Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ μπαίνει σε νέα φάση. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ετοιμάζει τη διαβίβαση δεύτερης δικογραφίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, η οποία αυτή τη φορά δεν περιορίζεται στο διοικητικό επίπεδο, αγγίζει ευθέως εν ενεργεία βουλευτές, πρώην υπουργούς και υφυπουργούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία εμφανίζονται τα ονόματα:
-Δημήτρης Βαρτζόπουλος, νυν υφυπουργός Υγείας και βουλευτής ΝΔ
-Μάξιμος Σενετάκης πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης και νυν Βουλευτής Ηρακλείου (ΝΔ)
-Βασίλης Βασιλειάδης, νυν βουλευτής Πέλλας (ΝΔ)
-Γιάννης Κεφαλογιάννης, νυν υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής της ΝΔ
-Νότης Μηταράκης, νυν βουλευτής Χίου της ΝΔ, πρώην υπουργός και υφυπουργός
-Κατερίνα Παπακώστα, νυν υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ
-Κώστας Αχ. Καραμανλής, νυν βουλευτής ΝΔ και πρώην υπουργός Μεταφορών
-Χρήστος Μπουκώρος, νυν βουλευτής της ΝΔ
-Θεόφιλος Λεονταρίδης, νυν βουλευτής Σερρών της ΝΔ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών (2014-2025)
-Κώστας Τσιάρας, νυν υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής της ΝΔ
-Κώστας Σκρέκας, βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ και πρώην υπουργός Ανάπτυξης (2023-2024) και υφυπουργός.
Για τους Τσιάρα και Σκρέκα εκτιμάται ότι είναι πιθανό να παραπεμφθούν με βάση το Άρθρο 29 του κανονισμού για την EPPO, δηλαδή με άρση ασυλίας ως βουλευτές, καθώς εκείνη την περίοδο ήταν μεν υπουργοί, αλλά όχι στο αρμόδιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπουργείο. Τα ονόματα Καραμανλή, Κεφαλογιάννη και Σενετάκη φέρεται να εμφανίζονται στη δικογραφία ως απλή αναφορά, χωρίς να ζητείται άρση ασυλίας.
Τι ερευνά η EPPO
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκαθαρίσει ότι η έρευνά της αφορά κακουργήματα και πλημμελήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, συγκεκριμένα υποκίνηση σε απιστία, ηλεκτρονική απάτη και ψευδή βεβαίωση με σκοπό την παράνομη ωφέλεια τρίτου. Οι πράξεις φέρεται να συνδέονται με το 2021 και αφορούν οργανωμένο μηχανισμό εκμετάλλευσης αγροτικών επιδοτήσεων.
Ιδιαίτερο βάρος έχουν οι πληροφορίες για συνομιλίες που φέρονται να υποδηλώνουν ενεργή εμπλοκή πολιτικών προσώπων, με πιέσεις προς υπηρεσιακούς παράγοντες για τη διαχείριση υποθέσεων αγροτικών ενισχύσεων. Ωστόσο, καταγράφεται σαφής διαβάθμιση πιθανών ευθυνών, από απλή γνώση και ανοχή έως ενδείξεις ενεργούς συμμετοχής.
Το Μέγαρο Μαξίμου και τα σενάρια
Το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής, αναμένοντας πλήρη εικόνα της δικογραφίας πριν αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις του. Δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το μοντέλο διαχείρισης που ακολουθήθηκε με την πρώτη δικογραφία, όταν ο Μάκης Βορίδης και υφυπουργοί οδηγήθηκαν σε παραίτηση μετά τη δημοσιοποίηση επιβαρυντικών στοιχείων.
Το ενδεχόμενο παραιτήσεων ή διαγραφών βουλευτών δεν μπορεί να αποκλειστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινοβουλευτική ισχύ της κυβέρνησης. Καθοριστικό θα αποδειχθεί η ποιότητα και η βαρύτητα των στοιχείων. Εάν αποδεικνύεται σαφής γνώση ή εμπλοκή σε παράνομες πράξεις, οι πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να είναι άμεσες. Διαφορετικά, η υπόθεση ενδέχεται να περιοριστεί σε πολιτικό κόστος χωρίς δραματικές ανακατατάξεις.
H πίεση από Τέμπη και υποκλοπές
Η νέα δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ έρχεται σε μια συγκυρία που ήδη επιβαρύνει την κυβέρνηση. Η δίκη για τα Τέμπη και η ένταση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και συγγενών θυμάτων διατηρούν αναμμένη την κοινωνική αγανάκτηση. Παράλληλα, οι δηλώσεις του ιδρυτή της Intellexa Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος παραπέμπει ευθέως στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, προσθέτουν νέο βάρος στο ήδη φορτισμένο πολιτικό κλίμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της ΝΔ έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σενάριο που αποκτά βαρύτητα ιδίως αν συνυπολογιστεί και η πίεση της ακρίβειας.
Διαβάστε επίσης:
Ανακοίνωσε κόμμα η Μαρία Καρυστιανού
Έχασε τα λόγια του ο Πορτοσάλτε μετά τη δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Χαίρεται η Βασίλω, ισχύει το τεκμήριο αθωότητας»
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια