Το πόρισμα της Εξεταστικής καταλύτης δημοκρατικών και αναπτυξιακών αλλαγών

Η Ελλάδα δεν υποφέρει μόνο από το δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά και από το καθεστώς διαπλοκής και εξυπηρέτησης συμφερόντων που στήθηκε κυρίως την τελευταία 20ετία, μέσα στο τρίγωνο πολιτικών, μιντιακών και τραπεζικών συμφερόντων.

586b7b8a1dc524864e8b49f6

Του Σωκράτη Φάμελλου*

Η Eξεταστική Eπιτροπή για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων συγκροτήθηκε γιατί ήταν καθολική, κοινωνική και πολιτική ανάγκη. Για να στηριχθεί η δημοκρατία, να επανέλθουν η ισονομία και το υγιώς επιχειρείν στη χώρα μας. Είναι ομόθυμη απαίτηση της κοινωνίας να υπάρχει διαφάνεια και ισοτιμία στην επιχειρηματικότητα και στα δάνεια, να μην εξαρτάται η πολιτική ζωή από τα τηλεοπτικά, κυρίως, μέσα ενημέρωσης.

Η Εξεταστική λειτούργησε ως όφειλε και δεν άφησε κανένα «σκοτεινό» σημείο. Ελέγχθηκαν όλες οι συμβάσεις, τα πορίσματα, οι δικογραφίες και παρουσιάστηκαν ενώπιον της Επιτροπής όλοι οι επικεφαλής των τραπεζών, των μέσων ενημέρωσης, καθώς και οι υπεύθυνοι των οικονομικών των κομμάτων. Κανείς δεν έμεινε εκτός του καταλόγου των μαρτύρων, όποια θέση και αν κατέχει. Οι δημόσιες συνεδριάσεις εδραίωσαν το αίσθημα της διαφάνειας, αποκάλυψαν όλα όσα όλοι γνωρίζαμε. Και αυτή τη διαφάνεια την κατοχύρωσε η κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η Εξεταστική Επιτροπή αποκάλυψε συνταρακτικά δεδομένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δάνεια στην οικογένεια Μητσοτάκη για την εφημερίδα «Κήρυκας» των Χανίων. Στην Εξεταστική αποκαλύφθηκε το δάνειο των 300.000 ευρώ του 2005, που έγιναν 718.132 το 2016, αφού δεν πληρώθηκε ούτε μία δόση. Και όπως αποκαλύφθηκε από την έκθεση της ΤτΕ, που προκάλεσε η Εξεταστική, υπήρχαν και άλλα δάνεια, ύψους περίπου 2.150.000 ευρώ, για τα οποία σήμερα πια η ΤτΕ διαπιστώνει ότι δόθηκαν με διαδικασίες αξιολόγησης που απείχαν της συνήθους τραπεζικής πρακτικής. Αν δεν υπήρχε η Εξεταστική, όλα αυτά θα έμεναν στο σκοτάδι και τα δανεικά θα ήταν αγύριστα.

Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ παραδέχθηκαν δημόσια τη λήψη δανείων δεκάδων εκατομμυρίων χωρίς εγγυήσεις ή με εγγύηση «αέρα», τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τους άνισους όρους δανειοδότησής τους, τη δανειοδότηση μετόχων ΜΜΕ για αγορά μετοχών που ήδη κατείχαν, με παρένθετες εταιρείες, τη χορήγηση εγγυήσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων για ταινιοθήκες, όπως και την απελευθέρωση χρηματικών εγγυήσεων χωρίς αντικατάστασή τους.

Ξεκαθαρίστηκε ότι τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που χρηματοδότησαν τους προεκλογικούς αγώνες τους υπερβαίνουν σήμερα τα 400 εκατ. ευρώ και δεν εξυπηρετούνται. Πρακτικά αποδείχθηκε ότι εδώ και μία πενταετία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, κοινώς μπαταχτσήδες.

Σημειώνω ότι πολλά πορίσματα της ΤτΕ συντάχθηκαν μετά τις αποκαλύψεις της Εξεταστικής, αλλά και οι τράπεζες διεκδίκησαν τα οφειλόμενα όταν άρχισαν οι εξετάσεις των μαρτύρων, ενώ έχει παρέλθει δεκαετία σε διαμαρτυρημένα και «κόκκινα» δάνεια χωρίς καμία αντίδραση. Από μόνο του αυτό αποδεικνύει τις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού των ΜΜΕ και των κομμάτων.

Η Εξεταστική ασχολήθηκε με δάνεια που σήμερα το ανεξόφλητο τμήμα τους ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ και τα μισά από αυτά δεν εξυπηρετούνται. Δάνεια που συνετέλεσαν στη φούσκα των «κόκκινων» δανείων και στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όλα αυτά ήρθαν στο φως γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τη συγκρότηση της Εξεταστικής. Και απομένει η απόφαση της Βουλής και η κατανομή των ευθυνών ώστε να κατοχυρωθεί η πρόληψη τέτοιων φαινομένων. Αλλά και η ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος, γιατί δεν είναι δυνατόν να κατατίθεται στην ελληνική Βουλή ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει εργαλεία για να σταματήσει το «πάρτι» που γινόταν.

Η Εξεταστική Επιτροπή κατέγραψε δημόσια όσα όλοι ψιθύριζαν. Και δεν μπορεί το παλιό πολιτικό σύστημα να τα αρνηθεί και να τα αποποιηθεί. Οι αποκαλύψεις της δεν μπορούν πια να κουκουλωθούν.

Το πόρισμα της Εξεταστικής μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για δημοκρατικές και αναπτυξιακές αλλαγές. Η λειτουργία της έχει ήδη συμβάλει αναμφισβήτητα στην επιστροφή της ισονομίας και της δικαιοσύνης στη χώρα μας. Ο κύκλος της διαπλοκής πρέπει να σπάσει. Το απαιτεί η ανάγκη να βγούμε από την κρίση και να στηριχτούμε στην υγιή επιχειρηματικότητα.

*Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι αν. ΥΠΕΝ και πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση ΜΜΕ και κομμάτων

Πηγή: Documentonews.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ευρωπαϊκός τελικός στην Ελλάδα και ο Μητσοτάκης σπίτι για μπάρμπεκιου – Αναζωπυρώνεται η κόντρα με Μαρινάκη;

μητσοτακης μαρινάκης

Ευρωπαϊκός τελικός στην Ελλάδα και ο Μητσοτάκης σπίτι για μπάρμπεκιου – Αναζωπυρώνεται η κόντρα με Μαρινάκη;

O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα δώσει το παρών στην OPAP ARENA, σε μια κίνηση που…

Σοκ με τις φωτογραφίες της 74χρονης σχεδιάστριας Βέρα Γουάνγκ – Ποζάρει με μαγιό και…μοιάζει με έφηβη

My SLIM AARONS moment …Happy Summer Eyewear VeraWangEyewear @kenmarkeyewear 1

Σοκ με τις φωτογραφίες της 74χρονης σχεδιάστριας Βέρα Γουάνγκ – Ποζάρει με μαγιό και…μοιάζει με έφηβη

Στη θέα του νεανικού κορμιού της, οι θαυμαστές της έμειναν άφωνοι.

Ψυχρολουσία για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού: Λίγο πριν τον τελικό του Conference η UEFA ακυρώνει μαζικά εισιτήρια

6236343

Ψυχρολουσία για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού: Λίγο πριν τον τελικό του Conference η UEFA ακυρώνει μαζικά εισιτήρια

Υπήρξε έντονος φόβος για επεισόδια και για αυτό αποφασίστηκε από την UEFA η ακύρωση εισιτηρίων…