Το debate, το αποτύπωμα του Αλέξη Τσίπρα και τα μετεκλογικά διλήμματα

Ο ολομέτωπος ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ για τις παρακολουθήσεις, τα κοινά προγραμματικά σημεία συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων και το ηγεμονικό δίπολο από τον Αλέξη Τσίπρα στο debate

5884261

Μπορεί το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη να εξελίχθηκε χωρίς απρόοπτα και εντάσεις, ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που αναδείχθηκε τόσο εμφανώς η δυνατότητα προγραμματικής σύγκλισης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του προοδευτικού τόξου.

Επιπλέον, παρά και τους «σφιχτούς» κανόνες που δεν επέτρεψαν σε ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των Προέδρων, το debate ανέδειξε τα κεντρικά διλήμματα τα οποία θα καθορίσουν τόσο τη ψήφο των πολιτών όσο και τις τακτικές των κομμάτων ενόψει του λιγοστού εναπομείναντα εκλογικού χρόνου.

Τέλος, ο ολομέτωπος ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ για τη παραδοχή Μητσοτάκη περί «παράνομων παρακολουθήσεων» φαίνεται ότι θέτει τις βάσεις και τα όρια των μετεκλογικών συνεργασιών μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων.

Ολομέτωπος ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ για τις παρακολουθήσεις

Κοινό ήταν το μέτωπο που συγκρότησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αμέσως μετά τη πρωτοφανή παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη για «σκάνδαλο υποκλοπών» και όχι για «νόμιμες επισυνδέσεις».

Ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι γνώριζε τους λόγους παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, με την Κουμουνδούρου να επισημαίνει για πολλοστή φορά ότι «τόσο καιρό έλεγε ψέματα παριστάνοντας τον ανήξερο».

Ομολογουμένως, η χθεσινή φράση του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται ότι έθεσε τέλος στα όποια πιθανά σενάρια για μετεκλογική συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ: «Δεν αποτελώ κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αλλά αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία, όταν εξελισσόταν η εσωκομματική διαδικασία με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Στόχος μου είναι να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος των παρακολουθήσεων σε βάρος εμού και άλλων πολιτών».

debate
debate

Η παραδοχή από πλευράς Πρωθυπουργού για παράνομες παρακολουθήσεις προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος απαίτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «δώσει άμεσα απαντήσεις» αναρωτώμενος σκοπτικά «πώς θα συνεργαστώ αύριο με τον κ. Ανδρουλάκη αν ήταν κατάσκοπος;».

Στον απόηχο του debate πηγές της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι: «για ακόμη μια φορά ο Μητσοτάκης δεν έδωσε απαντήσεις για τις υποκλοπές, γιατί προφανώς ο ίδιος είναι ο ένοχος και ο εγκέφαλος επιτελικού παρακράτους»

Συμπερασματικά, ο χθεσινός ολομέτωπος ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι θέτει τις βάσεις και τα όρια των μετεκλογικών συνεργασιών μεταξύ των τριών, μιας που ο κ. Ανδρουλάκης ιεραρχεί το ίδιο ψηλά με τον ΣΥΡΙΖΑ την «κάθαρση» στο πεδίο των υποκλοπών.

Προγραμματικά σημεία συγκλίσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Η προεκλογική ένταση που ενυπήρχε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έμεινε έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς να επιλέγουν να «φωτίσουν» σημεία από το πρόγραμμα τους στα οποία καταγράφονται συγκλίσεις και όχι αποκλίσεις.

Ενδεικτικό ήταν ότι οι δυο τους επέλεξαν να αφήσουν εκτός debate την αντιπαράθεση για τον Ανδρέα Παπανδρέου και να εστιάσουν σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να «θυσιάσει» λίγο χρόνο προκειμένου να υπογραμμίσει ότι συμφωνεί με την θέση του κ. Ανδρουλάκη αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της λειτουργία του Κράτους, με τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπόσχεται ότι θα μπει οριστικό φρένο στο κράτος των μετακλητών, των γαλάζιων golden boys και των ρουσφετιών.

Επιπλέον, προγραμματικές συγκλίσεις καταγράφηκαν και στα ζητήματα που άπτονται της Υγείας, του Κοινωνικού κράτους αλλά και του ρόλου που πρέπει να διαδραματίσει η ΔΕΗ για να μειωθούν άμεσα οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ακόμη, ήταν πολλές φορές που ο κ. Τσίπρας επέλεγε να υπογραμμίζει ότι τα προγράμματα των προοδευτικών δυνάμεων επιτρέπουν σε προγραμματικές συγκλίσεις.

«Βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά θα τις δούμε πιστεύω περισσότερο μετά τις εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια στιγμή εξήγησε δημόσια ότι οι όποιοι πολιτικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των όμορων πολιτικών δυνάμεων είναι λογικό και επόμενο να υπάρχουν εξαιτίας του πολιτικού ανταγωνισμού στον ορίζοντα της κάλπης της απλής αναλογικής.

Πλήρης απομόνωση Μητσοτάκη στο debate

Παρόλο που Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε για πολλοστή φορά να κρυφτεί από μια τηλεμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα, πηγές της Κουμουνδούρου σχολιάζουν ότι δεν κατάφερε να κρύψει την τεράστια απόσταση που τον χωρίζει από την πραγματικότητα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

Στο χθεσινό debate δόθηκε η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να συμπεράνουν ότι η Ν.Δ. δεν καταγράφει καμία απολύτως προγραμματική σύγκλιση ούτε με τα κόμματα που βρίσκονται στα αριστερά αλλά ούτε και στα δεξιά της, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου. Ενδεικτικό ότι ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε ακόμα και τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ υποστηρίζοντας πως «κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός».

Όπως μάλιστα σημειώνουν στελέχη της Κουμουνδούρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά δεν έδωσε απαντήσεις για τις υποκλοπές, γιατί προφανώς ο ίδιος είναι ο ένοχος και ο εγκέφαλος επιτελικού παρακράτους, ενώ, επιπλέον, για πρώτη φορά μίλησε δημόσια για «σκάνδαλο υποκλοπών» και όχι για νόμιμες επισυνδέσεις. Παραδέχτηκε, λοιπόν, ότι γνώριζε τους λόγους παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη και τόσο καιρό έλεγε ψέματα παριστάνοντας τον ανήξερο, σχολιάζουν πηγές της Κουμουνδούρου

Το δίλημμα το έθεσε ο Τσίπρας

«Μητσοτάκης ξανά ή Αλλαγή» – «Μητσοτάκης ξανά ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας». Αυτό ήταν το κεντρικό δίλημμα που έθεσε επανειλημμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο debate και το οποίο φαίνεται να οριοθέτησε την αντιπολιτευτική ρητορική και του Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο γραμματέας του Μέρα 25 μπροστά στο δίλημμα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης» επέλεξε να μην επιλέξει την τακτική του διμέτωπου αγώνα που ακολούθησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, και να εστιάσει την κριτική του στην κυβέρνηση και τα πεπραγμένα της.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετος στην προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., έκανε γνωστό ότι δεν αρνείται μια συζήτηση μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων έστω και αν δεν υπάρξει προοπτική συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση, ακραίες δηλώσεις σχετικά με τη προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως «να μου κοπεί το χέρι» δεν ακούστηκαν, και αυτό, επειδή όπως τονίζει και η Κουμουνδούρου χθες κυριάρχησαν στην κουβέντα τα μεγάλα προεκλογικά διλήμματα: «Μητσοτάκης ξανά ή Αλλαγή» – «Μητσοτάκης ξανά ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας».

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Joel Embiid speaks on eye injury being diagnosed as Bells Palsy 0 4 screenshot

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Το τι περνάει τον τελευταίον καιρό αποκάλυψε ο μπασκετμπολίστας Τζοέλ Εμπίντ

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

PATRA GRAFEIO pritanis

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών υποστήριξε μέσω ανάρτησής του στο Facebook ότι παραμένει αποκλεισμένος και…

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

apofiti

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, η νεαρή απόφοιτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, απεικονίζεται με το πτυχίο…

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

InCollage 20240426 174104583

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

Το παράπονο του προς τον Γιάννη Καλλιάνο εξέφρασε ο συντονιστής διευθυντής Β' ΜΕΘ του Παπανικολάου

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

δικαστηριο

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Δεν απολύθηκε μία δικαστής η οποία είχε μεν καθυστερήσεις λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά τις…