Το Κυριακάτικο ξύπνημα του Μητσοτάκη

Αν θέλουμε να εκφραστούμε στους ανθρώπους, πέραν από αυτούς που μας περιβάλλουν, είμαστε υποχρεωμένοι να μάθουμε τη γλώσσα τους. Προκειμένου να εκφράσουμε σωστά σκέψεις και συναισθήματα. Αλλιώς οι λέξεις δεν βρίσκουν το στόχο τους, και το μόνο που θα συμβεί είναι να αποκαλυφθεί ο βαθμός της αλλοτρίωσής μας, μέσα στη γλώσσα.

«Θάνατο πρόωρο μη μου δώσεις· είναι

γλυκό το φως να βλέπεις· μη με πιέσεις

τον κάτω κόσμο ν᾽ αντικρίσω…»
Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μπει στα παπούτσια της κοινωνίας. Το χειρότερο δε γι΄ αυτόν, μήτε οι επικοινωνιολόγοι του μπορούν. Είναι όλοι τους τόσο αλλοτριωμένοι μέσα στη γλώσσα που δεν μπορούν καν να προβλέψουν την αυτοκαταδίκη τους. Εξ άλλου όταν δεν έχεις συναισθήματα, δεν μπορείς και να τα εκφράσεις.
Βάζουν λοιπόν στα λόγια του πρωθυπουργού τη θανάτωση από ανόσιο φόνο, ονομάζοντάς τον «θυσία». Αγνοούν οι έρμοι ότι οι ρίζες της βίαιης αιματοβαμμένης θυσίας χώνονται βαθιά στις χιλιετηρίδες και θα προκαλέσουν κακούς συνειρμούς. Φτάνουν ως τον πατέρα Αγαμέμνωνα, που μήνυσε στη θυγατέρα του να ᾽ρθει στην Αυλίδα, σφαχτό των Δαναών για να γένει και δώρο προς τους θεούς.

Εν προκειμένω -στα Τέμπη- ποιο το νόημα της φριχτής θυσίας των 57 ανθρώπων;  

Φαντάζομαι τον πρωθυπουργό να εκσφενδονίζει το πρώτο press papier που βρίσκει μπροστά του, φωνάζοντας «Ποιος μ@@@@ μου έγραψε να πω αυτή τη λέξη! Γράψτε, τώρα αμέσως, άλλο κείμενο να ανεβάσουμε στο Facebook.Τώρα!»
Αλίμονο! κανείς τους μες το Μαξίμου δεν μπορεί να δημιουργήσει μεταφορές που να αγγίζουν την ψυχή μιας κοινωνίας θυμωμένης. Η ανανέωση των ψευδαισθήσεων που ουράνιος Μητσοτάκης επεδίωξε να πετύχει με την κυριακάτικη ανάρτησή του, μετά το γιούχα που εισέπραξε για τη λέξη «θυσία», χάνεται στις ράγες των τραίνων. Και είναι φυσικό. Στα λόγια του, από την πρώτη στιγμή του κακού μέχρι τώρα, δεν διακρίνεται ίχνος ενοχής. Για να αισθανθεί ενοχή θα έπρεπε κατά βάθος να γνωρίζει πως έβλαψε πολλούς ανθρώπους, κι αυτό είναι μυστικό που δεν μπορεί να κρατήσει κανείς για τον εαυτό του. Ε λοιπόν ο Μητσοτάκης τέτοιο `μυστικό δεν έχει. Για αυτό πάει κι έρχεται, ανάμεσα σε φράσεις, περιμένοντας κάποια να του κάτσει επικοινωνιακά. Ο άνθρωπος δεν θέτει σε αμφισβήτηση τίποτα από όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα. Αρνείται να παραιτηθεί. Κι όταν χρειαστεί να τον μαζέψουν, ακόμα και τότε δεν θα παραιτείται…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr