Newsroom

Newsroom

Το "Φιλί" του Γκούσταφ Κλιμτ έγινε τρισδιάστατο για ανθρώπους με προβλήματα όρασης (ΦΩΤΟ)

Ένα τρισδιάστατο άβαταρ του έργου παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπελβεντέρε της Βιέννης, για να μπορέσουν να απολαύσουν τον πίνακα και οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης.

57ff92f51dc52458238b4581

Το ανάγλυφο του διάσημου πίνακα συνοδεύεται από αισθητήρες που μεταδίδουν ηχητικά σχόλια όταν ενεργοποιούνται. Για την τρισδιάστατη αναπαράστασή του χρειάστηκαν δύο χρόνια δουλειάς.

Το Φιλί είναι διάσημος πίνακας του Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταφ Κλιμτ. Ο πίνακας δημιουργήθηκε την περίοδο 1907-1908 και ανήκει στη λεγόμενη χρυσή περίοδο του Κλιμτ. Θεωρείται το πιο διάσημο έργο του Κλιμτ, αλλά και ένα από τα διασημότερα της Αρ Νουβό.

Στο κέντρο του πίνακα, αναπαριστάται ένα ζευγάρι που είναι έτοιμο να φιληθεί. Κατά κάποιους, τα μοντέλα στον πίνακα είναι ο ίδιος ο Κλιμτ και η αγαπημένη του, Emilie Flöge. Το υπόβαθρο είναι σε σκούρο χρυσό χρώμα, ενώ τα δύο σώματα καλύπτονται από χρυσά ενδύματα, διακοσμημένα με γεωμετρικά σύμβολα. Το ζευγάρι στέκεται πάνω σε ένα βράχο γεμάτο λουλούδια, ο οποίος κόβεται απότομα στα δεξιά του πίνακα, ενώ λουλούδια υπάρχουν και στα μαλλιά των δύο προσώπων. Επίσης, ένα χρυσό φυτό βρίσκεται στο δεξιό μέρος, μπροστά από την γυναίκα, ενώ ένα χρυσό φωτοστέφανο σε σχήμα καμπάνας διακοσμημένο με κυκλικά σχήματα, το οποίο ξεκινά πίσω από τους ώμους του άνδρα, περιβάλει το ζευγάρι.

“Θέλαμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στον τρόπο με τον οποίο οι τυφλοί αποκτούν πρόσβαση στην τέχνη” είπε ο Ράινερ Ντελγκάντο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής ένωσης ανθρώπων με προβλήματα όρασης DBSV.

Το “Φιλί”, ένας πίνακας του 1908 που εκτίθεται στο Μπελβεντέρε, εικονίζει ένα αγκαλιασμένο ζευγάρι και θεωρείται η κορωνίδα των έργων του Κλιμτ (1862-1918), του “πατέρα” της βιεννέζικης Σετσεσιόν.