Newsroom

Newsroom

Το ΣτΕ "παραγράφει" χιλιάδες υποθέσεις που ελέγχονται για φοροδιαφυγή από τις περίφημες λίστες

Μια απόφαση που αναμένεται να συζητηθεί εξέδωσε το ΣτΕ παραγράφοντας ουσιαστικά χιλιάδες υποθέσεις από τις περίφημες λίστες φοροδιαφυγής. Οι καταθέσεις των μεγαλοκαταθετών που παραγράφονται αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ με την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της λίστας του τέως Υπουργού επικράτειας κ. Παναγιώτη Νικολούδη.

5907442a1dc524e7138b45c5

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το news247.gr, κάνοντας μια νομική ερμηνεία το Β τμήμα του ΣτΕ θεωρεί ότι οι ημεδαποί τραπεζικοί λογαριασμοί οι οποίοι περιλαμβάνονται στις λίστες και αφορούν την περίοδο 2006 -2010 δεν δύνανται θα θεωρηθούν «συμπληρωματικά στοιχεία» ώστε να υπάρχει βάση ώστε ο έλεγχος για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή να παραταθεί από τα πέντε στα δέκα χρόνια. Συνεπώς οι υποθέσεις αυτές παραγράφονται αφού έχει παρέλθει πενταετία.

Με το τρόπο αυτό το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «σφραγίζει» το παράθυρο που είχε ανοίξει το υπουργείο οικονομικών για να έχει το απαραίτητο χρόνο να ελέγξει τις λίστες Ως γνωστό, το ΥΠΟΙΚ χρήση του άρθρου 68 παρ. 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μπροστά στον κίνδυνο παραγραφής θεωρούσε τους λογαριασμούς αυτούς ως συμπληρωματικά στοιχεία που δικαιολογούν την έκδοση συμπληρωματικού φακέλου ελέγχου από το ΣΔΟΕ. Σε αυτή την περίπτωση ο κώδικας προβλέπει την παράταση του χρόνου ελέγχου από τα 5 στα δέκα χρόνια.

Mε τη γνωμοδότησή του, το Σ.τ.Ε. απεφάνθη ότι τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων του φορολογουμένου στις ελληνικές τράπεζες ευρίσκονταν ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του φορολογικού ελέγχου ή, τουλάχιστον, ο φορολογικός έλεγχος μπορούσε ανά πάσα στιγμή να λάβει γνώση αυτών.

Για το λόγο αυτό, τα εν λόγω στοιχεία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως στοιχεία τα οποία δεν είχε, ούτε μπορούσε να έχει δικαιολογημένα υπόψη του η φορολογική αρχή κατά τον αρχικό έλεγχο ή την αρχική φορολογική εγγραφή. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων, ανεξαρτήτως του αν στοιχειοθετούν την απόκτηση εισοδήματος, δεν μπορούν να θεωρηθούν «συμπληρωματικά» φορολογικά στοιχεία και άρα δεν δικαιολογείται η παράταση της προθεσμίας ελέγχου στα 10 χρόνια.

Συνεπώς, οι φορολογικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων μέσω των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών φυσικών προσώπων κατά τα έτη 2006-2010 βρίσκονται «στον αέρα», καθώς οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών αυτών θεωρούνται πλέον παραγεγραμμένες.

Παρ’όλα αυτά το υπουργείο οικονομικών διατηρεί το δικαίωμα του Δημοσίου να ελέγξει υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2006-2010 για φυσικά πρόσωπα για τα οποία έχει στη διάθεσή του στοιχεία κινήσεων λογαριασμών του εξωτερικού, προερχόμενα από τις λίστες Λανγκάρντ, Μπόργιανς και εμβασμάτων εξωτερικού.

Τούτο με δεδομένου ότι τα στοιχεία των ξένων αυτών λογαριασμών μπορούν να θεωρηθούν «συμπληρωματικά» καθώς δεν υπήρχαν στη διάθεση των ελληνικών φορολογικών αρχών κατά την κανονική 5ετή περίοδο παραγραφής αλλά έγιναν γνωστά μετά την πάροδο της 5ετίας.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ