Το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζει εκδικητικές καθαιρέσεις διευθυντών εν μέσω προεκλογικής περιόδου;

Μια ανακοίνωση με τίτλο σε ερωτηματική μορφή από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) έβαλε σε περίσκεψη ακόμη και όσους είχαν αμφιβολίες για το ποιόν της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

μενδωνη4

Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί η ιδεοληψία της ακόμη κι αν χρειαστεί να καταπατήσουν νομικούς και ηθικούς φραγμούς.

Εν προκειμένω, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αρχαιολόγων, πρόθεση της υπουργού Λίνας Μενδώνη είναι να καθαιρέσει τις τρεις αρχαιολόγους που παραμένουν διευθύντριες των πέντε μουσείων (ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών). Προφανώς επειδή δεν ανήκουν στον «κύκλο εμπιστοσύνης» που έχει οριοθετήσει η υπουργός με τον διορισμό των νέων γενικών διευθυντών και διοικητικών συμβουλίων, θέλει όχι απλώς να τις απομακρύνει αλλά και να τις «ταπεινώσει» υποβιβάζοντάς τες σε απλές υπαλλήλους.

Κι όμως η υπουργός Μενδώνη άλλα ισχυριζόταν, διαφορετική κατάσταση ευαγγελιζόταν μερικές εβδομάδες πριν. Παρόλα αυτά, όπως πληροφορούνται οι αρχαιολόγοι, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει σκοπό να προχωρήσει στην καθαίρεσή τους προ των εκλογών, όσο δηλαδή περνά από το υπουργικό χέρι της. Με προφανή πρόθεση να παγιώσει καταστάσεις και να εκδικηθεί όσους είχαν το «θράσος» να βρεθούν απέναντί τους στη νομοθέτηση της απόσπασης των μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να ακολουθούν τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων οι οποίες έχουν ληφθεί και υποστηρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των αρχαιολόγων και των εργαζομένων στα μουσεία. Την αντίδραση τη γνώριζε ήδη εκ των προτέρων αλλά δεν φανταζόταν ότι θα υπάρχει τέτοια επιμονή και δεν θα μπορούσε να κάμψει τις αντιδράσεις. Γι’ αυτό και ετοιμάζεται να πάρει εκδίκηση.

Η ανακοίνωση του ΣΕΑ

Το ΥΠΠΟΑ ετοιμάζει εκδικητικές καθαιρέσεις Διευθυντών εν μέσω προεκλογικής περιόδου;

«Αποτέλεσε από την αρχή μία προσωπική μου δέσμευση, ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν θα επηρεάσουν τους εργαζόμενους αυτούς, ούτε στο ελάχιστο»: Λ. Μενδώνη, στην ομιλία της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, κατά τη συζητηση του νόμου 5021 για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Η εκδικητική μανία της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και των διορισμένων από αυτήν Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Διευθυντριών δεν γνωρίζει ούτε όρια, ούτε νομικούς περιορισμούς. Όπως πληροφορηθήκαμε, στη σύσκεψη που πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού  με τα Διοικητικά Συμβούλια και τις Γενικές Διευθύντριες προ εβδομάδας, υποδείχθηκε σε όλους ότι οι τρεις Διευθύντριες των πέντε Μουσείων (ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών) που δεν τυγχάνουν της εύνοιας της Υπουργού και δεν τοποθετήθηκαν σε θέση Γενικών, πρέπει να υποβιβαστούν σε… απλές υπαλλήλους! Και μάλιστα, ψάχνουν τρόπο να εφαρμόσουν αυτή την παράνομη και ανήθικη απόφαση, αναζητώντας ημερομηνία προ της προκήρυξης εκλογών, αφού από τις 22/4/2023 απαγορεύεται κάθε υπηρεσιακή μεταβολή των δημοσίων υπαλλήλων. Κι όλα αυτά επειδή οι τρεις αρχαιολόγοι, από κοινού με όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες καθώς και τους επιστημονικούς φορείς της χώρας, είχαν ταχθεί κατά του σχεδίου νόμου διάλυσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Τι κι αν ο νόμος 5021 δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, τι κι αν απαγορεύεται η δυσμενής μεταβολή εργασιακής σχέσης, τι κι αν έχουν κριθεί ή τοποθετηθεί στη θέση τους και ασκούσαν άριστα τα καθήκοντά τους, τι κι αν διαθέτουν προσόντα, τι κι αν το Σύνταγμα προβλέπει ότι η υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων κρίνεται από Υπηρεσιακά Συμβούλια, τι κι αν η Υπουργός Πολιτισμού είχε δεσμευτεί εντός της Βουλής ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων, όλα αυτά πάνε περίπατο γιατί καθώς φαίνεται στο ΥΠΠΟΑ νόμος είναι ό,τι διατάζει η Υπουργός!

Ακόμη πιο ανήθικη είναι η επιδίωξη αυτή στην περίπτωση της Διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, που όχι απλώς έχει κριθεί από Υπηρεσιακό Συμβούλιο για τη θέση της Διευθύντριας στο ΥΠΠΟΑ, αλλά επιπλέον έχει κάνει νομίμως αίτηση μετάθεσης σε άλλη περιφερειακή υπηρεσία από το 2022, πολύ πριν την ψήφιση του νόμου 5021/2023, το οποίο εξετάστηκε νομίμως από το Α Υπηρεσιακό Συμβούλιο και το οποίο παρανόμως ο Υπηρεσιακός Γραμματέας Ε. Αντωνόπουλος δεν έχει υπογράψει από τον Δεκέμβριο 2022 ως σήμερα. Δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει πλέον η στάση του Υπηρεσιακού Γραμματέα, ο οποίος τοποθετήθηκε με βάση το νόμο που υποσχέθηκε την “αποπολιτικοποίηση” του δημοσίου, ενώ λειτουργεί ανερυθρίαστα με βάση τα “ραβασάκια” του γραφείου της Υπουργού για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή και κάθε άλλη πράξη στο ΥΠΠΟΑ, καταπατώντας κάθε νομιμότητα και κάθε δικαίωμα των υπαλλήλων -και δη των υπαλλήλων των Μουσείων- εδώ και πολύ καιρό. Το δήθεν “επιτελικό κράτος” ως καθαρά “ετσιθελικό” κράτος, με την συνέργεια ανώτερων στελεχών της Διοίκησης.

Ως Σύλλογος, προειδοποιούμε όλα τα στελέχη της Διοίκησης του ΥΠΠΟΑ που θα υπογράψουν παράνομες αποφάσεις ή πράξεις, ότι φέρουν εξ ολοκλήρου την πειθαρχική και ποινική ευθύνη της υπογραφής τους.

Τέμπη: 57 φορές θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου

ΚΑΜΠΑΝΑ

Τέμπη: 57 φορές θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου

Κατόπιν σχετικού αιτήματος της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών , Μαρίας Καρυστιανού, στην Ιερά…

Γάζα: Παιδιά τρώνε ζωοτροφή γιατί το Ισραήλ μπλοκάρει την Ανθρωπιστική βοήθεια (video)

Screenshot 1093 1

Γάζα: Παιδιά τρώνε ζωοτροφή γιατί το Ισραήλ μπλοκάρει την Ανθρωπιστική βοήθεια (video)

Το Ισραήλ συνεχίζει να μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα σύμφωνα με πολυάριθμες καταγγελίες…