«Πατερούλη πάω για εκτέλεση...»

Το σημείωμα που άφησε ο Ναπολέων Σουκατζίδης στον πατέρα του λίγο πριν τον ντουφεκίσουν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

NewsRoom 01/05/2019 | 11:13

«Πατερούλη, πάω για εκτέλεση, να ‘σαι περήφανος για το μονάκριβο γιο σου. Ν’ αγαπάς και να λατρεύεις την κορούλα σου και την αδερφούλα μου, κι οι δυο τους μεγάλοι άνθρωποι. Γεια, γεια πατερούλη».

Ήταν ένας από τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μαΐου του 1944.

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης ήταν φυλακισμένος κομμουνιστής από το 1936. Από τον Αϊ Στράτη μεταφέρθηκε τον Απρίλη του 1937 στις φυλακές της Ακροναυπλίας, όπου και παραδόθηκε από το καθεστώς του Μεταξά μαζί με εκατοντάδες άλλους Κομμουνιστές πολιτικούς κρατούμενους στους Γερμανούς κατακτητές τον Απρίλη του 1941. 

Στην Κατοχή μεταφέρθηκε στις φυλακές των Τρικάλων και της Λάρισας και τελικά τον Σεπτέμβρη του 1943 στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Στο Χαϊδάρι επειδή γνώριζε γερμανικά εκτελούσε χρέη διερμηνέα. 

Οταν ο διοικητής του στρατοπέδου Κάρλ Φίσερ, διάβασε το όνομα του Σουκατζίδη στην λίστα των μελλοθάνατων, του είπε να παραμείνει στη θέση του. 

Τότε ο Σουκατζίδης τον ρώτησε αν θα εκτελούσαν κάποιον άλλο, αντί για τον ίδιο και όταν ο Φίσερ απάντησε ότι έχει εντολή να εκτελέσει 200 από τους κρατούμενους, εκείνος δεν δέχθηκε να εκτελεστεί κάποιος άλλος στη θέση του.

Σε μια ένδειξη σπάνιου ηρωισμού αρνήθηκε να αντικατασταθεί από άλλον και τράβηξε για το απόσπασμα. 

Στο δήμο Χαϊδαρίου όπου φυλακίστηκε υπάρχει οδός που φέρει το όνομα του ενώ στο δήμο Καισαριανής όπου εκτελέστηκε διοργανώνεται αγώνας δρόμου «Ναπολέων Σουκατζίδης». 

«Γιατί εμείς μερτικό δε ζητήσαμε. Τίποτε. Μόνον θυμηθείτε το, αν η ελευθερία δε βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας, εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα. Γεια σας» (Γιάννης Ρίτσος, “Σκοπευτήριο Καισαριανής” ).