Φ

Φέλιξ

Το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ εγκαλεί δημοσιογράφους με… αστρολόγους – Διαβάζει και το φλυτζάνι;

«Το Πειθαρχικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε στον Κώστα Βαξεβάνη ότι βρίσκεται υπό πειθαρχικό έλεγχο, γιατί μια αστρολόγος, μελλοντολόγος, με εξειδίκευση στα «κλειδιά του Σολομώντα», έστειλε mail στην ΕΣΗΕΑ ζητώντας έλεγχο του δημοσιογράφου για ανάρτηση στο τουίτερ που αφορούσε τον Άδωνη Γεωργιάδη»

BeFunky collage 5

Η κατάσταση στο δημοσιογραφικό κλάδο είναι γνωστή. Αυτά που συμβαίνουν  όμως στα επίσημα Όργανα της ΕΣΗΕΑ είναι πρωτοφανή. Μετά την απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να ταχθεί υπέρ της δημιουργίας Επιτροπής λογοκρισίας με νόμο Μητσοτάκη, ήρθε η σειρά του οργάνου ελέγχου των δημοσιογράφων, να γίνει αστρικό σκουπίδι (θα καταλάβετε τι εννοώ).

Στις 20 Σεπτεμβρίου, το Πειθαρχικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε στον Κώστα Βαξεβάνη ότι βρίσκεται υπό πειθαρχικό έλεγχο, γιατί μια αστρολόγος, μελλοντολόγος, με εξειδίκευση στα «κλειδιά του Σολομώντα», έστειλε mail στην ΕΣΗΕΑ ζητώντας έλεγχο του δημοσιογράφου για ανάρτηση στο τουίτερ που αφορούσε τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Η ιστορία αυτή φαντάζει γελοία, δείχνει όμως σε τι απαξίωση, με δική τους ευθύνη, βρίσκονται τα δημοσιογραφικά όργανα. Ένας μαχητικός δημοσιογράφος, αρθρογράφος κατά καιρούς σε διεθνή έντυπα όπως οι New York Times, ο Guardian, κάτοχος δύο διεθνών βραβείων, ελέγχεται με χειρομαντίες. Και όταν λέμε χειρομαντίες, δεν αναφερόμαστε μόνο στο επάγγελμα της «καταγγέλλουσας», αλλά και στις μεθοδεύσεις μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Stella Parali

Στη συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, στις 13 Σεπτεμβρίου, η δημοσιογράφος και μέλος του Πειθαρχικού Δέσποινα Μακρινού, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης ένα θέμα. Το αξιολογούσε φαίνεται ως πολύ σοβαρό για να το θέσει εκτός ημερήσιας διάταξης. Ποιο ήταν το θέμα; Στις 2 Ιουλίου, δηλαδή δύο μήνες πριν, κάποια κυρία η οποία υπέγραφε ως «Στέλλα Παραλή», είχε συμπληρώσει τη φόρμα επικοινωνίας της ΕΣΗΕΑ, στέλνοντας ένα μήνυμα. Το μήνυμα έλεγε (διατηρούμε την ορθογραφία με τα αγγλικά ερωτηματικά):

“Μήνυμα:
Πόσο ανεξάρτητος είναι ο δημοσιογράφος που χρησιμοποιεί τέτοιο λεξιλόγιο? Υπάρχει πειθαρχικό?”

και παρέθετε τουιτ του Βαξεβάνη της 1η Ιουλίου.

Στο τουίτ εκείνης της ημέρας, που ήταν η ημέρα που το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο  αθώωνε τον Κώστα Βαξεβάνη και άλλους δημοσιογράφους για τη δήθεν «σκευωρία» Novarti , o  δημοσιογράφος απευθυνόμενος στον Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος διαφήμιζε την εμφάνισή του σε εκπομπή, του ζητούσε να απαντήσει για τις συκοφαντίες που είχε διασπείρει εναντίον του στο τουίτερ. Συγκεκριμένα ο Άδωνης Γεωργιάδης απειλούσε δημόσια τον Βαξεβάνη ότι θα τον βάλει φυλακή, ψευδολογούσε λέγοντας ότι το Documento δημοσίευσε καταθέσεις μαρτύρων πριν δοθούν και  αναρτούσε κατά καιρούς το απειλητικό «τικ τακ» ως αντίστροφη μέτρηση για να πάει ο Βαξεβάνης φυλακή. Έγραφε επίσης ότι ο Βαξεβάνης πήρε τρία εκατομμύρια ευρώ από τον Καλογρίτσα.  Του έγραψε λοιπόν ο Κώστας Βαξεβάνης μετά τη δικαίωσή του:

Πού είσαι κουνάβι της πολιτικής, νανοήρωα του #TurkAegean να πεις για καταθέσεις που δημοσίευσα πριν δοθούν και τα 3 εκατομμύρια του Καλογρίτσα που πήρα; Πού είσαι αδιευκρίνιστε των τραπεζικών λογαριασμών και διευκρινισμένε της πολιτικής απάτης. Πού είσαι πατσαβούρα της Βέρμαχτ;

Για την ανάρτηση δεν διαμαρτυρήθηκε ο Άδωνης (πώς θα μπορούσε άλλωστε) αλλά το μέλος του Πειθαρχικού Μακρινού, ανέσυρε από τις εκατοντάδες επιστολές που φτάνουν στην ΕΣΗΕΑ με κατηγορίες κατά δημοσιογράφων, την επιστολή μιας κυρίας Στέλλας Παραλή. Το ερώτημα δεν είναι μόνο πού την βρήκε η αθεόφοβη, αλλά και πώς την αξιολόγησε. Διότι από το e-mail αποστολής της  επιστολής, με μια απλή αναζήτηση στην Google, φαίνεται ότι η καταγγέλλουσα, είναι μελλοντολόγος, αστρολόγος, ειδική στην Καμπάλα και τα κλειδιά του Σολομώντα, όπως προκύπτει από τις αγγελίες στις οποίες διαφημίζεται.

Screenshot 20220922 183516 com.huawei.browser edit 803224537347759 scaled

Μεγάλη συμπάθεια στην μεταφυσική από το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ που κατά την απουσία κάποιων μελών του, αποφάσισε εκτός ημερήσιας διάταξης  ότι πρέπει να ελεγχθεί ο Βαξεβάνης, αλλά και ενορατικές οι ικανότητες της κυρίας Μακρινού που βρήκε μέσα στο σωρό όσα έγραψε η κυρία «Στέλλα Παραλή». Ίσως πρόκειται για χειρομαντεία, μπορεί και για διάβασμα του φλυτζανιού. Και επειδή όλοι δεν έχουμε όλα τα καλά, η κυρία Μακρινού μπορεί να έχει μαντικές ικανότητες αλλά δεν έχει ενημερωθεί ότι ένας υπουργός συκοφαντούσε και απειλούσε έναν συνάδελφό της δημόσια. Ότι μαζί με την κυβέρνηση τον κατηγόρησαν και επιχείρησαν να τον βάλουν φυλακή λόγω των αποκαλύψεων για τη Novartis.

Ευτελισμός των διαδικασιών της ΕΣΗΕΑ, δεν αποτελεί το γεγονός του εναγκαλισμού του Πειθαρχικού με μια κυρία που κατέχει τα μυστικά του αστρικού σύμπαντος. Είναι ότι κάποιοι, (κατά τα πρότυπα του Μητσοτάκη) θέλουν να ταλαιπωρήσουν και να τιμωρήσουν τον Βαξεβάνη επειδή πάει κόντρα στην μετατροπή της δημοσιογραφίας σε συναλλαγή.

Ας κάνουμε απλά μαθήματα δημοσιογραφίας λοιπόν. Ο δημοσιογράφος σύμφωνα με την ιστορία της δημοσιογραφίας, το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την απλή λογική έχει δικαίωμα να κάνει αξιολογικές κρίσεις και μάλιστα όταν αυτές αφορούν πολιτικούς , ο δημοσιογράφος μπορεί να κάνει αιχμηρή, υπερβολική, ακόμη και άδικη κριτική. Αυτό δεν είναι παραχώρηση αλλά δικαίωμα του δημοσιογράφου.

Ο Βαξεβάνης αποκάλεσε τον Γεωργιάδη κουνάβι της πολιτικής, όπως άλλοι δημοσιογράφοι έχουν αποκαλέσει τσιτάχ τον Μητσοτάκη, δεινόσαυρο τον πατέρα Μητσοτάκη, πολιτική αμοιβάδα τον Βενιζέλο και φίδι κολοβό της πολιτικής τον Σημίτη. Αν θέλουμε να μιλήσουμε στενά νομικά, όσοι από το πειθαρχικό θεωρούν εξυβριστικό το κουνάβι, πρέπει να μας πουν τι το κακό έχει το κουνάβι κατ’ αυτούς; Αν ο Βαξεβάνης έγραφε ότι ο Γεωργιάδης είναι λαγός, κρύβεται δηλαδή στο λαγούμι όπως και το κουνάβι, δεν θα υπήρχε πρόβλημα; Ποια ζώα προτιμά η κυρία Μακρινού να χρησιμοποιούμε στις παρομοιώσεις δημοσιογραφικά. Τι μας επιτρέπει; Μήπως να πάρουμε ένα μέτρο και να μετράμε και τα φτερά των αγγέλων όπως έκαναν στην Ιερά Εξέταση;

Ο όρος «νανοήρωα της Turkaegean» αποδίδει την ευθύνη του Γεωργιάδη στο να επιτρέψει να ονομάσει η Τουρκία το Αιγαίο Τουρκοαιγαίο, χωρίς να προσφύγει γι’ αυτό το Ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης. Ο ήρωας των εθνικών πατριωτικών «κορόνων» Άδωνης, δεν είναι παρά ένας νανοήρωας. Μια λέξη που αποδίδει την ενασχόληση του Άδωνη με την απάτη των νανογιλέκων και τον «ηρωισμό» της κάμερας…

Έχει κάποιος στο πειθαρχικό διαφωνία; Με γεια του με χαρά του. Ας τον αποκαλέσει αλλιώς. Κουτάβι του Μητσοτάκη, Σούπερμαν της Ανάπτυξης, Σταχτοπούτα της ΝΔ, σέλερι των καναλιών, Μπουμπούκο. Είναι δικαίωμά του, καταχωρημένο νομικά και δημοσιογραφικά. Δεν θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή των δημοσιογραφικών σπηλαίων , γιατί κάποιοι έχουν  πρόβλημα με τον Βαξεβάνη ή δεν έχουν γράψει ποτέ άρθρο στη ζωή τους ενώ δηλώνουν δημοσιογράφοι. Αν πάλι έχουν καημό με πειθαρχικές διώξεις , ας αρχίσουν να ελέγχουν τους influencer δημοσιογράφους που πουλάνε την δημοσιογραφική τους τιμή και υπόληψη μαζί με βούτυρα, κόκα κόλες και κάθε λογής πραμάτεια.

Σε ό,τι αφορά το «πατσαβούρα της Βέρμαχτ», δεν το έχει πει ο Βαξεβάνης, αλλά ο Ψινάκης στον Άδωνη όταν μάλιστα ήταν στο ίδιο κόμμα. Ο Γεωργιάδης δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ, μάλλον γιατί δεν ήθελε να του παραθέσει κάποιος τους λόγους για τους οποίους χαρακτηρίζεται ακροδεξιός, ρατσιστής, αντισημίτης και άθλιος πολιτικά. Τα αδιευκρίνιστα των λογαριασμών του Άδωνη επίσης δεν τα είπε ο Βαξεβάνης αλλά ο Εισαγγελέας

Και για να τελειώνουμε, πρέπει να τελειώσει το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, να ασχολείται με το τι ποστάρει ο κάθενας στο τουίτερ. Το τουίτερ είναι ένα μεγάλο καφενείο της σύγχρονης κοινωνίας. Αν τα πειθαρχικά δημοσιογραφικά όργανα ασχολούνται όχι με την κατάντια της δημοσιογραφίας, αυτή που πανθομολογεί ο κόσμος και ασχολούνται με το τουίτερ, τότε πρέπει να πάρουν οδηγίες από τον Ερντογάν. Γίνεται τιτάνια προσπάθεια να ασκηθεί λογοκρισία στο τουίτερ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και ενώ οι «ενδιαφερόμενοι» δεν τα καταφέρνουν, έρχεται το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ να τους εξυπηρετήσει, να γίνει ο κόφτης και λογοκριτής του τουίτερ.

Σοβαρευτείτε εκεί στο Πειθαρχικό. Διαφορετικά δεν θα κάνετε άλλη δουλειά όλη μέρα από το να εξετάζετε τουίτ δημοσιογράφων και γιατί όχι, τι λένε στα σπίτια, τις παρέες τους και τα κρεβάτια τους.

ΥΓ.  Έχω την αθώα απορία πώς βρήκε η κυρία Μακρινού εκείνο το mail της καφετζούς μέσα σε χιλιάδες άλλα στην ΕΣΗΕΑ;  Αν την γνωρίζει και διατηρεί προσωπική σχέση μαζί της (συμπαντική, φιλική, ή συντονισμένων τσάκρα) τότε πάω πάσο. Θα της το σφύριξε και είπε να κάνει το καθήκον της. Γελάει το σύμπαν και τα άστρα μαζί.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».