Newsroom

Newsroom

Το Λονδίνο ετοιμάζει «μπλόκο» στην εξαγωγή των γλυπτών του Παρθενώνα – Δημοσίευμα βόμβα από το Sky News

Έτοιμη για απόλυτο μπλοκάρισμα της εξαγωγής των γλυπτών φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας

Γλυπτά

Ακόμα ένα επεισόδιο, αρκετά σοβαρό μάλιστα, στην υπόθεση των γλυπτών του Παρθενώνα και το κατά πόσο μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα μας φαίνεται πως αποκαλύπτει το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Σύμφωνα με το έγκυρο μέσο αξιωματούχοι της Βρετανικής κυβέρνησης εξετάζουν τα νομικά πλαίσια ώστε να απαγορεύσουν οποιαδήποτε εξαγωγή των γλυπτών του Παρθενώνα μετά την ακύρωση της συνάντησης του Σουνάκ με τον Μητσοτάκη.

sky

Μάλιστα εν συνεχεία γίνεται και αναφορά στον  Τζορτζ Οσμπορν τον πρόεδρο του μουσείου, ο οποίος στο παρελθόν είχε επεξεργαστεί μια συμφωνία για δανεισμό των γλυπτών, με το δημοσίευμα να κάνει λόγο για «κακή συμφωνία», τονίζοντας ότι πρέπει να αποχωρήσει.

Μάλιστα κλείνοντας, ακόμα μια σημαντική πτυχή του άρθρου τονίζει ότι ο Σουνάκ δεν πρόκειται να υποστηρίξει καμία αλλαγή στους υπάρχοντες νόμους και αναφέρουν ότι θα ταχθεί απέναντι σε κάποια συμφωνία η οποία θα μιλάει για δανεισμό των γλυπτών.

Σύννεφα στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας μετά το άκυρο του Σούνακ στον Μητσοτάκη

Σάλος έχει προκληθεί, ακόμα και εντός της Βρετανίας με την απρεπή κίνηση του πρωθυπουργού της χώρας Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την τελευταία στιγμή τη συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, με την επίκληση ενόχλησης για τα όσα είπε ο τελευταίος περί της ανάγκης επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης-Διπλή πόρτα από τον Ρίσι Σούνακ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η κίνηση αυτή έχει φέρνει σε εμφανή αμηχανία την ελληνική κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ένα θεσμικό φάουλ, με το Βρετανό πρωθυπουργό να έχει προσβάλει στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη , τον ελληνικό λαό. Διότι δεν δόθηκε-επισήμως τουλάχιστον-καμία εξήγηση.

Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε στο BBC πως «ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχολιασμούς σχετικά με τα “μάρμαρα του Έλγιν”. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. “Τα μάρμαρα του Έλγιν” αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».

Η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε για την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσημης συνάντησης μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα από τον πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ.

Αρχικά ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα ανέφερε ότι ο λόγος της ακύρωσης ήταν μια έκτακτη αλλαγή στο πρόγραμμα του κ. Σούνακ. Στη συνέχεια της συνομιλίας, όμως, έγινε σαφές ότι ο πραγματικός λόγος της ακύρωσης ήταν η ενόχληση του πρωθυπουργού της Βρετανίας για τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα στην εκπομπή του BBC.

Από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ έγινε γνωστό ότι στον Έλληνα πρωθυπουργός προτάθηκε να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, πρόταση που αρνήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δήλωση από την Ντάουνινγκ Στριτ στο ερώτημα γιατί ακύρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του ήταν η εξής:

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».

Νομικά εμπόδια στην επιστροφή των Γλυπτών

Το Sky News αναφέρει σήμερα ότι η βρετανική κυβέρνηση συζήτησε το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την άδεια εξαγωγής γλυπτών του Παρθενώνα, την οποία ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να σταλθούν πίσω. Το σχέδιο για προσωρινή παραχώρηση προωθεί ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην καγκελάριος των Τόρις. Ένας ανώτερος εκπρόσωπος των Τόρις είπε ότι ο κ. Όσμπορν επεξεργαζόταν μια «κακή συμφωνία» που καθιστά τη θέση του «ανεπίτρεπτη», προσθέτοντας ότι «πρέπει να φύγει».

.

ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζεται πρόταση για άμεση εκλογή νέας ΚΕ και ΠΓ – Το διαψεύδει ο Στ. Κασσελάκης

6123787

ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζεται πρόταση για άμεση εκλογή νέας ΚΕ και ΠΓ – Το διαψεύδει ο Στ. Κασσελάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ετοιμαστεί κείμενο, το οποίο αύριο, στην πρώτη μέρα του Συνεδρίου, θα…

Κύπρος: Απίστευτος σκοταδισμός – Απέσυραν παιδικό βιβλίο απ’ τα σχολεία το οποίο έδειχνε τα είδη οικογένειας που υπάρχουν

Κύπρος

Κύπρος: Απίστευτος σκοταδισμός – Απέσυραν παιδικό βιβλίο απ’ τα σχολεία το οποίο έδειχνε τα είδη οικογένειας που υπάρχουν

Απαράδεκτα τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο μετά την απόσυρση βιβλίου

Εύρημα 13ου αι. π.Χ. στην Αίγινα: Σκελετός μωρού με σύνδρομο Down – Φορούσε ένα περίτεχνο περιδέραιο (Εικόνες)

aig3

Εύρημα 13ου αι. π.Χ. στην Αίγινα: Σκελετός μωρού με σύνδρομο Down – Φορούσε ένα περίτεχνο περιδέραιο (Εικόνες)

Βρέθηκε σε ανασκαφή στον μυκηναϊκό οικισμό κοντά στο χωριό Λαζάρηδες, φορώντας ένα περίτεχνο περιδέραιο που…