Newsroom

Newsroom

Το μέλλον του τηλεοπτικού τοπίου – Ποια είναι τα επόμενα βήματα για νικητές και μη

Εκτός απροόπτου η διαδικασία της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών θα ολοκληρωθεί σήμερα σύμφωνα τουλάχιστον με την αίσθηση που υπάρχει. Τι θα γίνει όμως μετά τις άδειες; Τι θα απογίνουν τα κανάλια που δεν θα πάρουν άδεια και τι με όσα τελικά τα καταφέρουν;

57bc2faf1dc524b76a8b4567 2

Λίγο πολύ την απάντηση την έδωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM.

Όπως είπε η Όλγα Γεροβασίλη, σε 90 ημέρες μετά τον διαγωνισμό, η Digea θα διακόψει το ψηφιακό σήμα των μη αδειοδοτημένων καναλιών.

«Η Digea οφείλει να προσαρμοστεί στη νομιμότητα. Παρ’ όλο που η Digea, μέσα από ένα σκανδαλώδη διαγωνισμό, είναι ο συνασπισμός των ίδιων των καναλαρχών, οι οποίοι θα κληθούν να κατεβάσουν το σήμα στους εαυτούς τους. Έτσι είναι η πραγματικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματική πως δεν θα υπάρξουν άλλες άδειες πανελλαδικής εμβέλειας πλην των τεσσάρων: «Άλλα πανελλήνιας εμβέλειας (σ.σ. κανάλια), πέραν των τεσσάρων αδειών, όχι δεν θα υπάρξουν. Είναι σαφές αυτό. Αντιλαμβάνεστε ότι θα προκαλούσαμε ένα κακό προηγούμενο αν παρεμβαίναμε σε έναν υγιή ανταγωνισμό».

Ακόμα όμως και όσοι τα καταφέρουν θα πρέπει να περιμένουν ώστε να ολοκληρωθεί η ακόλουθη διαδικασία.

Θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί εξονυχιστικά το «πόθεν έσχες» των νέων καναλαρχών για δεύτερη φορά έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία.

Μέσα σε 20 ημέρες από το τέλος της δημοπρασίας θα πρέπει οι νέοι καναλάρχες να καταβάλουν το 1/3 του τιμήματος με το οποίο πλειοδότησαν για την άδεια που εξασφάλισαν.

Η νομοθεσία ορίζει πως οι δύο επόμενες δόσεις πρέπει να πληρωθούν του χρόνου η μία και ύστερα από δύο χρόνια η άλλη. Αυτό έγινε ώστε να υπάρχει μια διευκόλυνση στους διαγωνιζόμενους καθώς η αρχική προκήρυξη προέβλεπε την καταβολή όλου του ποσού αμέσως.

Σχεδόν σίγουρο βέβαια πρέπει να θεωρείται πως θα υπάρξουν ενστάσεις ή προσφυγές από τους ενδιαφερόμενους ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα και προηγούμενες που αναμένεται να απασχολήσου το ΣτΕ μέσα στον Σεπτέμβριο.

Μόλις ολοκληρωθεί και η διαδικασία αυτή, ο υπουργός Επικρατείας θα μπορέσει να επικυρώσει με σχετική υπουργική απόφαση τις 4 νέες τηλεοπτικές άδειες.

Μόλις γίνει και αυτό η Digea θα είναι υποχρεωμένη να διακόψει την εκπομπή κάθε καναλιού που θα έχει μείνει εκτός και να παρουσιάζει μόνο τα τέσσερα αδειοδοτημένα κανάλια.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως θα πέσει ολοκληρωτικό μαύρο στα κανάλια που θα μείνουν εκτός, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν συνδρομητικά σε πλατφόρμες όπως του ΟΤΕ TV ή της NOVA

Οι πλατφόρμες αυτές αν και διαθέτουν σχεδόν ένα εκατομμύριο συνδρομητές, αυτοί στην πλειοψηφία τους ενδιαφέρονται κυρίως για ψυχαγωγικό πρόγραμμα δηλαδή ταινίες και αθλητικά.

Τέλος αξίζει να πούμε πως το διάστημα των 90 ημερών που ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη θα το χρειαστούν και οι νέοι καναλάρχες καθώς κάποιοι εξ αυτών δεν διαθέτουν τώρα υποδομές τηλεοπτικού σταθμού. Όχι τουλάχιστον που να είναι γνωστό.

Όσων αφορά το θέμα των θεματικών και περιφερειακών αδειών, όλα δείχνουν πως για αυτή την συζήτηση είναι ακόμα νωρίς καθώς υπάρχουν μεν αλλά σποραδικές αναφορές από στελέχη της κυβέρνησης.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…