Το μπούμερανγκ μιλάει αγγλικά

Η καμπάνια για τραμπικό τσουνάμι πέφτει στο κενό και πολλοί απόδημοι γράφονται στους καταλόγους για να μαυρίσουν την παράταξη που έθαψε τα όνειρά τους.

hands 4632734 1920

O φίλος που ζει σε χώρα της Κεντρικής Ευρώπης έχει βαρεθεί να βλέπει την μπλε ρεκλάμα, στην οθόνη του κινητού και του υπολογιστή. Κάθε φορά που αποφασίζει να επισκεφτεί ελληνική ιστοσελίδα, πολιτική, αθλητική ή κουτσομπολίστικη, δέχεται κατά μέτωπο επίθεση από το ίδιο, πάντοτε, popup, που λένε και στα μέρη του: «Για πρώτη φορά ψηφίζεις από όπου και αν ζεις».

Με κεφαλαία, φυσικά, γράμματα. Φωναχτά! Επιτακτικά! Τρέχα βρε να γραφτείς στις καταστάσεις! Τι σου ζητάνε; Ένα ψηφαλάκι είναι αυτό, ριξ’ το κι ας πέσει χάμω! Αρκεί να είναι ατόφιο μπλε, ιδίου χρώματος με την κυβερνησάρα που εμπνεύστηκε το έκτρωμα της συμμετοχής στους εκλογικούς καταλόγους ξενιτεμένων οι οποίοι έχουν να πατήσουν στη χώρα δεκαετίες ή ήρθαν μόνο να φορέσουν το χακί.

«Μπες σήμερα στην ιστοσελίδα apodimoi.gov.gr , ενημερώσου για τις προϋποθέσεις και κάνε την αίτησή σου», παρακινεί η διαφήμιση. Το σλόγκαν του υπουργείου Εσωτερικών, που την υπογράφει φαρδιά πλατιά είναι: «Η ψήφος σου, η χώρα σου». Τη δημοκρατική Ελλάδα του 2023 εννοεί, για να μην μπερδευόμαστε, και όχι τη φαιή ψωροκώσταινα της Χούντας που προσκυνούσε ο Βορίδης στα ατίθασα νιάτα του. Ούτε τη ναζιστική Γερμανία του ’40 που νοσταλγούν πολλοί από τους πάλαι ποτε ομοϊδεάτες του.

Τα μαντάτα για τους εμπνευστές του εγχειρήματος δεν είναι ευοίωνα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν σε πετσωμένες ιστοσελίδες το περασμένο Σαββατοκύριακο, τις μέρες της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Μόναχο, οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί δεν ξεπερνούν τις 6 χιλιάδες, ενώ μία στις επτά απορρίπτεται ένεκα ελλιπούς φακέλου. Ωστόσο, «το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες» και «καθημερινά υποβάλλονται περίπου 200 αιτήσεις».

Βάσει νόμου, η κουρτίνα κλείνει 12 μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών, γράψε δηλαδή τέλη Μαρτίου για να είσαι μέσα. Για την εγγραφή τους στους σχετικούς καταλόγους, οι εκτός επικράτειας εκλογείς (που βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά εκτός Ελλάδας) πρέπει τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος, εκτός αν είναι εξαρτώμενα μέλη κάτω των 30 ετών.

Δύο χρόνια παραμονής στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία! Η προσπάθεια χειραγώγησης του εκλογικού αποτελέσματος μέσω της ψήφου άσχετων με τον τόπο ομογενών είναι οφθαλμοφανής, αλλά το αμάξι δεν τραβάει.  Οι εκτιμήσεις των Βορίδηδων για την τελική σούμα μιλάνε για 15-20 χιλιάδες κουκιά, αλλά στην αληθινή ζωή το νούμερο μπορεί να είναι και τετραψήφιο.

Όχι αμελητέο, εάν μιλάμε για εκλογικό ντέρμπι σαν αυτό που αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, ούτε όμως αντάξιο των προσδοκιών του Μητσοτακέικου για τραμπική εισβολή μπρούκληδων στην κάλπη. Τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν τη διετή παραμονή στη χώρα την τελευταία 35ετία μπορεί να είναι ασφαλιστικές εισφορές (καρτέλα ενσήμων), κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ, βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, φοίτηση σε σχολείο, πανεπιστήμιο, ΙΕΚ ή σχολή του ΟΑΕΔ, καθώς και η στρατιωτική θητεία.

Το δυσάρεστο για το γκουβέρνο, είναι ότι στη δεξαμενή των ξενιτεμένων ψηφοφόρων περιλαμβάνεται σημαντικός αριθμός μορφωμένων νέων, που (όπως ο δικός μου φίλος)  εξωθήθηκαν στη μετανάστευση ένεκα της ανεργίας, της έλλειψης αξιοκρατίας, του νεποτισμού, της νεκρής αγοράς και της κατάρρευσης του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν καλά ποιοι οδηγούν τη χώρα σε αργό θάνατο και δεν πρόκειται φυσικά να πριμοδοτήσουν τους «αρίστους» και τους διεφθαρμένους που ευθύνονται για τον ξεσπιτωμό τους.

Ενδέχεται λοιπόν να γίνει ακόμα και μπούμερανγκ, ο υστερόβουλος νεωτερισμός. Εφ’ όσον συζητάμε για τους οικονομικούς μετανάστες των τελευταίων δύο δεκαετιών, που σήμερα είναι 30-40 χρονών και έχουν ρίξει μαύρη πέτρα πίσω τους, μόνο πλούσιοι γόνοι που σπουδάζουν με τα λεφτά του μπαμπάκα θα σπεύσουν στις κάλπες της Ευρώπης ή της Αμερικής ή της Αυστραλίας για να ψηφίσουν Μητσοτάκη.

Φέρνω στη θέση τους τον εαυτό μου και όλους ανεξαιρέτως τους (ουκ ολίγους) ξενιτεμένους φίλους και γνωστούς μου. Ούτε ένας, μα ούτε ένας, δεν θα χάσει τη χρυσή ευκαιρία να μαυρίσει εξ αποστάσεως τον Μητσοτάκη. Για όσους φευγάτους τυχόν αλληθωρίζουν προς την Ελλάδα και σκέφτεται  παλιννόστηση, οι συνθήκες χειροτέρεψαν άρδην την τελευταία τετραετία. Ποιος νέος με τα σύγκαλά του θα δεχθεί να αφήσει τη Γερμανία ή τη Γαλλία ή τη Σκανδιναβία για να γυρίσει στον τόπο όπου η δημοκρατία χειμάζεται και ο ορίζοντας σκοτεινιάζει;

Το αφήγημα για δήθεν αντιστροφή του brain drain είναι ίσως το πιο εκκωφαντικό από τα αμέτρητα ψέματα που σερβίρει στους πολίτες της η κυβέρνηση-χωματερή της Νέας Δημοκρατίας. Οι Έλληνες που ανήκουν σε παραγωγικές ηλικίες και εργάζονται ξένοιαστοι στο εξωτερικό επιστρέφουν ευχαρίστως στον τόπο τους, αλλά μόνο για διακοπές και για ηλιοθεραπεία. Και θυμούνται πολύ καλά, ποιοι ήταν εκείνοι που τους γέμισαν τις βαλίτσες και τους έστειλαν στο αεροδρόμιο.

Αντί επιλόγου, μία υποσημείωση. Για να ψηφίσει ο εκλογέας του εξωτερικού στην πόλη που έχει επιλέξει, θα πρέπει να έχει συσταθεί σε αυτήν εκλογικό τμήμα, δηλαδή να υπάρχουν τουλάχιστον 40 εγγεγραμμένοι εκλογείς. Ειδάλλως, ενημερώνεται αρμοδίως για το πλησιέστερο εκλογικό τμήμα όπου θα μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Τρέχα γύρευε δηλαδή, πόσα χιλιόμετρα θα κληθούν να κάνουν στις (λέω εγώ, τώρα) 9 Απριλίου οι Έλληνες φοιτητές που είναι σκορπισμένοι σε μικρομεσαία πανεπιστήμια της Βρετανίας και της Ιταλίας ή οι γκασταρμπάιτερ που κατοικοεδρεύουν σε χωριά και κωμοπόλεις της βιομηχανικής ζώνης της Κεντρικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, μόλις 1 στους 500 Έλληνες της Γερμανίας έχει εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους! Και η επιστολική ψήφος δεν έχει ακόμη θεσπιστεί. Υποθέτω ότι ο φίλος μου ο Βασίλης Φραγκιάς θα δυσκολευτεί να βρει άλλους 39 συμπατριώτες μας, στο Ουλάν Μπατάαρ όπου ζει και (πλέον) ψηφίζει.

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…