Newsroom

Newsroom

«Το Γελαστό Παιδί»: Δύο προβολές από το CineDoc για την ιστορία του εμβληματικού κομματιού

Το CineDoc διοργανώνει προβολές για το ντοκιμαντέρ του Alan Gilsenan «Το Γελαστό Παιδί | The Laughing Boy» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος & στον κινηματογράφο Δαναός, ώστε να ανακαλύψουμε πως ένα τραγούδι μπορεί να συνδέσει την ιστορία της Ιρλανδίας και της Ελλάδας.

γελαστο παιδι

Το CineDoc επιστρέφει για μια τελευταία φορά για τη σεζόν 2022-23 στην Αθήνα με την ταινία Το Γελαστό Παιδί – The Laughing Boy. Το ντοκιμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε στο 25o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2023) και κέρδισε το Βραβείο Κοινού, αφηγείται την ιστορία του ιρλανδικού τραγουδιού με τον ομώνυμο τίτλο, το οποίο στην πορεία μελοποιήθηκε από τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, μετατρέποντάς το σε σύμβολο αντίστασης και απελευθέρωσης. Δύο χώρες σε έναν κοινό αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, που εμψυχώνεται από τη δύναμη της ποίησης και της μουσικής.

Το ντοκιμαντέρ «Το Γελαστό Παιδί» παρουσιάζει την ανείπωτη ιστορία του ιρλανδικού τραγουδιού «The Laughing Boy» και γράφτηκε από τον τότε έφηβο επαναστάτη Brendan Behan, στη μνήμη ενός άλλου εμβληματικού Ιρλανδού επαναστάτη, του Michael Collins.

Αλλά το τραγούδι αυτό, έμελλε να αποκτήσει και μια δεύτερη ζωή στην Ελλάδα, ως ύμνος αντίστασης κατά της Δικτατορίας (1967-1974). Σε μετάφραση του ποιητή Βασίλη Ρώτα, τα λόγια του Behan στα ελληνικά μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη κι έτσι, «Το Γελαστό παιδί» παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα ισχυρότερα ελληνικά τραγούδια – σύμβολα στην καρδιά της Ελλάδας.

Η ταινία ακολουθεί την οδύσσεια του ποιητή Theo Dorgan, καθώς προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια της ιστορίας πίσω από το τραγούδι. Η αφήγηση συνυφαίνει το συλλογικό τραύμα της σύγχρονης Ιρλανδίας και της σύγχρονης Ελλάδας, με τις ιστορίες των δύο χωρών να συνδέονται τελικά μεταξύ τους μέσα από κάτι πολύ πιο βαθύ και υπερβατικό – τη δύναμη ενός τραγουδιού.

Όπως αναφέρει και ο Dorgan στην ταινία, τόσο η ιρλανδική, όσο και η ελληνική εκδοχή του τραγουδιού αποτυπώνουν κάτι μοναδικό: «…Κάποια ιδέα, ίσως, του αιώνιου επαναστάτη, κάποια ενσάρκωση της εξέγερσης ενάντια στο μικρό πεπρωμένο…η τυραννία, οι δυνάμεις που τείνουν πάντα και παντού να μειώνουν, αν όχι να συνθλίβουν πραγματικά την αίσθηση μας για το απαραίτητο μεγαλείο της ζωής και της φαντασίας…».

Γυρισμένη στην Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, η ταινία περιλαμβάνει ερμηνείες από αρκετούς Ιρλανδούς μουσικούς, συμπεριλαμβανομένων των Andy Irvine, Donal Lunny, MayKay, Liam Ó Maonlaí και David Power, αλλά και Έλληνες, με κυριότερη τη Μαρία Φαραντούρη, που τιμάται σε όλο τον κόσμο ως η κατεξοχήν ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Με την πρωτότυπη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων, όπως ο Παντελής Βούλγαρης, ο Ροβήρος Μανθούλης και ο Παντελής Μπουκάλας, η ταινία αφηγείται τις «μεταμορφώσεις» ενός τραγουδιού και την πολυτάραχη ιστορία δύο λαών.

Το Γελαστό Παιδί | The Laughing Boy

Σκηνοθεσία: Alan Gilsenan| 91’ | 2022 | Ιρλανδία

Πριν την έναρξη της προβολής στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα προσφερθεί κρασί από την Πρεσβεία της Ιρλανδίας.

Σοκ στη Γαλλία: Νεκρός νέος μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών

gallia parisi astunomia sen nteni

Σοκ στη Γαλλία: Νεκρός νέος μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών

Έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις ανήλικοι, συνελήφθησαν και ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία και απόπειρα…

Πυροβολισμός συνοριοφύλακα στον Έβρο: Σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου ο τραυματίας

έβρος

Πυροβολισμός συνοριοφύλακα στον Έβρο: Σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου ο τραυματίας

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται πλέον ο 56χρονος συνοριοφύλακας, που δέχθηκε πυρά προερχόμενα από την τουρκική πλευρά…