To Ζ του Βασίλη Βασιλικού εμπνέει την όπερα!

Το νέο έργο του Μηνά Μπορμπουδάκη, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, κάνει πρεμιέρα στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

5a7a03501dc5241b778b45bb

Στα 43 του χρόνια σήμερα ο Μηνάς Μπορμπουδάκης μετρά κιόλας δυόμισι δεκαετίες στη Γερμανία όπου ζει και εργάζεται έχοντας στο ενεργητικό του σημαντικές διεθνείς συνεργασίες ως συνθέτης. Η τελευταία φορά που παρουσιάστηκε έργο του στην Ελλάδα ήταν το 2015. Σαφώς τον ενδιαφέρει η μεγαλύτερη επαφή με το ελληνικό κοινό, αλλά αναγνωρίζει ότι οι πολιτιστικοί οργανισμοί στη χώρα μας είναι μετρημένοι και ως εκ τούτου τα πράγματα δύσκολα.

Στο πλαίσιο αυτό, το «Ζ», η νέα του όπερα σε λιμπρέτο Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι για αυτόν ένα δώρο, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει.

Πρόκειται τω όντι για πολυαναμενόμενη παραγωγή, αφού, πέραν του ότι αποτελεί την πρώτη παραγγελία της Εναλλακτικής για τη δημιουργία νέας όπερας, επιχειρεί να εντάξει μια από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας μας – τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη – στο λυρικό ρεπερτόριο αναθερμαίνοντας τη σχέση του κοινού με το είδος αλλά και του ίδιου του είδους με ζητήματα που παραμένουν ακόμη ανοιχτά στη συνείδηση της κοινωνίας.

«Η ιστορία ξεκίνησε με πρόσκληση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Λυρικής Γιώργου Κουμεντάκη την εποχή που ακόμη ήταν υπεύθυνος της Εναλλακτικής Σκηνής» εξηγεί ο Μηνάς Μπορμπουδάκης από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, λίγες ημέρες προτού έρθει στην Αθήνα για τις πρόβες. «Κάναμε μια λίστα με έργα που μας ενδιέφεραν και τους δύο, και ανάμεσά τους βρισκόταν και το “Ζ”. Ηξερα την ταινία του Κώστα Γαβρά, διάβασα το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και με τράβηξε κατευθείαν. Ο Κουμεντάκης το είχε διαβλέψει από πριν και συμφωνήσαμε αμέσως».

Το «Ζ» του Μηνά Μπορμπουδάκη σε λιμπρέτο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη θα παρουσιαστεί στις 2, 3, 8, 10, 11, 15, 17, 18/3 και 14, 15, 17, 18/4 στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο ΚΠΙΣΝ.

Μουσική διεύθυνση: Μ. Μπορμπουδάκης – Νίκος Βασιλείου.

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Με τους Δημήτρη Παπανικολάου (Ζ), Τζίνα Φωτεινοπούλου (Γυναίκα/Ψυχή), Γιάννη Γιαννίση (Αρχιδεινόσαυρος), Αρκάδιο Ρακόπουλο (Κάβουρας), Χρήστο Κεχρή (Γρύλος) κ.ά. Συμμετέχει το Ergon Ensemble.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…