Newsroom

Newsroom

Το ΣτΕ "παραγράφει" χιλιάδες υποθέσεις που ελέγχονται για φοροδιαφυγή από τις περίφημες λίστες

Μια απόφαση που αναμένεται να συζητηθεί εξέδωσε το ΣτΕ παραγράφοντας ουσιαστικά χιλιάδες υποθέσεις από τις περίφημες λίστες φοροδιαφυγής. Οι καταθέσεις των μεγαλοκαταθετών που παραγράφονται αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ με την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της λίστας του τέως Υπουργού επικράτειας κ. Παναγιώτη Νικολούδη.

5907442a1dc524e7138b45c5

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το news247.gr, κάνοντας μια νομική ερμηνεία το Β τμήμα του ΣτΕ θεωρεί ότι οι ημεδαποί τραπεζικοί λογαριασμοί οι οποίοι περιλαμβάνονται στις λίστες και αφορούν την περίοδο 2006 -2010 δεν δύνανται θα θεωρηθούν «συμπληρωματικά στοιχεία» ώστε να υπάρχει βάση ώστε ο έλεγχος για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή να παραταθεί από τα πέντε στα δέκα χρόνια. Συνεπώς οι υποθέσεις αυτές παραγράφονται αφού έχει παρέλθει πενταετία.

Με το τρόπο αυτό το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «σφραγίζει» το παράθυρο που είχε ανοίξει το υπουργείο οικονομικών για να έχει το απαραίτητο χρόνο να ελέγξει τις λίστες Ως γνωστό, το ΥΠΟΙΚ χρήση του άρθρου 68 παρ. 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μπροστά στον κίνδυνο παραγραφής θεωρούσε τους λογαριασμούς αυτούς ως συμπληρωματικά στοιχεία που δικαιολογούν την έκδοση συμπληρωματικού φακέλου ελέγχου από το ΣΔΟΕ. Σε αυτή την περίπτωση ο κώδικας προβλέπει την παράταση του χρόνου ελέγχου από τα 5 στα δέκα χρόνια.

Mε τη γνωμοδότησή του, το Σ.τ.Ε. απεφάνθη ότι τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων του φορολογουμένου στις ελληνικές τράπεζες ευρίσκονταν ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του φορολογικού ελέγχου ή, τουλάχιστον, ο φορολογικός έλεγχος μπορούσε ανά πάσα στιγμή να λάβει γνώση αυτών.

Για το λόγο αυτό, τα εν λόγω στοιχεία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως στοιχεία τα οποία δεν είχε, ούτε μπορούσε να έχει δικαιολογημένα υπόψη του η φορολογική αρχή κατά τον αρχικό έλεγχο ή την αρχική φορολογική εγγραφή. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων, ανεξαρτήτως του αν στοιχειοθετούν την απόκτηση εισοδήματος, δεν μπορούν να θεωρηθούν «συμπληρωματικά» φορολογικά στοιχεία και άρα δεν δικαιολογείται η παράταση της προθεσμίας ελέγχου στα 10 χρόνια.

Συνεπώς, οι φορολογικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων μέσω των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών φυσικών προσώπων κατά τα έτη 2006-2010 βρίσκονται «στον αέρα», καθώς οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών αυτών θεωρούνται πλέον παραγεγραμμένες.

Παρ’όλα αυτά το υπουργείο οικονομικών διατηρεί το δικαίωμα του Δημοσίου να ελέγξει υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2006-2010 για φυσικά πρόσωπα για τα οποία έχει στη διάθεσή του στοιχεία κινήσεων λογαριασμών του εξωτερικού, προερχόμενα από τις λίστες Λανγκάρντ, Μπόργιανς και εμβασμάτων εξωτερικού.

Τούτο με δεδομένου ότι τα στοιχεία των ξένων αυτών λογαριασμών μπορούν να θεωρηθούν «συμπληρωματικά» καθώς δεν υπήρχαν στη διάθεση των ελληνικών φορολογικών αρχών κατά την κανονική 5ετή περίοδο παραγραφής αλλά έγιναν γνωστά μετά την πάροδο της 5ετίας.

Τροχαίο ατύχημα βυτιοφόρου στην Αθηνών-Κορίνθου: Η ΕΛ.ΑΣ αναζητά μια μηχανή και ένα Ι.Χ

γεφυρα κατεδαφιση

Τροχαίο ατύχημα βυτιοφόρου στην Αθηνών-Κορίνθου: Η ΕΛ.ΑΣ αναζητά μια μηχανή και ένα Ι.Χ

Η ΕΛΑΣ αναζητά πληροφορίες σχετικά το τροχαίο με το βυτιοφόρο που ανετράπη και πήρε φωτιά…

Σταρόβας μετά την περιπέτεια της υγείας του: Θέλω να ευχαριστήσω τόσους, που θα μιλάω δυο μέρες! (video)

Screenshot 2024 06 16 230533

Σταρόβας μετά την περιπέτεια της υγείας του: Θέλω να ευχαριστήσω τόσους, που θα μιλάω δυο μέρες! (video)

Ο γνωστός καλλιτέχνης είχε νοσηλευτεί για δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο, έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και…

Γεραπετρίτης προς Μοχάμεντ Μουσταφά: Άμεση ανάγκη για επίτευξη εκεχειρίας και απελευθέρωση ομήρων

Screenshot 2024 06 16 202629

Γεραπετρίτης προς Μοχάμεντ Μουσταφά: Άμεση ανάγκη για επίτευξη εκεχειρίας και απελευθέρωση ομήρων

Την ανάγκη για άμεση εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός…

Euro 2024: Τα μέτρα της αστυνομίας πήγαν περίπατο – Πολύ ξύλο πριν το Αγγλία-Σερβία (video)

GQNDqpiWoAEbtmJ

Euro 2024: Τα μέτρα της αστυνομίας πήγαν περίπατο – Πολύ ξύλο πριν το Αγγλία-Σερβία (video)

Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας, οι χούλιγκανς των δύο χωρών δημιούργησαν χάος στο Γκεζελκίρχεν, με…