Το προφητικό ¨No, No, No¨ της Θάτσερ για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΒΙΝΤΕΟ)

Η «Σιδηρά Κυρία» μιλούσε στη Βουλή, και με σχεδόν προφητικά λόγια αναφέρθηκε στην Ε.Ε. (ΕΟΚ τότε). Τότε, αναφώνησε τρεις φορές «Όχι, Όχι, Όχι».

NewsRoom 24/06/2016 | 18:50

Η συζήτηση στη Βουλή είχε θέμα την Ουρουγουάη και τους δασμούς στο εμπόριο ανάμεσα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάποια στιγμή το λόγο πήρε η Μάργκαρετ Θάτσερ και ξεκίνησε να μιλάει.

Η κουβέντα μεταφέρθηκε στην ΕΟΚ και ειδικότερα στην περίφημη Νομισματική Ένωση και στο μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Τότε ήταν που η Θάτσερ έδειξε την αποστροφή της για το οικοδόμημα της Ε.Ε που επρόκειτο να δημιουργηθεί.

Η Θάτσερ, μίλησε με τόνο άκρως επιθετικό στον τότε πρόεδρο της Κομισιόν και είπε: «Ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ντελόρ, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι ήθελε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι το δημοκρατικό σώμα (Βουλή) της Κοινότητας, η ίδια η Κομισιόν να είναι το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων (ευρωπαϊκή κυβέρνηση) και το Συμβούλιο των Υπουργών (Συμβούλιο της Ε.Ε) να είναι η Γερουσία. (η απάντηση μας είναι) ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ».