Newsroom

Newsroom

ΤΟ ΒΗΜΑ και τα βήματα προς τη μίζα

Στο κάδρο των μιζών που φαίνεται πως δίνονταν από την φαρμακευτική πολυεθνική Novartis σε πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο, προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντά της, βάζουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες την εφημερίδα «Βήμα». Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται η εφημερίδα φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν ώστε, μέσα από μεθοδευμένες διαρροές, να δημιουργήσει κλίμα και να εξασφαλιστούν για τη Novartis υπερτιμολογημένες πληρωμές, δηλαδή μεγάλο κέρδος σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται στη δικογραφία δύο περιπτώσεις: Η πρώτη είχε αποκαλυφθεί από το τηλεοπτικό Κουτί της Πανδώρας και αφορούσε την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος φόβου μέσα από δημοσιεύματα, ώστε να προσταυθεί δήθεν ο ελληνικός πληθυσμός από το ιό HIV, την ηπατίτιδα Β και την ηπατίτιδα C, διενεργώντας μοριακό έλεγχο του αίματος σε τιμές πενταπλάσιες των φυσιολογικών.

Ο μοριακός έλεγχος του αίματος

Στις 28 Μαρτίου 2006, το «Βήμα, το οποίο οι προστατευόμενοι μάρτυρες φωτογραφίζουν ως το μέσο που χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση των σκοπών του ελβετικού κολοσσού κυκλοφόρησε με τίτλο «Μετάγγιση θανάτου σε 16άχρονο κορίτσι». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ένα 16άχρονο κορίτσι, προσβλήθηκαν από το ιό HIV που προκαλεί το AIDS έπειτα από μετάγγιση μολυσμένου αίματος, το οποίο δεν είχε ελεγχθεί αποτελεσματικά γιατί η μέθοδος ελέγχου που χρησιμοποιούσαν τα νοσοκομεία της χώρας ήταν ελλιπής συγκριτικά με τη μέθοδο του μοριακού ελέγχου του αίματος.

Το ρεπορτάζ δεν ήταν ψευδές, με τη διαφορά ότι η μετάγγιση του μολυσμένου αίματος στο 16άχρονο κορίτσι είχε γίνει τον Αύγουστο του 2005, δηλαδή έξι μήνες πριν από το δημοσίευμα. Κατά σύμπτωση την ίδια μέρα που το «Βήμα» κυκλοφόρησε με τη συγκεκριμένη αποκάλυψη ο τότε υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δώσει εντολή εφαρμογής του μοριακού ελέγχου, αφού η Ελλάδα προμηθευτεί εξοπλισμό και αντιδραστήρια «κόστους 20-30 εκατομμυρίων», ενώ λίγες ημέρες πριν, αλλά και λίγο μετά από το δημοσίευμα είχε στείλει εγκυκλίους στα νοσοκομεία, δίνοντάς τους εντολή να εφαρμόσουν τον μοριακό έλεγχο.

Δηλαδή κάποιοι επέλεξαν να κάνουν διαρροή μέσω του «Βήματος» ακριβώς την εποχή που ο υπουργός έχει εκφράσει την υπηρεσιακή του «ευαισθησία» διά των εγκυκλίων. Έτσι, τον Απρίλιο του 2006 κι ενώ ο θόρυβος από τις αποκαλύψεις του «Βήματος» κάθε άλλο παρά έχει κοπάσει υπογράφονται μνημόνια συνεργασίας με δύο εταιρίες τη μία εκ των οποίων είχε εξαγοράσει η Novartis, προκειμένου δίχως διαγωνισμό να αναλάβουν την προμήθεια αντιδραστηρίων και συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον μοριακό έλεγχο του αίματος. Η τιμή είναι 50 ευρώ ανά ασκό αίματος και η διάρκεια της σύμβασης πέντε χρόνια, ενώ η συνολική δαπάνη που εγγράφεται στον προϋπολογισμό ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά, την ίδια στιγμή που όπως αποκάλυψε η εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας» σε διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο του αίματος στην Πολωνία οι ίδιες εταιρείες έδωσαν προσφορές για 8,2 και 10,5 ευρώ. Δηλαδή τιμές πέντε φορές μικρότερες από αυτήν που έδωσαν στην Ελλάδα.

Το «Βήμα», ο Λοβέρδος και τα νέα φάρμακα

Στη δεύτερη περίπτωση που φαίνεται χρησιμοποιήθηκε η εφημερίδα «Βήμα» ήταν τον καιρό που η τρόικα σταματούσε τα νέα φάρμακα από τους καταλόγους. Σύμφωνα με τη δικογραφία και τους προστατευόμενους μάρτυρες και σ’ αυτή την περίπτωση η εφημερίδα χρησιμοποιήθηκε ώστε να «νομιμοποιηθεί» ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος να περάσει στους καταλόγους νέα φάρμακα. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες αναφέρουν συγκεκριμένα ως χαρακτηριστική περίπτωση φιλικής μεταχείρισης της Novartis την έκδοση δελτίου τιμών τον Αύγουστο του 2011, οπότε τιμολογήθηκαν συγκεκριμένα φάρμακα παρά το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε κυκλοφορήσει και δεν είχε τιμολογηθεί κανένα άλλο φάρμακο κατά σύσταση της τρόικας προκειμένου να μην αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Κατά τους προστατευόμενους μάρτυρες για να επιταχυνθεί η τιμολόγηση των φαρμάκων αυτών χρησιμοποιήθηκαν οι δημοσιογράφοι του «Βήματος» Νίκος Χασαπόπουλος και Ελενα Φυντανίδου, στην οποία ανήκε και η εταιρία δημοσίων σχέσεων και διαφήμισιης Prestige που εμφανίζεται να έχει πάρει από τη Novartis πολλές χιλιάδες ευρώ προκειμένου να επιμελείται το προφίλ της. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατονομάζουν μάλιστα την εταιρία Prestige στην οποία και οι δύο δημοσιογράφοι μετείχαν, ώς το μέσο που χρησιμοποιήθηκε από τον Ανδρέα Λοβέρδο για το ξέπλυμα της μίζας που φέρεται να πήρε από την φαρμακευτική πολυεθνική. 


ΗΠΑ: Εκτροχιασμός τρένου που μετέφερε αιθανόλη στη Μινεσότα – Εκκενώθηκαν σπίτια

ΗΠΑ: Εκτροχιασμός τρένου που μετέφερε αιθανόλη στη Μινεσότα – Εκκενώθηκαν σπίτια

Στις φλόγες τυλίχθηκαν βαγόνια τρένου που μετέφερε αιθανόλη μετά από εκτροχιασμό στο Ρέιμοντ της Μινεσότα.

Ο… «αντ’ αυτού»: Ξαμόλησε τον Γεωργιάδη στη Βουλή ο εξαφανισμένος Μητσοτάκης

Ο… «αντ’ αυτού»: Ξαμόλησε τον Γεωργιάδη στη Βουλή ο εξαφανισμένος Μητσοτάκης

Εξαπέλυσε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ψευδείς κατηγορίες κατά του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη, και…