Το Ισραήλ επέκτεινε χθες, Δευτέρα (14/10), τους στόχους του στον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 ανθρώπους σε αεροπορική επιδρομή στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ χιλιάδες Ισραηλινοί έσπευσαν στα καταφύγια για να προστατευθούν από τα βλήματα που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο.
Μέχρι τώρα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο επικεντρώνονταν στην κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά, στα νότια προάστια της Βηρυτού και στον νότο, όπου επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν Ισραηλινοί στρατιώτες με κυανόκρανους του ΟΗΕ προκαλούν διπλωματική ένταση.
Πλήγμα με 21 νεκρούς στον βόρειο Λίβανο
Το πλήγμα στο χωριό Άιτο, οι κάτοικοι του οποίου είναι κυρίως χριστιανοί, είχε στόχο σπίτι που είχαν ενοικιάσει οικογένειες εκτοπισμένων, δήλωσε ο δήμαρχός του Τζόσεφ Τραντ στο Reuters.
Εκτός από τους 21 νεκρούς άλλοι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από αυτή την αεροπορική επίθεση του Ισραήλ, ανακοίνωσε το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.
Την ίδια ώρα το Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους 25 χωριών στον νότιο Λίβανο να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να πάνε σε ασφαλείς τοποθεσίες βόρεια του ποταμού Αουάλι, ο οποίος βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της μεθορίου.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στη στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, όπου την Κυριακή σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες από επίθεση με drone της Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιτίθεται στο σιιτικό λιβανέζικο κίνημα «χωρίς έλεος παντού στον Λίβανο, περιλαμβανομένης της Βηρυτού».
Στο μεταξύ στο κεντρικό Ισραήλ οι κάτοικοι έσπευσαν στα καταφύγια αφού ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενα πυρά. Ο στρατός επεσήμανε ότι τρία βλήματα εισήλθαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο προερχόμενα από τον Λίβανο και αναχαιτίστηκαν. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), περίπου 115 βλήματα που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ χθες πέρασαν στο Ισραήλ.
ΟΗΕ: Δεν θα φύγουν οι κυανόκρανοι
Σε μία παράλληλα εξέλιξη, τα Ηνωμένα Eθνη ανακοίνωσαν ότι η ειρηνευτική τους δύναμη στον νότιο Λίβανο θα παραμείνει στην περιοχή, παρά την απαίτηση του Ισραήλ να απομακρυνθεί από τις βάσεις της εκεί.
Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Ζαν-Πιερ Λακρουά δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι η απόφαση να παραμείνει η δύναμη της Unifil στη θέση της έχει την πλήρη υποστήριξη τόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και των κρατών-μελών που συνεισφέρουν στρατεύματα στη δύναμη.
Την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ευθέως τον ΟΗΕ να απομακρυνθεί από τις βάσεις του στον νότιο Λίβανο, οι οποίες, όπως είπε, παρέχουν ανθρώπινη ασπίδα στους μαχητές της Χεζμπολάχ.
Ωστόσο, ο ΟΗΕ παρέμεινε σταθερός.
Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής του υπηρεσίας ανέφερε ότι είναι απαραίτητο οι κυανόκρανοι να παραμείνουν στη θέση τους, για να εκτελέσουν την εντολή που τους δόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο ΟΗΕ απέτυχε να σταματήσει τη Χεζμπολάχ από το να κατασκευάζει σήραγγες και να τοποθετεί όπλα, όπως ρουκέτες και πυραύλους, κοντά στα σύνορα, κατά παράβαση της συμφωνίας με την οποία τερματίστηκε ο τελευταίος πόλεμος εκεί πριν από 18 χρόνια.
Ο ΟΗΕ απάντησε ότι αποστολή του είναι να υποστηρίζει τα μέρη της σύγκρουσης και όχι να επιβάλλει τη συμφωνία.
Εχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι στοχεύει σκόπιμα τις βάσεις του, καθώς πέντε κυανόκρανοι τραυματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ο Νετανιάχου απέρριψε την κατηγορία. Σε άλλη δήλωσή του χθες, Δευτέρα, το βράδυ ανέφερε ότι το Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τέτοια περιστατικά, ωστόσο επέμεινε ότι οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή.
Ειδήσεις σήμερα:
Πρώτα Κικίλιας, τώρα Μηταράκης: Ο Μητσοτάκης έχει βάλει στόχο να κάψει όλα τα στελέχη της ΝΔ;