Το Politico αποκαλύπτει μεθοδεύσεις συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη

Ένα ακόμη διόλου κολακευτικό δημοσίευμα για την χώρα μας από το Politico

5820928

Με ένα “όχι” απάντησε η Ελλάδα στην έκκληση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) να αναλάβει δράση σχετικά με την πιθανή ποινική ευθύνη των δύο πρώην υπουργών Μεταφορών, μετά από τη θανατηφόρα σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, όπως αναφέρει το Politico.

Συγκεκριμένα, το Politico αναφέρει ότι στην επιστολή της εισαγγελέως της EPPO, Πόπης Παπανδρέου, προς τις Αρχές της χώρας μας, στις 2 Ιουνίου, επισημαίνεται ότι κατά την έρευνα «προέκυψαν υποψίες για φερόμενα ποινικά αδικήματα από πρώην μέλη της κυβέρνησης» κατονομάζοντας τους Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη.

«Σας ζητάμε να προχωρήσετε τις δικές σας ενέργειες» ανέφερε η Εισαγγελέας.

Η υπόθεση, σύμφωνα με την ΕΡΡΟ, αφορά σε «παράβαση καθήκοντος» από τον Χρήστο Σπίρτζη και σε «υπεξαίρεση εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και του ελληνικού Δημοσίου, με την ζημιά που προκλήθηκε να υπερβαίνει συνολικά τις 120.000 ευρώ» από τον Κώστα Αχ Καραμανλή.

Η γενική εισαγγελέας της Ευρώπης, Λάουρα Κοβέσι, δήλωσε στο Politico: «Η Koμισιόν έχει λάβει γνώση της κατάστασης, αλλά τι θα γίνει δεν μπορώ να το σχολιάσω».

«Η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τους δύο πρώην υπουργούς παραπέμφθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Αθήνα και από εκεί στην Βουλή. Έπειτα, οι βουλευτές έπρεπε να αποφασίσουν εάν θα συγκροτήσουν Προανακριτική Επιτροπή για να εξεταστεί εάν η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Οι δικογραφίες απεστάλησαν στον πρόεδρο της Βουλής στις 29 Ιουνίου» συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Η ελληνική κυβέρνηση “έθαψε” την υπόθεση χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία στην Βουλή για να απορρίψει την ανάγκη για σύσταση επιτροπής διερεύνησης. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θεωρεί ότι αυτή η ιδιορρυθμία στην ελληνική νομοθεσία, οι δράσεις κατά υπουργών εναπόκεινται στην Βουλή, παραβιάζει το Δίκαιο της ΕΕ και έχει υποβάλει αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» προσθέτει το Politico.

«Tον Νοέμβριο, η πρόταση απορρίφθηκε και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε» καταλήγει το δημοσίευμα.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη, αναφέρει σε δήλωση της «Τον Νοέμβριο του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βασιζόμενος στα πορίσματα της πολύμηνης έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, είχε ζητήσει τεκμηριωμένα τη σύσταση επιτροπής για διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά και με τα καταγγελλόμενα εγκλήματα από τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς για ευθύνες Υπουργών. Για άλλη μία φορά η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θέλησε πρωτίστως να καλύψει τις ευθύνες του Υπουργού της, έκλεισε τα μάτια στα αυτονόητα, αδιαφόρησε για το χαμό των 57 ψυχών και αρνήθηκε τη σύσταση της αιτούμενης Επιτροπής περιφρονώντας την αλήθεια και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε περίτρανα ότι είναι η κυβέρνηση της αναλγησίας, των μεθοδεύσεων και της συγκάλυψης των σκανδάλων και των ευθυνών. Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Politico το επιβεβαίωσε».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε «Η τραγωδία των Τεμπών και ο τραγικός θάνατος 57 συνανθρώπων μας έπρεπε να κάνει το πολιτικό σύστημα να έχει ένα χρέος: την αποκάλυψη της αλήθειας. Το σημερινό δημοσίευμα του Politico επιβεβαιώνει αυτό, που λέγαμε εξαρχής. Ότι η Νέα Δημοκρατία για ιδιοτελείς λόγους δεν θέλει το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα να μπει κάτω από οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης, διότι υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες Υπουργών και στελεχών -«γαλάζιων» παιδιών- στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν στήριξε την πρόταση μας για προανακριτική επιτροπή, που θα οδηγούσε σε αποκάλυψη ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα και αξιοποίησε την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος για εξεταστική επιτροπή, που δεν ελέγχει αυτήν την αμαρτωλή σύμβαση για την τηλεδιοίκηση, η οποία αν είχε υλοποιηθεί αυτοί οι άνθρωποι θα ζούσαν σήμερα, αλλά ψάχνει ψύλλους στ’ άχυρα σε μια εξεταστική επιτροπή για την περίοδο από το 1997 μέχρι σήμερα. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκαλυφθεί η αλήθεια απέναντι στις προσπάθειες συγκάλυψης της Νέας Δημοκρατίας».

Άδωνις: Νέα απάντηση σε Καλλιάνο – «Παρότι μου τηλεφώνησε δεν πήρε ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν» (video)

kallianos adonis 654 new 102 1

Άδωνις: Νέα απάντηση σε Καλλιάνο – «Παρότι μου τηλεφώνησε δεν πήρε ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν» (video)

«Ήταν ένας άνθρωπος που είχε πολλά νοσήματα, η ανακοπή δεν είναι κάτι που προβλέπεται», τόνισε…

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι στη δίκη για το Μάτι – Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

ματι

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι στη δίκη για το Μάτι – Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

Την ενοχή συνολικά έξι από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους για την τραγωδία στο Μάτι αποφάσισε…