Το Σαν Φρανσίσκο άνοιξε το δρόμο για οπλισμένα αστυνομικά ρομπότ που μπορούν να σκοτώνουν

Όταν η τεχνολογία «δίνει φτερά» στο καθεστώς αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Η κυβέρνηση πασχίζει να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο οπλοστάσιο και να φέρει τους πολίτες της ένα βήμα πιο κοντά στη δυστοπία. Οι Αμερικανοί τώρα δεν έχουν καμία προστασία.

6b8d331f d9c4 4f16 a30c 2415f4a00c3c 860x475 1

Με σχετικό ψήφισμα του κυβερνώντος Συμβουλίου Εποπτών, δόθηκε άδεια στο SFPD (San Francisco Police Department/ Αστυνομικό Τμήμα του Σαν Φρανσίσκο) να κάνει χρήση δυνητικά θανατηφόρων τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ που μπορεί να σκοτώσουν. Η απόφαση θα επιτρέπει στην αστυνομία να αναπτύσσει, σε κρίσιμα περιστατικά, ρομπότ εξοπλισμένα με εκρηκτικά. Σενάρια σαν και αυτά, κάποτε φάνταζαν ακραία προϊόντα επιστημονικής φαντασίας.

Το SFPD, είχε προτείνει στο Συμβούλιο Εποπτών της πόλης, τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ, για «εκπαίδευση και προσομοιώσεις, εγκληματικές συλλήψεις, κρίσιμα περιστατικά, απαιτητικές περιστάσεις, εκτέλεση εντάλματος ή κατά τη διάρκεια αξιολογήσεων ύποπτων συσκευών».

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που προξένησε εξαρχής η προοπτική αυτή – έχει ιδρυθεί και οργάνωση με την ονομασία «Stop Killer Robots» που αντιτάσσεται στη χρήση των ρομπότ-εκτελεστών στην υπηρεσία της αστυνομίας – το μέτρο πέρασε, με μια τροπολογία που διευκρινίζει ότι οι αξιωματικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ρομπότ που ασκούν θανατηφόρα δύναμη…μόνο αφού (βέβαια) εφαρμόσουν εναλλακτικές τακτικές αποκλιμάκωσης. Το συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι μόνο ένας περιορισμένος αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματικών μπορούσε να εξουσιοδοτήσει τη χρήση τους. Οι δε υποστηρικτές του μέτρου έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι θα χρησιμοποιούνται…μόνο σε ακραίες καταστάσεις. Είναι οι γνωστές περιπτώσεις «έκτακτης ανάγκης» που – κατά διαβολική σύμπτωση – καταλήγουν πάντα να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την αναστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών και να μετατρέπουν την εξαίρεση σε κανόνα.

Τι ισχυρίζεται το SFPD

Το SFPD έχει δηλώσει πως θα χρησιμοποιήσει τα ρομπότ για την άσκηση θανατηφόρας βίας «όταν ο κίνδυνος απώλειας ζωής σε μέλη του κοινού ή αξιωματικούς είναι άμεσος και υπερτερεί κάθε άλλης διαθέσιμης επιλογής». «Τα ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι εξοπλισμένα με εκρηκτικά για να παραβιάζουν χώρους όπου έχουν οχυρωθεί άτομα βίαια, επικίνδυνα και οπλισμένα» εξήγησε ένας εκπρόσωπος της SFPD ενώ τονίστηκε ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «αδρανοποιήσουν ή να αποπροσανατολίσουν βίαιους, ένοπλους, επικίνδυνους υπόπτους σε περιπτώσεις που ενέχουν κίνδυνο απώλειας ζωής». 

Το SFPD είπε επίσης στο BBC ότι το τμήμα δε διαθέτει επί του παρόντος κανένα ρομπότ με αυτές τις δυνατότητες αλλά μπορεί να…χρειαστεί στο μέλλον. «Καμία πολιτική δεν μπορεί να προβλέψει κάθε πιθανή κατάσταση ή εξαιρετική περίσταση που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι αξιωματικοί. Το SFPD πρέπει να είναι προετοιμασμένο και να έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται αναλογικά», είπε εκπρόσωπος του.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει από καιρό χορηγήσει εξοπλισμό στρατιωτικού επιπέδου, στολές παραλλαγής, τεθωρακισμένα οχήματα κ.α για να ενισχύσει τοπικές αστυνομικές αρχές. Όμως, ένας νόμος της πολιτείας της Καλιφόρνια που ψηφίστηκε φέτος απαιτεί τώρα από τις αστυνομικές δυνάμεις της πόλης να κάνουν απογραφή εξοπλισμού στρατιωτικής ποιότητας και να ζητούν έγκριση για τη χρήση τους. Σύμφωνα πάντως, με το Mission Local, νέες πολιτικές για τη χρήση στρατιωτικών όπλων από τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις συντάσσονται επί του παρόντος και αναμένεται να εγκριθούν σε όλη την Καλιφόρνια χάρη σε έναν πολιτειακό νόμο που ονομάζεται AB 481, ο οποίος ψηφίστηκε πέρυσι.

Εφόσον ψηφιστεί, κάθε κομητεία θα είναι ελεύθερη να κρίνει από μόνη της το αν και με ποιο τρόπο θα εφαρμόσει τον συγκεκριμένο νόμο.

Σημειώνεται, πως αυτός ο τύπος ρομπότ χρησιμοποιείται ήδη σε άλλες πολιτείες της Αμερικής. Το 2016, το αστυνομικό τμήμα του Ντάλας χρησιμοποίησε ένα ρομπότ εξουδετέρωσης βομβών οπλισμένο με εκρηκτικό μηχανισμό για να σκοτώσει έναν ύποπτο που πυροβόλησε και σκότωσε πέντε αστυνομικούς, ενώ τραυμάτισε αρκετούς άλλους. Το ρομπότ ήταν το ίδιο μοντέλο Remotec F5A που ανήκει στο SFPD.

Η κυβέρνηση έχει δώσει στρατοκρατικές εξουσίες στην αστυνομία

Είναι βέβαιο ότι τέτοιες επιλογές θα οδηγήσουν σε μια περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των δυνάμεων της αστυνομίας. Ένα αστυνομικό κράτος χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων, από γραφειοκρατία, στρατιωτικοποίηση, παρακολουθήσεις και ευρεία αστυνομική παρουσία. Με τις συνταγματικές ελευθερίες όσο πάνε να λιγοστεύουν και να υπονομεύονται, είναι σαφές πως η αμερικανική κυβέρνηση πασχίζει να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο οπλοστάσιο και να φέρει τους πολίτες της ένα βήμα πιο κοντά στη δυστοπία. Οι Αμερικανοί τώρα δεν έχουν καμία προστασία από την αστυνομική αυθαιρεσία, όλα με τη σφραγίδα του Κογκρέσου, του Λευκού Οίκου και των δικαστηρίων, όλα στην υπηρεσία της ησυχίας της τάξης και της ασφάλειας.

«Ζούμε σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου συζητάμε το εάν η αστυνομία μπορεί να χρησιμοποιεί ρομπότ για να εκτελεί πολίτες χωρίς δίκη, ένορκο ή δικαστή», δήλωσε η Τίφανι Μόγιερ, δικηγόρος της Επιτροπής Δικηγόρων για τα Πολιτικά Δικαιώματα του Σαν Φρανσίσκο και της περιοχής του Κόλπου.

«Αυτό δεν είναι φυσιολογικό», ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό KRON4. «Κανένας νομικός, πολιτικός, αστυνομικός ή απλός κάτοικος της περιοχής δεν πρέπει να το αποδεχτεί αυτό σαν να είναι κάτι το φυσιολογικό», συμπληρώνει.

 

 

 

 

 

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

Ακρίτα

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

«H δήλωση του βουλευτή («εκλιπαρεί» υπουργό να…μεσολαβήσει) είναι ηθικά και πολιτικά ελεγκτέα», αναφέρει με εμφατικό…

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

ΜΑΤπΡέντη

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας ακόμη εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χουλιγκαν…