Το «Μπλε καφτάνι» είναι μια ταινία για τη δύναμη της αγάπης

Η μόλις δεύτερη ταινία της ταλαντούχας μαροκινής σκηνοθέτριας Μαριάμ Τουζανί είναι ένας ύμνος στη δύναμη του ανιδιοτελή έρωτα.

καφτανι

Το μπλε καφτάνι (The blue caftan) (***)

Δράμα διεθνούς συμπαραγωγής 2022(122)

Σκηνοθεσία: Μαριάμ Τουζανί Πρωταγωνιστούν: Αγιούμπ Μισιουί, Λούμπνα Αζαμπάλ, Σαλέχ Μπακρί

Ο Χαλίμ και η γυναίκα του Μίνα, ιδιοκτήτες ενός παραδοσιακού ραφτάδικου σε παλιά εμπορική γειτονιά του Μαρόκου, δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν τους απαιτητικούς πελάτες τους. Για να αντεπεξέλθουν στις σφιχτές προθεσμίες των παραγγελιών αποφασίζουν να προσλάβουν τον νεαρό μαθητευόμενο ράφτη Γιουσέφ, με σκοπό να βοηθάει τον Χαλίμ στα χειροποίητα κεντήματα του. Σύντομα ανάμεσα στους δύο άντρες θα δημιουργηθεί μια δυνατή ερωτική έλξη.

Στη δεύτερη ταινία της η Μαριάμ Τουζανί («Adam») αφηγείται μια ερωτική ιστορία με πολλές παραμέτρους. Το «Μπλε καφτάνι» δεν είναι ο τυπικός ομοφυλοφιλικός έρωτας που ίσως φαντάζεστε. Αφορά κυρίως στην επιδέξια περιγραφή της δύναμης αυθεντικών συναισθημάτων που περιστρέφονται γύρω από την ερωτική αγάπη. Με όχημα κάποιες άψογα φωτογραφημένες σεκάνς όπου η χρωματική παλέτα της σκηνοθέτριας πραγματικά κάνει… θαύματα- θα λατρέψετε το παλιό μικρό μαροκινό μαγαζάκι με τα χειροποίητα πολύχρωμα καφτάνια- η ιστορία του πρωταγωνιστικού ζευγαριού παρουσιάζεται με σπάνια τρυφερότητα και περίσσευμα ανθρωπιάς. Η αγάπη μεταξύ Χαλίμ και Μίνα δεν είναι μόνο γερή αλλά και αδιαπραγμάτευτη. Η εμφάνιση του γοητευτικού Γιουσέφ σαφώς και θα προκαλέσει αναταράξεις στην τακτοποιημένη ζωή του αγαπημένου ζευγαριού, ενώ τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα όταν η μοίρα θα αποφασίσει να παίξει το δικό της παιχνίδι. Η μαγκιά της Τουζανί πάντως είναι πως δεν επιτρέπει στην ταινία της να γίνει ποτέ μελό. Με μια ελλειπτική αφήγηση που πειραματίζεται διαρκώς και ενισχύει τη χαμηλόφωνη δραματουργία της ιστορίας της, η μαροκινή σκηνοθέτρια και σεναριογράφος υιοθετεί ένα υπέροχο ουμανιστικό λόγο από τον οποίο δεν απουσιάζουν και οι πολιτικές αιχμές για την συντηρητική, θεοκρατική και πατριαρχική κοινωνία της χώρας της. Η βελγομαροκινή Λούμπνα Αζαμπάλ η οποία είχε πρωταγωνιστήσει και στο πρώτο φιλμ της Μαριάμ Τουζανί («Adam», 2019) δίνει μια σπάνια ερμηνεία στο «Μπλε καφτάνι» που ήταν η επίσημη πρόταση του Μαρόκου για το Όσκαρ διεθνούς ταινίας.

Dungeons & Dragons: Εντιμότητα μεταξύ κλεφτών (Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves) (**)

Περιπέτεια φαντασίας καναδοαμερικανικής συμπαραγωγής 2023(134)

Σκηνοθεσία:  Τζον Φράνσις Ντέιλι, Τζόναθαν Γκόλντστιν Πρωταγωνιστούν: Κρις Πάιν, Μισέλ Ροντρίγκεζ, Ρέγκε-Ζαν Πέιτζ, Τζάστις Σμιθ, Σοφία Λίλις, Χιου Γκραντ

Ένας γνωστός για τα κατορθώματα (αλλά και την επιπολαιότητα του) κλέφτης μαζί με μια ετερόκλητη ομάδα ψάχνουν να βρουν ένα μυθικό λείψανο, το οποίο θα μπορέσει να τερματίσει την κυριαρχία ενός αδίστακτου άρχοντα.

Γουστόζικη, παιχνιδιάρικη αλλά και υπερβολικά ανάλαφρη μεταφορά του διάσημου ομώνυμου επιτραπέζιου παιχνιδιού που αργότερα έγινε και βιντεοπαιχνίδι, από το σκηνοθετικό δίδυμο της κωμωδίας «Game night». Το «Dungeons & Dragons: Εντιμότητα μεταξύ κλεφτών» δίνει έμφαση στην εφετζίδικη και ασταμάτητη δράση, ενώ ποντάρει κυρίως στην χιουμοριστική διάσταση του σεναρίου, με τους Κρις Πάιν και Χιου Γκραντ να αναλαμβάνουν αντίστοιχα τους ρόλους καλού- κακού με εμφανή διάθεση διεκπεραίωσης της δουλειάς χωρίς πολύ κόπο.

Τα οχτώ βουνά (Le Otto Montagne) (***)

Δράμα διεθνούς συμπαραγωγής 2022(147)

Σκηνοθεσία: Φελίξ Βαν Γκρόνινγκεν και Σάρλοτ Βαντερμίς Πρωταγωνιστούν: Λούκα Μαρινέλι, Αλεσάντρο Μπόργκι, Λούπο Μπαρμπιέρο, Κριστιάνο Σασέλα

Ο 11χρονος Πιέτρο από το Τορίνο περνάει τις καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένειά του σ’ ένα μικρό χωριό των Άλπεων, όταν γίνεται φίλος με τον συνομήλικό του Μπρούνο.

Για την έβδομη ταινία του ο Φελίξ Βαν Γκρόνινγκεν («Ραγισμένα όνειρα» ) επέλεξε να συνεργαστεί με τη σύντροφο του Σάρλοτ Βαντερμίς, προκειμένου να αφηγηθεί το χρονικό μιας αγνής φιλίας. Η σχέση των Πιέτρο και Μπρούνο, ξεκινά από την παιδική ηλικία και περνά από διάφορες φάσεις και δοκιμασίες (κάποια εποχή οι δύο φίλοι χάνονται στην ενήλικη ζωή τους) πριν αναδειχτεί σε μια συγκινητική υπαρξιακή περιπλάνηση που σημαδεύεται από το μαγευτικό φυσικό τοπίο και τις επιρροές του οικογενειακού περιβάλλοντος. Το σενάριο αποτελεί διασκευή του μυθιστορήματος του Πάολο Κονιέτι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο άρχοντας των μυρμηγκιών (Il Signore Delle Formiche) (**1/2)

Δράμα ιταλικής παραγωγής 2022 (134)

Σκηνοθεσία: Τζιάνι Αμέλιο Πρωταγωνιστούν: Λουίτζι Λο Κάσιο, Ελιο Τζερμάνο, Σάρα Σεραϊόκο

Στην Ιταλία του ’60 ο νεαρός Ετόρε τα φτιάχνει με το γνωστό ποιητή, θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Άλντο Μπραϊμπάντι. Ο αδελφός και η μητέρα του Ετόρε αντιδρούν βίαια στη σχέση αυτή και οδηγούν τον Μπραϊμπάντι στο δικαστήριο ως κατηγορούμενο με βάση έναν αναχρονιστικό νόμο.

Η πραγματική όσο και σοκαριστική ιστορία του Άλντο Μπραϊμπάντι, ο οποίος καταδικάστηκε σε 14ετή φυλάκιση για την «αποπλάνηση» του 23χρονου άντρα, παρουσιάζεται με τόλμη από τον Τζιάνι Αμέλιo («L’ America») ο οποίος βασίζεται σε βιωματικές εμπειρίες για να ξετυλίξει το νήμα του φιλμ. Η παλιομοδίτικη αφήγηση του σκηνοθέτη δεν πρωτοτυπεί και επιλέγει σκόπιμα να «πατήσει» σε γνώριμες συνταγές και διδακτικά κλισέ, ποντάροντας κυρίως στην πειστική ανασύσταση του κλίματος της εποχής.

Ζλάταν (I am Zlatan) (**1/2)  

Βιογραφική νορβηγοσουηδικής συμπαραγωγής 2022(100)

Σκηνοθεσία: Γιενς Χόγκρεν Πρωταγωνιστούν: Ντόμινικ Αντερσον Μπάρακ, Γκράνιτ Ρουσίτι, Γκέντομιρ Γκλίσοβιτς, Μίνο Ραϊόλα

Τα παιδικά και νεανικά χρόνια του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς μόνο ανέμελα δεν ήταν: οι φτωχοί μετανάστες γονείς του δύσκολα τα έβγαζαν πέρα με την ακριβή καθημερινότητα της Σουηδίας ενώ κι ο ίδιος ως εκρηκτικός χαρακτήρας είχε τα θέματα του στο σχολείο.

Το σενάριο βασίζεται στην ομότιτλη αυτοβιογραφία του εκκεντρικού ποδοσφαιριστή αλλά πέρα από τις αναφορές σε κάποια κομβικά γεγονότα από την πραγματική ζωή του, δεν εμβαθύνει με κινηματογραφικούς όρους και στην ανάλυση του «φαινομένου Ζλάταν» που κατάφερε παρά το προβληματικό του χαρακτήρα του να αναδειχτεί σε γητευτή της μπάλας με αξιοζήλευτες επιδόσεις παίζοντας σε ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Γιουβέντους, η Ίντερ, η Μίλαν, η Μπαρτσελόνα και η Παρί Σεν Ζερμέν.

Θύρα 7 για συλλήψεις: «Στις ζωές μας δεν θα ξεπλύνετε τα Τέμπη και τους Λιγνάδηδες που συγκαλύπτετε»

Θύρα 7

Θύρα 7 για συλλήψεις: «Στις ζωές μας δεν θα ξεπλύνετε τα Τέμπη και τους Λιγνάδηδες που συγκαλύπτετε»

«Τα εκατομμύρια των οπαδών θα σας δώσουν την απάντηση την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ…

Ο Άδωνις απάντησε στο Καλλιάνο: «Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας»

MixCollage 24 Apr 2024 02 27 PM 1076

Ο Άδωνις απάντησε στο Καλλιάνο: «Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας»

Εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ έδωσε μέσω…

Νέα Αριστερά: Θέλει ήττα Μητσοτάκη ή Κασσελάκη; Η συνέντευξη του Σακελλαρίδη (video)

6124608

Νέα Αριστερά: Θέλει ήττα Μητσοτάκη ή Κασσελάκη; Η συνέντευξη του Σακελλαρίδη (video)

Επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη έκανε μέσω συνέντευξης του στη Ναυτεμπορική ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Τι ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ για τα «στελέχη» της Θύρας 7: Βαρύ παρελθόν και σχέσεις με Ολυμπιακό – δήμο Πειραιά

ΜΑΤπΡέντη

Τι ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ για τα «στελέχη» της Θύρας 7: Βαρύ παρελθόν και σχέσεις με Ολυμπιακό – δήμο Πειραιά

Τα ονόματα και τα «πεπραγμένα» των αρχηγικά μελών της Θύρας 7 - Αναλυτικά η ανακοίνωση…

Σοκ στις ΗΠΑ: Πρώην αστυνομικός σκότωσε σύζυγο και ανήλικη ερωμένη – Προσπάθησε να αυτοκτονήσει (video)

huizar

Σοκ στις ΗΠΑ: Πρώην αστυνομικός σκότωσε σύζυγο και ανήλικη ερωμένη – Προσπάθησε να αυτοκτονήσει (video)

Διπλή γυναικοκτονία στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστή έναν πρώην αστυνομικό

Ξύλο στη Βουλή: «Θα σε βάλω φυλακή, πα..@@..στα» – Πώς ξεκίνησε o τσακωμός Φλώρου και Γραμμένου (photos)

6200577

Ξύλο στη Βουλή: «Θα σε βάλω φυλακή, πα..@@..στα» – Πώς ξεκίνησε o τσακωμός Φλώρου και Γραμμένου (photos)

Πρωτοφανές περιστατικό στην ελληνική Βουλή μεταξύ του Κωνσταντίνου Φλώρου και του Βασίλη Γραμμένου