Το Νομοσχέδιο Κεραμέως δικαιολογεί την ανάγκη για πανεπιστημιακή αστυνομία

Άλλοι είναι οι λόγοι της διεθνώς πρωτότυπης ρύθμισης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, όπως αποδεικνύει το τερατώδες νομοσχέδιο της Κεραμέως

EK Niki Kerameos 1

Κάποτε για την… εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια η Δεξιά ξόρκιζε το ακαδημαϊκό άσυλο. Το οποίο, αν και δεν εμπόδιζε την αυτεπάγγελτη επέμβαση αστυνομικής δύναμης στους πανεπιστημιακούς χώρους σε περιπτώσεις εγκλημάτων και κακουργηματικών πράξεων, εντούτοις χρησιμοποιούνταν σαν άλλοθι και αντιμετωπίζονταν σαν την πηγή όλων των δεινών των πανεπιστημίων αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Όταν ήρθε στην κυβέρνηση η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, μια από τις πρώτες νομοθετικές της πρωτοβουλίες ήταν η κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου. Η οποία συνοδεύτηκε από παιάνες και πανηγυρισμούς και έγινε δεκτή σαν μια μεγάλη κατάκτηση του δόγματος «Νόμος και Τάξη».

Στο εξής η εγκληματικότητα θα παταχθεί, είπαν, εφόσον πλέον ανοίγει ο δρόμος για αστυνομικές επεμβάσεις και εντός πανεπιστημίων.

Όμως η εγκληματικότητα εντός των πανεπιστημίων, ακολουθώντας την γενικότερη πορεία της επιδείνωσης της εγκληματικότητας στην ελληνική κοινωνία, δεν μειώθηκε ούτε όταν καταργήθηκε το ακαδημαϊκό άσυλο. Η εικόνα του κακοποιημένου πρύτανη του ΟΠΑ και η περίφημη βιβλιοθήκη του Βιολογικού του ΑΠΘ, που τη μέρα χτίζονταν και τη νύχτα γκρεμιζόταν από κουκουλοφόρους, μαρτυρούν την εκτέλεση εγκληματικών πράξεων στα πανεπιστήμια, παρά το γεγονός ότι πλέον οι αστυνομικές δυνάμεις εισέρχονται σε αυτά ανεμπόδιστα και κατά το δοκούν.

Το δόγμα «Νόμος και Τάξη στα πανεπιστήμια» όμως, είχε και γι’ αυτό μια απάντηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωρώντας σε μια παγκοσμίως πρωτότυπη ρύθμιση, ανακοίνωσε τη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ενός ειδικού αστυνομικού σώματος δηλαδή το οποίο θα εγκατασταθεί μονίμως μέσα στα πανεπιστήμια, σαν να ήταν φυλακές και θα τα προστατεύει μέρα και νύχτα.
Σαν εισαγωγή στο νέο και παγκοσμίως πρωτότυπο καθεστώς της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η κυβέρνηση εφάρμοσε τη μόνιμη και συνεχή παρουσία μιας διμοιρίας ΜΑΤ εντός του ΑΠΘ για να προστατεύει την κατασκευή της περίφημης βιβλιοθήκης του Βιολογικού.

Και πάλι όμως, παρά το γεγονός της μόνιμης πια εγκατάστασης των ΜΑΤ στο ΑΠΘ η εγκληματικότητα δεν μειώθηκε, αλλά αντίθετα, επιδεινώθηκε.

Πρώτα ήρθε η καταδρομική επίθεση ομάδας κουκουλοφόρων που εισέβαλαν στο Βιολογικό και γκρέμισαν την Βιβλιοθήκη τη μοναδική νύχτα που ο χώρος έμεινε αφύλακτος, (γιατί άραγε;) Για να δεχτεί η πανεπιστημιακή κοινότητα τα αντίποινα της αστυνομικής βίας τις αμέσως επόμενες μέρες, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις, ως μη όφειλαν, εισέβαλαν στη Σχολή Θετικών Επιστημών σε ώρα μαθήματος, ρίχνοντας δακρυγόνα αδιακρίτως και ασκώντας βία σε βάρος φοιτητών που τους φαίνονταν… ύποπτοι.

Ήταν τότε που μια οβίδα κρότου λάμψης εκτοξεύτηκε απευθείας στο πρόσωπο ενός φοιτητή που διαμαρτύρονταν για την αστυνομική βία. Αντί οποιασδήποτε συγγνώμης από πλευράς πολιτείας, ήρθε η τρομακτική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία ο συγκεκριμένος φοιτητής ήταν «επαγγελματίας τραυματίας».

Για να θυμίσει ότι το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα δεν είναι η εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Από την ημέρα της καταδρομικής εισβολής στο ΑΠΘ των κουκουλοφόρων που γκρέμισαν τη βιβλιοθήκη, η διμοιρία των ΜΑΤ δεν έφυγε ούτε λεπτό από τη θέση της. Και παρόλα αυτά η εγκληματικότητα όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε, αλλά ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο.

Συγκεκριμένα προχτές, λίγα μόλις μέτρα από τον χώρο όπου στρατοπεδεύει η διμοιρία των ΜΑΤ, συνέβη ένα πρωτοφανές αιματηρό εγκληματικό περιστατικό.

Ομάδα 20 περίπου ατόμων που είχαν στην κατοχή τους όπλα εισήλθε στην πανεπιστημιούπολη και συγκεκριμένα στην πλατεία Χημείου και συνεπλάκη με άτομα που βρίσκονταν εκεί, στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος, όπως φαίνεται, λογαριασμών. Αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν ο τραυματισμός ενός εξ αυτών, ο οποίος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο αιμόφυρτος.

Αιματηρό επεισόδιο στο ΑΠΘ δεν είχε συμβεί ούτε όταν υπήρχε ακόμη το ακαδημαϊκό άσυλο. Και συνέβη τη μοναδική χρονική στιγμή που εντός του πανεπιστημίου στρατοπεδεύει μόνιμα μια διμοιρία ΜΑΤ, οπλισμένη σαν αστακός.

Αν οι ένοπλοι εγκληματίες που έλαβαν μέρος στο προχτεσινό επεισόδιο με τους πυροβολισμούς δεν φοβήθηκαν μια ολόκληρη πάνοπλη διμοιρία ΜΑΤ που βρίσκονταν λίγα μέτρα παρακεί, τι εγγυάται ότι θα φοβηθούν την πανεπιστημιακή αστυνομία, που στο κάτω κάτω της γραφής θα είναι ελαφρύτερα οπλισμένη από τα ΜΑΤ;

Η ίδια η ζωή καταρρίπτει το επιχείρημα της πάταξης της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια μέσω ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Η εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια είναι εισαγόμενη και αποτελεί ευρύτερο κοινωνικό φαινόμενο που δεν αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο εντός των πανεπιστημίων από ό,τι εκτός.

Άλλοι είναι οι λόγοι της διεθνώς πρωτότυπης ρύθμισης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, όπως αποδεικνύει το τερατώδες νομοσχέδιο της Κεραμέως για τα πανεπιστήμια που ψηφίζεται αυτές τις μέρες.

Σύμφωνα με αυτό, η πανεπιστημιακή διοίκηση δεν θα εκτελείται από εκλεγμένα πανεπιστημιακά όργανα που θα έχουν την αποδοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας να παίρνουν αποφάσεις, αλλά θα ασκείται από διορισμένους Πρυτάνεις και από διορισμένα Συμβούλια Διοίκησης. Στα οποία θα συμμετέχουν στο εξής και εξωπανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της αγοράς, χωρίς καμία γνώση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και των ιδιαιτεροτήτων του, που θα διορίζονται με μόνο προσόν ένα απλό πτυχίο.

Θα είναι δηλαδή κάτι αντίστοιχα τερατώδες με στρατιωτικό πραξικόπημα λοχαγών που θα διοικούν στο εξής το ΓΕΣ και τους υψηλόβαθμους στρατηγούς!

Μια τέτοια διοίκηση θα είναι καταφανώς προβληματική, καθώς ούτε ο διορισμένος Πρύτανης και πολύ περισσότερο ούτε τα διορισμένα εξωπανεπιστημιακά μέλη των Συμβουλίων θα έχουν καμία δημοκρατική και αξιοκρατική νομιμοποίηση να παίρνουν αποφάσεις για μια σειρά από κρίσιμα ακαδημαϊκά ζητήματα, όπως και για ζητήματα που αφορούν στην αξιοποίηση της πανεπιστημιακής περιουσίας.

Οι αντιδράσεις από φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια θα είναι μεγάλες και η διασφάλιση της ακαδημαϊκής και της κοινωνικής γαλήνης με αυτές τις συνθήκες δεν θα είναι αυτονόητη. Και ασφαλώς δεν θα μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τον φόβο, την καταστολή και την άσκηση βίας.

Η φίμωση επομένως της διαφορετικής γνώμης και η καταστολή των αντιδράσεων από φοιτητές και καθηγητές σε ένα… Οργουελικού τύπου καθεστώς διοίκησης των πανεπιστημίων θα είναι η βασική και κύρια απασχόληση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Και όχι η πάταξη της όποιας ανομίας και εγκληματικότητας που προσχηματικά χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η οποία, άλλωστε, θα αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο εντός και εκτός πανεπιστημίων.

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Τζίμα Πρετεντέρης

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…