Το διπλό «μήνυμα» του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Ανδρουλάκη

Πρέσινγκ παράλληλα με «άνοιγμα» επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας για τον Νίκο Ανδρουλάκη

5650093 1

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος με το επιτελείο της Κουμουνδούρου να χαράζει μια διπλή τακτική «προσέγγισης» του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και ευρύτερα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Αφενός ο κ. Τσίπρας μένει «πιστός» στην πολιτική γραμμή που χάραξε ήδη από τις πρώτες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας: Επιμένει στο «άνοιγμα» προς το ΠΑΣΟΚ αλλά και στη δυνατότητα συγκυβέρνησης του πρώτου με του τρίτου κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, καθότι, άλλωστε, ο κ. Τσίπρας διατυπώνει τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτος στη μάχη της απλή αναλογικής.

«Να έρθει μαζί να τα εφαρμόσουμε. Να είναι η εγγύηση της εφαρμογής» απάντησε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο OPEN το πρωί της Δευτέρας ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις κατηγορίες του Ανδρουλάκη περί «αναξιοπιστίας» του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Τσίπρας άφησε για πολλοστή φορά ανοιχτό το παράθυρο για μετεκλογική συνεργασία με τον Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, παράλληλα ασκεί και κριτική στη έως τώρα στάση που διατηρεί η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

«Ο κ. Ανδρουλάκης αποφεύγει με ξεκάθαρο τρόπο να πει ότι με τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη δεν συνεργάζομαι» ήταν η ξεκάθαρη κριτική του στο πλαίσιο της ίδια συνέντευξης που παραχώρησε στο OPEN, σχολιάζοντας -κατ’ ουσίαν- την πολιτική στάση του κ. Ανδρουλάκη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μετεκλογική συνεργασία. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και να απαντήσει στις λιγοστές ημέρες που απομένουν πριν τις εκλογές με ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα συνεργαστεί.

Επιπλέον, να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα σε ότι αφορά την κριτική που ασκεί στον κ. Ανδρουλάκη, φέρνοντάς τον ενώπιον της δικής του πολιτικής κληρονομιάς: «Ο Παπανδρέου είχε έναν αντίπαλο. Τη Δεξιά. Δεν είχε μέτωπο με τις προοδευτικές δυνάμεις. Εγώ τείνω χέρι συνεργασίας στον Ανδρουλάκη και στο ΚΚΕ».

Συγκλίσεις επί των προγραμμάτων

Πάντως, οι προεκλογικές συγκλίσεις μεταξύ των προγραμμάτων που κατέθεσαν προεκλογικά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δυσκολεύει τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να διατηρήσουν μια γραμμή «ίσων αποστάσεων» απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Είναι κοινός τόπος ότι μεταξύ των δυο προγραμμάτων καταγράφονται πολλές περισσότερες κοινές θέσεις και στρατηγικές για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, από αυτές που εντοπίζονται σε σύγκριση με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας αύξησε τα «ντεσιμπέλ» της κριτικής απέναντι στην στρατηγική των ίσων αποστάσεων που διατηρεί ο κ. Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι: «θεωρώ προβληματικό ότι έχει θέσει ως προϋπόθεση στον δημόσιο διάλογο το θέμα των προσώπων».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σχετικά ότι: «Εμείς καταθέσαμε μία πρόταση 11 σημείων και ρωτήσαμε σε ποια διαφωνούν. Λίγες μέρες μετά κατέθεσε τις προγραμματικές του θέσεις και ο κύριος Ανδρουλάκης. Είδατε εσείς διαφορές; Εμείς δεν ζητάμε να είμαστε πρώτοι για να πανηγυρίσουμε. Ζητάμε να βγούμε πρώτοι γιατί μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος θα ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική αλλαγή. Είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικοί πολίτες θέλουν μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους. Δεν τους νοιάζουν μόνο τα κόμματα αλλά τους νοιάζει μία αλλαγή. Θέλουν να δουν μία ανάσα, να δουν να αυξάνεται το εισόδημά τους, να δουν αν θα μειωθούν οι τιμές».

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Screenshot 2024 05 04 211220

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Ο ηθοποιός, Θανάσης Ευθυμιάδης, αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου δημοσιεύοντας μια φωτογραφία τους από τα γυρίσματα…

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Screenshot 2024 05 04 184604

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Βραζιλία έχουν στοιχίσει τη ζωή…

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

androulakis

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα…