετρούν από έντεκα, η κολύμβηση και η ιστιοπλοΐα από οκτώ. Ο πλήρης κατάλογος των Ελλήνων μεταλλιούχων έχει ως εξής:

1 6

Η ελληνική αποστολή στο Τόκιο

ΣΤΙΒΟΣ (20)

110 μ. εμπ.: Κώστας Δουβαλίδης
50χλμ. βάδην: Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ
Επί κοντώ: Κώστας Φιλιππίδης
Επί κοντώ: Εμμανουήλ Καραλης
Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου
Τριπλούν: Δημήτρης Τσιάμης
Σφυροβολία: Μιχάλης Αναστασάκης
Σφυροβολία: Χρήστος Φραντζεσκάκης
100 μ./200 μ.: Ραφαέλα Σπανουδάκη
100 μ. εμπ.: Ελισάβετ Πεσιρίδου
400 μ.: Ειρήνη Βασιλείου
20χλμ. βάδην: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη
20 χλμ. βάδην: Πένυ Τσινοπούλου
20 χλμ. βάδην: Κυριακή Φιλτισάκου
Επί κοντώ: Κατερίνα Στεφανίδη
Επί κοντώ: Νικόλ Κυριακοπούλου
Επί κοντώ: Ελένη Πόλακ
Τριπλούν: Βούλα Παπαχρήστου
Δισκοβολία: Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου
Σφυροβολία: Σταματία Σκαρβέλη

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (13)

Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών: Μανώλης Ζερδεβάς, Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς, Δημήτρης Σκουμπάκης,
Μάριος Καπότσης, Γιάννης Φουντούλης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γιώργος Δερβίσης, Στέλιος Αργυρόπουλος – Κανακάκης, Κωνσταντίνος Μουρίκης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης, Άγγελος Βλαχόπουλος, Κώστας Γαλανίδης

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (12)

Κριστιάν Γκολομέεβ – 50μ ελεύθερο
Απόστολος Χρήστου – 100μ ύπτιο, 100μ ελεύθερο
Ανδρέας Βαζαίος – 200μ μεικτή
Απόστολος Παπαστάμος – 200/400μ μεικτή
Κώστας Εγγλεζάκης – 800μ ελεύθερο
Δημήτρης Μάρκος – 800μ ελεύθερο
Κρίστιαν Γκολομέεβ, Απόστολος Χρήστου, Ανδρέας Βαζαίος, Οδυσσέας Μελαδίνης- 4Χ100μ ελεύθερο ανδρών
Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Κώστας Μερετσόλιας, Ανδρέας Βαζαίος, Απόστολος Χρήστου – 4Χ100μ μεικτή ανδρών
Άλκης Κυνηγάκης – ανοιχτή θάλασσα
Άννα Ντουντουνάκη – 100μ πεταλούδα
Απόστολος Χρήστου, Κώστας Μερετσόλιας, Άννα Ντουντουνάκη, Νόρα Δράκου – 4Χ100μ μεικτή mixed

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (9)

Ομαδικό: Μαρία Αλζιγκούζη – Κομινέα, Ελένη Φραγκάκη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Πηνελόπη Καραμέσιου, Αντριάνα Μισίκεβιτς, Εβελίνα Παπάζογλου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Γεωργία Βασιλοπούλου, Δανάη Καριώρη.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ (8)

Βύρωνας Κοκκαλάνης – RSX ανδρών
Γιάννης Μιτάκης – φιν
Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής – 470 ανδρών
Κατερίνα Δίβαρη – RSX γυναικών
Βασιλεία Καραχάλιου – ράντιαλ
Αριάδνη Παρασκευή Σπανάκη, Αιμιλία Τσουλφά – 470 γυναικών

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ (4)

Μαρία Κυρίδου, Χριστίνα Μπούρμπου – δίκωπος
Στέφανος Ντούσκος – σκιφ
Αννέτα Κυρίδου – σκιφ

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ (3)

Πολυχρόνης Τζωρτζάκης – ποδηλασία δρόμου
Χρήστος Βολικάκης – ποδηλασία πίστας
Περικλής Ηλίας – ορεινή ποδηλασία

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ (2)

Άννα Κορακάκη – 10μ. και 25μ. αεροβόλο πιστόλι
Νίκος Μαυρομάτης – σκιτ

ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ (2)

Στέφανος Τσιτσιπάς – απλό, μεικτό
Μαρία Σάκκαρη – απλό, μεικτό

ΠΑΛΗ (2)

Μαρία Πρεβολαράκη – 53κ
Γιωρίκας Πιλίδης – ελευθέρα 65κ.

ΤΖΟΥΝΤΟ (2)

Αλέξης Ντανατσίδης – 81κ
Ελισάβετ Τελτσίδου – 70κ

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ (1)

Ευαγγελία Ψάρρα – ατομικό

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (1)

Λευτέρης Πετρούνιας – ενόργανη, κρίκους

ΞΙΦΑΣΚΙΑ (1)

Δώρα Γκουντούρα – σπάθη

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ (1)

Παναγιώτης Γκιώνης – απλό

ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ (1)

Φένια Τζέλη – 57 κιλά

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ (1)

Θοδωρής Ιακωβίδης -96κ.

Πηγή: Documentonews

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…