Το ελληνικό ραπ έγινε ντοκιμαντέρ στη Γαλλία: Πρωταγωνιστούν ΛΕΞ, Νέγρος του Μοριά και Kareem Kalokoh (video)
Ειδική μνεία στην ελληνική χιπ χοπ σκηνή έκανε γαλλικό μέσο ενημέρωσης
Newsroom
01/04/2025 |
17:15
Share
Το γαλλικό μέσο ARTE παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική ραπ μουσική, αναδεικνύοντας την ως ένα φαινόμενο που γεννήθηκε ως απάντηση στην οικονομική κρίση, την κοινωνική αδικία, την πολιτική αστάθεια και την άνοδο της ακροδεξιάς.
Μάλιστα αναφέρει η Γαλλίδα δημοσιογράφος στην εισαγωγή του ντοκιμαντέρ, μιλάει με αρκετά καλά λόγια για την χιπ χοπ σκηνή της χώρας μας, λέγοντας:«Η κοιτίδα της δημοκρατίας υπήρξε, από το 2009, αντιμέτωπη με κύματα λιτότητας που δημιούργησαν το κατάλληλο έδαφος για την άνοδο της ακροδεξιάς, ειδικά του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή.
Παρά την κοινωνική κατάσταση, οι Έλληνες ράπερς, ανεξαρτήτως καταγωγής, πέτυχαν έναν εξαιρετικό θρίαμβο, διεκδικώντας το δικαίωμα στην πολυπολιτισμικότητα και την ελληνική υπερηφάνεια».
Από τον Νέγρο του Μοριά, ο οποίος συνδυάζει το ρεμπέτικο με το trap, μέχρι τον ΛΕΞ, που αποτυπώνει την σκληρή ελληνική πραγματικότητα για τη γενιά του, και τον Kareem Kalokoh, που φέρνει στο προσκήνιο την κουλτούρα των Αφροελλήνων στην Αθήνα, η ελληνική χιπ-χοπ σκηνή αναλύεται ως μία μοναδική πλατφόρμα έκφρασης, ένα φαινόμενο που αξίζει να μελετηθεί.
Μάλιστα οι τρεις καλλιτέχνες μίλησαν στο μέσο της Γαλλίας, με τον καθένα να έχει και κάτι ξεχωριστό να πει.
Ο Λεξ ανέφερε:«Δεν προτιμώ τον όρο “conscious rap”, προτιμώ το “lyrical”. To “conscious” προϋποθέτει κάποια μηνύματα που πρέπει να περαστούν, μια ηθική στάση η οποία δεν είναι το ζητούμενο για μένα. Το ζητούμενο μου είναι να μεταφέρω αυτό που θέλω μέσα από εικόνες και την χρήση του στίχου. Η κουλτούρα με έφερε στο να έχω κάτι σοβαρό να πω.
Όλο αυτό έχει αποτύπωμα στο ελληνικό ραπ. Της οργής για κάτι που ήταν τόσο άδικο και άσχημο. Ναι, το ραπ πήρε τον ρόλο του να εκφράσει αυτήν την συνείδηση».
«Δεν θεωρώ ότι μια επανάσταση θα ξεκινήσει από το ραπ. Το ραπ δεν είναι μπροστά από τον κόσμο, πάει μαζί με τον κόσμο, πολλές φορές είναι και πίσω από τον κόσμο και βλέπει»
Ο Νέγρος του Μοριά από την πλευρά του είπε:«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να βάζω στοιχεία και πράγματα από την ελληνική κουλτούρα γιατί αυτό είμαι, αυτό αναπνέω, αυτό μιλάω. Είμαι τραμπέτης.
Η αργκό για μένα είναι τόσο πλούσια γλώσσα. Δείχνει μια σύνδεση με άλλες κουλτούρες, την γαλλική, την ελληνική, την τουρκική. Η Ελλάδα έχει έρθει σε επαφή με πολλούς πολιτισμούς. Γι’ αυτό μου φαίνεται χαζό ένας Έλληνας να είναι ρατσιστής».
Τέλος ο Kareem Kalokoh σημείωσε:«Θέλαμε να δείξουμε τι άλλοι άνθρωποι υπάρχουν σε αυτήν την πόλη. Μέσα σε όλο αυτό το χάος, υπήρχε και μια ομορφιά. Να ξεπερνούσε και τα σύνορα. Κάποιος που θα ακούσει την μουσική μου, είναι όπως μιλάνε παιδιά από την Κυψέλη και οι Αφροέλληνες στην Αθήνα».