«Το γελαστό παιδί» – Ένα ντοκιμαντέρ που συνδέει την Ιρλανδία του IRA και την Ελλάδα

Η ταινία του Αλαν Γκίλσεναν «Το γελαστό παιδί» προβλήθηκε στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και απέσπασε το Βραβείο Κοινού.

gelasto paidi 5

Αυτή την εβδομάδα παρουσιάζεται από το CineDoc σε δύο προβολές στην Αθήνα (Γαλλικό Ινστιτούτο, Δαναός). Η ιστορία που κρύβεται πίσω από το θρυλικό τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη συνδέει τους λαούς της Ιρλανδίας και της Ελλάδας.

Γυρισμένο στην Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει μέσα από διαφορετικές αφηγήσεις τη διαχρονική λαχτάρα του ανθρώπου για ελευθερία. Το ιρλανδικό τραγούδι με τίτλο «The laughing boy» γράφτηκε από τον έφηβο Μπρένταν Μπίαν για τον θρυλικό επαναστάτη του IRA Μάικλ Κόλινς. O χαμογελαστός ηγέτης του ιρλανδικού στρατού δολοφονήθηκε σε ενέδρα στο Μπιλ Να Μπλαθ το 1922 σε ηλικία 32 ετών. Το θεατρικό έργο «Oμηρος» του Μπρένταν Μπίαν γράφτηκε το 1958 αντλώντας έμπνευση από τον αγώνα του ιρλανδικού λαού για ανεξαρτησία. Ανέβηκε σε θεατρική σκηνή στο Παρίσι, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τελικά έκανε διάσημο τον συγγραφέα του αλλά και το τραγούδι.

Πώς όμως έφτασε στην Ελλάδα στα χέρια του Μίκη Θεοδωράκη και έγινε ύμνος κατά του φασισμού; (Η πρώτη εκτέλεση ήταν της Ντόρας Γιαννακοπούλου αλλά αγαπήθηκε κυρίως με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη.) Το θεατρικό έργο «Ομηρος» ανέβηκε στην Ελλάδα από το Κυκλικό Θέατρο του Λεωνίδα Τριβιζά στις 12 Απριλίου 1962. Η μετάφραση έγινε από τον ποιητή Βασίλη Ρώτα και ο Μ. Θεοδωράκης έγραψε τη μουσική. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι για το «Γελαστό παιδί» στην Ελλάδα.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την αφήγηση και την περιπλάνηση του ποιητή Τεό Ντόργκαν. Διηγείται ιστορίες για τα πρόσωπα που σχετίζονται με το τραγούδι και συνομιλεί με κάποια από αυτά. Ταξιδεύει στην Ικαρία και τη φυλακή όπου βρέθηκε εξόριστος ο Μίκης. Σχεδόν μπορούμε να φανταστούμε τον συνθέτη να ατενίζει τη θάλασσα και το άγριο τοπίο μέσα από το κελί του. Μας μεταφέρει στο Παρίσι την εποχή όπου ο Μίκης ανακάλυπτε την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου ζώντας και γράφοντας μουσική σε ένα μικρό δωματιάκι. Στην Ιρλανδία αλλά και την πλατεία Εξαρχείων. Οι διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων όπως ο Ροβήρος Μανθούλης, ο Παντελής Μπουκάλας, η Μ. Φαραντούρη, η Γκέιλ Χοστ, ο Παντελής Βούλγαρης συμπληρώνουν την αφήγηση υπό την πρωτότυπη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου. Στο τέλος το τραγούδι ακούγεται στα ιρλανδικά, τα αγγλικά και τα ελληνικά. Η μουσική δεν έχει σύνορα. Οπως αναφέρει και ο Ντόργκαν στην ταινία, τόσο η ιρλανδική όσο και η ελληνική εκδοχή του τραγουδιού αποτυπώνουν κάτι μοναδικό: «Κάποια ιδέα, ίσως του αιώνιου επαναστάτη, κάποια ενσάρκωση της εξέγερσης ενάντια στο μικρό πεπρωμένο».

INF0: 5/04, 20.00, Γαλλικό Ινστιτούτο 9/04, 16.00, κινηματογράφος Δαναός

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…