Το νέο όνομα που έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων η πΓΔΜ

Ένα νέο όνομα κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η πλευρά της πΓΔΜ, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.

NewsRoom 18/05/2018 | 13:36

Πρόκειται για το «Republika Ilindenska Makedonija», δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» και η νέα αυτή ονομασία θα  ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes), σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων.

Την νέα πρόταση κατέθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια.

Πρόκειται για το έκτο όνομα που πέφτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.

Τα άλλα πέντε είναι: 

- «Republika Nova Makedonija/Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»

-«Republika Severna Makedonija/Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

- «Republika Gorna Makedonija/Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας»

- «Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» 

- «Republika Makedonija (Skopje)/Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)»

Η λέξη «Ilinden» στα ελληνικά σημαίνει η «Ημέρα του Προφήτη Ηλία» και πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία το 1903 σημειώθηκε η εξέγερση κατά του οθωμανικού ζυγού στην κωμόπολη Κρούσεβο της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, η ημέρα αυτή (2 Αυγούστου με το Ιουλιανό ημερολόγιο) αποτελεί εθνική εορτή στην χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συναντήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα.