To Μετσόβιο Πολυτεχνείο γιορτάζει τα 180 χρόνια του!

Τα 180 χρόνια «κλείνει» φέτος το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τα γιόρτασε επίσημα σήμερα, Τρίτη, σε μία λαμπρή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία, μεταξύ άλλων, και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

5a3030d11dc524151f8b45bb

«Η εμβληματική συνεισφορά του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην πνευματική αλλά και την γενικότερη τεχνολογική, οικονομική, πολιτική και πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας συνίσταται στην διαχρονική υπηρέτηση του αξιακού διπτύχου της παράδοσης και της ανανέωσης. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτελεί το πιο παλαιό και πιο φημισμένο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας. Είναι, επίσης, στενά συνδεδεμένο με τους μεγάλους αγώνες του Λαού μας για Ανεξαρτησία, Δημοκρατία και Κοινωνική Πρόοδο», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Μετά από μία σύντομη αναφορά στην ιστορική πορεία του ΕΜΠ στην ελληνική κοινωνία, επεσήμανε ότι «το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στάθηκε, καθ’ όλη την ιστορική διαδρομή του, φάρος πραγματικού πνεύματος και ασφαλής οδηγός πορείας για τον Λαό και το Έθνος μας, ιδίως σε ταραγμένους και χαλεπούς καιρούς». Και κατέληξε: «Την ίδια αποστολή καλείται, ως δημιουργός και θεματοφύλακας της λαμπρής του παράδοσης, να επιτελέσει και στο πλαίσιο της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας για την Χώρα μας και τον Λαό μας. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θ’ ανταποκριθεί πλήρως και σε αυτό το, κυριολεκτικώς, Εθνικό προσκλητήριο».

Το ΕΜΠ ξεκίνησε την πορεία του το 1837 και σήμερα έχει σύμβολό του τον Προμηθέα. Και αυτό, γιατί ο Προμηθέας ήταν εκείνος που έμαθε στους ανθρώπους κάθε Τέχνη, όπως αναφωνεί στο έργο τού Αισχύλου, «Προμηθέας Δεσμώτης», ο πρωταγωνιστής.

«Η ιστορία του ΕΜΠ είναι σύμφυτη με την ιστορία του ελληνικού κράτους», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Γιάννης Γκόλιας και υπογράμμισε ότι μέσα στην πορεία των 180 χρόνων, υπήρξε συνεχής η σταδιακή προσαρμογή στις ανάγκες της οικονομίας και της εξέλιξης της τεχνολογίας. Κάτι που αντικατοπτρίζεται στην σταθερά υψηλή θέση του στις διεθνείς λίστες κατάταξης ανώτατων ιδρυμάτων, αφού τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνεται μεταξύ των πρώτων 100 πανεπιστημίων στον κόσμο και των 30 της Ευρώπης. Και αυτό, παρά τη συνεχή μείωση των επιχορηγήσεων. Όπως ανέφερε ο πρύτανης, σε σχέση με το 2009, η κρατική επιχορήγηση έχει υποστεί μείωση της τάξεως του 70%.

Ο κ. Γκόλιας υπογράμμισε την συνεισφορά του Πολυτεχνείου στην Εκπαίδευση και την Έρευνα, αλλά και την πορεία της ελληνικής κοινωνίας, με κορυφαία στιγμή την εξέγερση των φοιτητών το 1973. «Υπήρξε μια ώριμη και μαζική σύγκρουση, που κινητοποίησε όλη την κοινωνία, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας», τόνισε.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος τόνισε ότι το μέλλον του ΕΜΠ έχει να κάνει με τη λειτουργία και το χαρακτήρα της τεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η επίλυση των θεμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, μαζί με τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, αλλά και του κόσμου: το τέλος της βιβλιοκεντρικής κουλτούρας, την αλλαγή της πρακτικής της Έρευνας και τις αλλαγές που θα φέρουν οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές στους χώρους εργασίας.


Κατά την εκδήλωση, ο πρύτανης του ΕΜΠ απένειμε τιμής ένεκεν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη συλλογή μεταλλίων του ΕΜΠ, ενώ παρουσιάστηκε και η θεατρική παράσταση «Προμηθέας: Δεσμώτης του Ανθρώπου», σε σκηνοθεσία και με ερμηνεία του Νίκου Αρβανίτη, καθώς επίσης ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τη χορωδία του ΕΜΠ και με συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και τη χορωδία «Μελωδοί».

Η ιστορία του ΕΜΠ

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ιδρύθηκε το 1837, τρίτο κατά χρονολογική σειρά, μετά το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (η ισοτιμία του με το ΕΚΠΑ αναγνωρίσθηκε το 1914. Με βασιλικό διάταγμα, λοιπόν, το 1837, ιδρύεται Τεχνικό Σχολείο, που αρχικά λειτουργεί μόνο Κυριακές και εορτές-αργίες, προσφέροντας μαθήματα σε όσους επιθυμούν να μορφωθούν ως αρχιτεχνίτες στην αρχιτεκτονική. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν μεγάλη και έτσι, την άνοιξη του 1840 προστίθεται και Σχολείο καθημερινής λειτουργίας, ενώ πληθαίνουν και επεκτείνονται τα μαθήματα. Τότε, το Πολυτεχνείο εγκαταστάθηκε σε δικό του κτήριο, στην οδό Πειραιώς.

Το 1871, αρχίζει η μετεγκατάσταση του Σχολείου στα τότε καινούργια -και σήμερα ιστορικά- κτήρια, επί της οδού Πατησίων.

Με νόμο του 1914, το Ίδρυμα καθιερώνεται ως «Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο», ενώ η τελευταία μεγάλη μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται το 1917 με ειδικό νόμο, οπότε το ΕΜΠ αποκτά πέντε Ανώτατες Σχολές: Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών και Τοπογράφων Μηχανικών.

Σήμερα, το ΕΜΠ διαθέτει 9 Σχολές 512 μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, 231 μέλη Ειδικού Διδακτικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, 175 μέλη Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού, 4.090 εξωτερικούς συνεργάτες και περίπου 12.700 φοιτητές και θεωρείται το κορυφαίο τεχνολογικό Ίδρυμα στην Ελλάδα, με διεθνές κύρος και αναγνώριση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…