Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να κάνει πολιτική αυτοκριτική για το παρελθόν, και τόνισε πως σε αυτή τη φάση δεν έχει νόημα η συζήτηση για έναν δομημένο διάλογο, σημειώνοντας παράλληλα πως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι “απολύτως ανοιχτοί” σε συζητήσεις με ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο και αντιλαμβάνονται τα πολιτικά του αδιέξοδα και τα πολιτικά του λάθη.
Μιλώντας ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι “καθαρές κουβέντες” από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής θα ήταν:
1. Μία πολιτική αυτοκριτική, που φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει το Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με τις επιλογές 2010-2015.
2. Μια αποστασιοποίηση από τις επιλογές που έγιναν μετά το 2011, που η στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ μετατράπηκε σε πολιτική ταύτιση.
3. Μια σοβαρή πολιτική τοποθέτηση σε σχέση με την ανάγκη για την ανατροπή της λιτότητας.
4. Μια καθαρή στάση σε ό,τι αφορά στα ζητήματα διαφθοράς, τα ζητήματα θεσμικής αναβάθμισης της ελληνικής Πολιτείας.
Παρά το γεγονός ότι στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν ούτε τις ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ούτε τη συμπόρευση με τη ΝΔ, αυτή η συζήτηση δεν διεξάγεται ακόμα με σοβαρότητα, και αυτό έχει να κάνει κυρίως με το ότι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βαρύνεται για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα, δεν θέλησε ποτέ να κάνει πολιτική αυτοκριτική τόσο για τη διαδρομή μέχρι το 2010, όσο και για τις επιλογές από το 2010 μέχρι το 2015, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος. Ως εκ τούτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά ακόμα από να θεωρηθεί πιθανή εξέλιξη ένας τέτοιος διάλογος και παρατήρησε: «Νομίζω ότι δεν έχει νόημα σε αυτή τη φάση να συζητάμε για έναν δομημένο διάλογο. Από τη δική μας πλευρά, είμαστε απολύτως ανοιχτοί για συζητήσεις με ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο και αντιλαμβάνονται τα πολιτικά του αδιέξοδα, αλλά και τα πολιτικά του λάθη. Αυτό σε αυτή τη φάση είναι και το εφικτό, όλα τα άλλα κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τα στοιχεία που έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση Novartis, τόσο για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι «είναι εντελώς διαφορετικό κάποιος να επιδιώκει συνάντηση με τον πρωθυπουργού και διαφορετικό να τον συναντά».
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον Αδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας για μια ακόμη φορά την παραίτησή του.
Αιχμές άφησε και κατά του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή τις δηλώσεις του για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά τα μνημόνια, καλώντας τον «αν θέλει να λέει την πολιτική του άποψη μπορεί να επανέλθει στην πολιτική από την οποία προήλθε».
Σε ερώτηση για την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τη συγκρότηση ενός μετώπου δημοκρατίας απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι πρόκειται για «μια γελοία πολιτική τοποθέτηση που δεν είναι άξια σχολιασμού».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ήταν λάβρος κατά των δικαστών που αθώωσαν τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων, Αμβρόσιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ό,τι “η γνώμη της κυβέρνησης είναι ότι εκφράσεις και στάσεις και συμπεριφορές που προσβάλλουν οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη είτε για λόγους χρώματος, είτε φυλής, είτε θρησκείας, είτε σεξουαλικού προσανατολισμού είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες και αυτό οφείλει να το λαμβάνει υπόψιν της και η Ελληνική Δικαιοσύνη και αυτό δύσκολα μπορεί να επιχειρηματολογήσει κανείς ότι το έπραξε στην υπόθεση αθώωσης του συγκεκριμένου ιεράρχη”.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε “εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό θεσμικό πλαίσιο για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και σε αυτήν την προσπάθεια ξέρουμε ότι δε θα έχουμε μαζί μας τη ΝΔ. Δεν πρόκειται να συνεχιστεί η κατάσταση εκφυλισμού και παρακμής του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή η κρίση που βιώνουμε αυτές τις ημέρες προσφέρει μια ευκαιρία προς αυτήν την κατεύθυνση”.
Σε ότι αφορά την διαρκή τουρκική προκλητικότητα, με αιχμή τους δύο φυλακισμένος στρατιωτικούς, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι “ο κ. Ερντογάν έχει απελευθερώσει μια εθνικιστική δυναμική στην τουρκική κοινωνία και αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση την οποία παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά. Η Ελλάδα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της πολιτικά και διπλωματικά για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία και για να επανέλθουμε σε μια κατάσταση κανονικότητας που θα επιτρέπει την ανάπτυξη ενός σοβαρού διαλόγου για όλα τα διμερή ζητήματα αλλά και αυτά των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας”.