Newsroom

Newsroom

To πιο αιματηρό μακελειό στην ιστορία των ΗΠΑ με 50 νεκρούς (βίντεο)

Σε μακελειό κατέληξε η εισβολή ενόπλου σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο, καθώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του δημάρχου της πόλης 50 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 53 άνθρωποι είναι τραυματίες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Νεκρός ο δράστης από τα πυρά αστυνομικού. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πόλη του Ορλάντο

575da3e91dc524587c8b46b9

Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, ο Ομάρ Ματίν δράστης της πολύνεκρης επίθεσης,  ήταν μαχητής του Ισλαμικού Κράτους. «Πηγή στο πρακτορείο Αmaq: Η επίθεση που είχε στόχο ένα νάιτ κλαμπ για ομοφυλόφιους στο Ορλάντο, της Φλόριντας, η οποία άφησε περισσότερους από 100 νεκρούς και τραυματίες πραγαμτοποιήθηκε από μαχητή του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει η ανάρτηση.

Ο δράστης μπήκε στο Pulse club και άρχισε να πυροβολεί, ενώ στη συνέχεια κράτησε ομήρους κάποιους από τους θαμώνες.

«Περίπου στις 5 τα ξημερώματα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επιχείρηση διάσωσης των ομήρων. Ο ύποπτος είναι νεκρός. Έφερε όπλο και κάποιου είδους συσκευή», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ορλάντο, Τζον Μίνα.


Το χρονικό της επίθεσης

Ο ένοπλος εισέβαλε τα ξημερώματα της Κυριακής στο gay club Pulse, κρατώντας αυτόματο όπλο και περίστροφο και ζωσμένος «με κάποιου είδους μηχανισμό». Γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα, η σελίδα του κλαμπ στο Facebook ανήρτησε το μήνυμα: «Βγείτε όλοι έξω από το Pulse και αρχίστε να τρέχετε».

Μάρτυρες ανέφεραν ότι ο δράστης χρησιμοποίησε αυτόματο όπλο. «Άκουσα 20,40, 50 πυροβολισμούς. Η μουσική σταμάτησε», δήλωσε ο Τζον Αλαμο, ένας από τους θαμώνες, περιγράφοντας τη στιγμή που μπήκε στο κλαμπ ο ένοπλος. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, περίπου 100 άτομα βρίσκονταν μέσα στο κλαμπ εκείνη την ώρα. «Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι, περίπου 20, σκοτώθηκαν από σφαίρες μέσα στο ναϊτκλάμπ» ανέφεραν οι αρχές.

Ένας αστυνομικός που εργαζόταν ως φύλακας ασφαλείας μέσα στο κλαμπ, αντάλλαξε πυρά με τον ύποπτο. Πολύ γρήγορα, η επίθεση εξελίχθηκε σε κατάσταση ομηρείας και οι ειδικές δυνάμεις επενέβησαν για να απελευθερώσουν τους ομήρους, μπήκαν στο κλαμπ και σκότωσαν τον δράστη ο οποίος είχε κλειστεί στις τουαλέτες μαζί με τους ομήρους. Είναι αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής αν τα θύματα πυροβολήθηκαν από τον ένοπλο. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, Τζον Μίνα, οι αστυνομικοί με τις ενέργειές τους έσωσαν τουλάχιστον 30 ζωές.

Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα, οχήματα της Πυροσβεστικής, πυροτεχνουργοί, καθώς και το FBI. Η αστυνομία προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη έξω από το κλαμπ. Γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα, αστυνομικοί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν επιχείρηση για τη διάσωση των ομήρων. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο πρόσωπο αφότου χτυπήθηκε στο κράνος κατά την ανταλλαγή πυρών.



Αναγνωρίστηκε ο δράστης – Εκπαιδευμένος στα όπλα

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι αρχές αναγνώρισαν και τον δράστη. Πρόκειται για τον Ομάρ Σεντίκε Ματίν, γεννημένος το 1986 από το Port Saint Lucie της Φλόριντα. Η καταγωγή των γονιών του είναι από το Αφγανιστάν και ο ίδιος ήταν Αμερικανός πολίτης. O 29χρονος Ματίν δεν είχε ποινικό μητρώο και οι αρχές ερευνούν αν είχε κάποιους δεσμούς με την ισλαμιστική τρομοκρατία. «Η επίθεση ήταν καλά προετοιμασμένη και καλά οργανωμένη» αναφέρουν αστυνομικές πηγές. Το FBI έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και για σύνδεση του υπόπτου με ισλαμιστικές οργανώσεις. 

Ο δράστης τηλεφώνησε στην Αστυνομία

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, λίγη ώρα πριν το μακελειό, ο 29χρονος δράστης τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και στον ηγέτη του Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκάντι.

Ο βουλευτής Πιτ Κινγκ, ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής αντιτρομοκρατίας και πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενημέρωσε ότι ο 29χρονος Ματίν είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων.

«Δεν έχει ουδεμία σχέση με την θρησκεία η επίθεση», είπε ο Μιρ Σεντίκε, πατέρας του Ομάρ Σεντίκε Ματίν. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο άνδρας υποστήριξε ότι ο γιος του είχε εξοργιστεί καθώς πριν από λίγο καιρό είδε δύο άνδρες να φιλιούνται μπροστά στη γυναίκα και τον γιο του. «Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ όπως ολόκληρη η χώρα» συμπλήρωσε.

«Ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο της Φλόριντας στην οποία σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες» γράφτηκε σε λογαριασμό στο twitter λέγεται ότι συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ μαζί αναρτήθηκαν και φωτογραφίες που ο διαχειριστής του λογαριασμού ισχυρίζεται ότι απεικονίζουν τον δράστη. Μέχρι στιγμής δεν έχει βγει κάποια ανακοίνωση από την τζιχαντιστική οργάνωση.  




Σε κατάσταση συναγερμού η Φλόριντα και το Ορλάντο

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έξι χειρουργοί ειδικευμένοι στην αντιμετώπιση τραυμάτων έχουν κληθεί στα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να χειρουργήσουν τα θύματα, ενώ η Πολιτεία της Φλόριντας κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού, όπως και η πόλη του Ορλάντο, σύμφωνα με ενημέρωση του αστυνομικού τμήματος. 

Να ενημερώνεται συνεχώς ζήτησε ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση στο γκέι μπαρ του Ορλάντο, στη Φλόριντα, από τη σύμβουλο του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Λάιζα Μόνακο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να ενημερώνεται τακτικά για τις νεώτερες εξελίξεις μιας από τις χειρότερες σφαγές που έχουν σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ και διέταξε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια» στις τοπικές αρχές.

«Ο πρόεδρος ζήτησε να έχει τακτική ενημέρωση ενόσω το FBI και οι άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με την αστυνομία του Ορλάντο για να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δηλώσεις Κλίντον και Τράμπ

Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον, εξέφρασε τη θλίψη της για την επίθεση. «Ξυπνήσαμε με ανησυχητικά νέα από τη Φλόρινα. Η σκέψη μου είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτήν την τραγική ενέργεια», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Άραγε ο πρόεδρος Ομπάμα θα αναφέρει τελικά τις λέξεις ακραία ισλαμική τρομοκρατία; Εάν δεν το κάνει, τότε πρέπει να παραιτηθεί αμέσως με ατιμωτικό τρόπο» ανέφερε στον δικό του λογαριασμό ο Ντόναλντ Τράμπ.