Newsroom

Newsroom

Το Βατοπέδι της Γλυφάδας: Ξετυλίγεται το κουβάρι του σκανδάλου

Με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα κατηγορίας, πρώην στελέχους της ΝΔ και πρώην αντιδημάρχου του Δήμου Γλυφάδας Δημήτρη Καραπάνου συνεχίστηκε σήμερα Τρίτη η δίκη του σκανδάλου που έγινε γνωστό ως το Βατοπέδι της Γλυφάδας.

5a0af0651dc524115a8b4589

Το πλέγμα της διαφθοράς στον Δήμο Γλυφάδας αποκάλυψε προ ετών ο Δημήτρης Καραπάνος φέρνοντας στο φως στοιχεία πίσω από τα οποία διαφαίνεται διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Μεταξύ των κατηγορουμένων για κακουργηματική απιστία είναι ο πρώην δήμαρχος Γλυφάδας Κώστας Κόκκορης, 26 δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και τρεις ιδιώτες οι οποίοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Κατηγορούμενος θα ήταν επίσης ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος την περίοδο που συντελείτο το υπό έρευνα σκάνδαλο ήταν επικεφαλής αντιπολιτευόμενης παράταξης, ο ίδιος ωστόσο δεν θα καθίσει στο εδώλιο αφού η Βουλή δεν ήρε την ασυλία του.

Η υπόθεση αφορά τη σκανδαλώδη αγορά δύο οικοπέδων στη Γλυφάδα, από την οποία φέρεται να προκλήθηκε ζημία του Δημοσίου ύψους 2,8 εκατ. ευρώ. Τα οικόπεδα είχαν μπει σε διαδικασία απαλλοτρίωσης από τη δεκαετία του ’60 και προορίζονταν για παιδική χαρά και για κοινόχρηστο χώρο. Δεδομένου ότι η απαλλοτρίωση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη με το διοικητικό πρωτοδικείο να αίρει την άκαρπη απαλλοτρίωση και να αποφασίζει τη διεξαγωγή νέας από το Δήμο. Αντ’ αυτού, επί δημαρχίας Κόκκορη αποφασίστηκε η απευθείας αγορά τους. Μόνο που αντί, όπως καταγγέλλεται, να πληρωθούν τα οικόπεδα στην αντικειμενική αξία τους η οποία ανερχόταν σε περίπου 5,9 εκατ. ευρώ ο Δήμος πλήρωσε 8,7 εκατομμύρια.

Τι κατέθεσε ο βασικός μάρτυρας

Κατά τη διαδικασία σήμερα στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Καραπάνος επιχείρησε να καταδείξει τις ευθύνες του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία. Ο Καραπάνος εξήγησε ότι για να υπάρξει απευθείας αγορά των οικοπέδων έπρεπε να υπάρχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα τεκμηρίωνε πως αυτό είναι προς το συμφέρον του Δήμου. Όπως κατήγγειλε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αφού οι ιδιοκτήτες ζητούσαν περισσότερα χρήματα από την αντικειμενική αξία του οικοπέδου. Έτσι, κατήγγειλε ο Καραπάνος, η αγορά έγινε και κρυφά και παράνομα.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα κατέθεσε είχε προαποφασιστεί ακόμη και η τιμή αγοράς. Κατά τον πρώην αντιδήμαρχο, ο Κόκκορης ως μαέστρος, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, δεν έπρεπε να ξεκινήσει καμία υπόγεια διαδικασία αγοράς, δεδομένου ότι υπήρχε απόφαση για απαλλοτρίωση, ενώ κατέδειξε ως ενδεικτικό των προθέσεών του το γεγονός ότι προσέλαβε με την ανάληψη της δημαρχίας, ως νομικό σύμβουλο, τον συνήγορο των οικοπεδούχων. Πρόκειται βεβαίως, όπως κατέστη σαφές για κάτι απολύτως νόμιμο, πλην όμως ηθικά ελεγχόμενο.

Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας εξήγησε περαιτέρω προκειμένου να προχωρήσει η απευθείας αγορά των δύο επίμαχων εκτάσεων χρειαζόταν έκθεση ορκωτών εκτιμητών. Με τη διαφορά πως για να γίνει αυτό, προϋπόθεση είναι η ύπαρξη σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία επίσης δεν υπήρχε. Κατά τον Δημήτρη Καραπάνο, η δημοτική Αρχή προκειμένου να καλύψει το τέχνασμα και να προχωρήσει η αγορά των οικοπέδων, ανέθεσε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να ελέγξει αν οι συγκεκριμένες εκτάσεις ήταν κατάλληλες για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων. Με την απόφαση αυτή της Επιτροπής εμφανίζεται να βρήκε η δημοτική Αρχή τον τρόπο για να προχωρήσει η διαδικασία της αγοράς.

Αναλυτικότερα, ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, κατήγγειλε ότι προκειμένου η προηγούμενη δημοτική Αρχή να αποφύγει τα εμπόδια που έθετε εκ των πραγμάτων ο νόμος, ανακάλυψε ότι σημειώνονται καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις και τον εντοπισμό ακινήτων που χρειάζεται ο Δήμος Γλυφάδας για την εκπλήρωση των σκοπών του. Κατόπιν συγκεκριμένων διαδικασιών, λέει ο Καραπάνος, οι διοικούντες τον Δήμο, αφενός απέφυγαν τη λήψη απόφασης που απαιτείται εκτός των άλλων και για τη τεκμηρίωση της προτίμησης της διαδικασίας απευθείας αγοράς αντί της απαλλοτρίωσης που ήταν αδύνατον να ληφθεί και αφετέρου εξασφάλισαν κατά τρόπο παραπλανητικό από το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση που αφορούσε την εκτίμηση της τρέχουσας αξίας οικοπέδων για την μελλοντική τους απόκτηση, αποκρύπτοντας την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν αυτή την απόφαση για την εκτίμηση από τους ορκωτούς εκτιμητές της αγοραίας αξίας των επίδικων οικοπέδων, ώστε με αυτό το τέχνασμα να επιτύχουν την προώθηση της απευθείας αγοράς κρυφά από το συμβούλιο.

Ερωτηματικά για τις πιστώσεις στον προϋπολογισμό 

Επιχειρώντας να αναδείξει μια ακόμη πτυχή του σκανδάλου, ο βασικός μάρτυρας υποστήριξε κατά την κατάθεσή του ότι αναγκαίο προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της απευθείας αγοράς είναι να υφίσταται και εγγεγραμμένη πίστωση δαπάνης στο προϋπολογισμό του Δήμου. Στην προκειμένη περίπτωση όμως στον προϋπολογισμό τού Δήμου υπήρχαν, όπως κατέθεσε, δύο εγγεγραμμένες πιστώσεις ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ η κάθε μία για την απαλλοτρίωση εκάστου οικοπέδου. Το πόσο αυτό, ανέφερε ο Καραπάνος,  είναι μεγαλύτερο από την αντικειμενική αξία του κάθε οικοπέδου και συνεπώς υπερκαλύπτει την αναγκαία δαπάνη απαλλοτρίωσης τού κάθε οικοπέδου. Πρόβλεψη όμως πίστωσης στον προϋπολογισμό για την απευθείας αγορά δεν υπήρχε. 

Ο ίδιος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι διοικούντες τον Δήμο προέβησαν αυθαίρετα χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε παράνομη αναμόρφωση του προϋπολογισμού αφενός αυξάνοντας τις δαπάνες των 3,1 ευρώ και αφετέρου τις κατέστησαν όμοιες σε ύψος ποσού με τις αναγκαίες δαπάνες απευθείας αγοράς των δύο οικοπέδων, αλλά ανύπαρκτες στον προϋπολογισμό. Αυτές τις ανύπαρκτες στον προϋπολογισμό έπρεπε οπωσδήποτε να τις κάνουν υπαρκτές για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν το ποσό του προσυμφωνημένου τιμήματος ώστε μετά να φθάσουν στην πολυπόθητη εκταμίευση και εξόφληση πού ήταν και ο τελικός στόχος των οικοπεδούχων και της τετράδας των επικεφαλής αρχηγών δημοτικών παρατάξεων. Μετά και αυτή την μεθόδευση ήταν όλα έτοιμα για να ενημερωθεί το συμβούλιο και να ληφθεί η αναγκαία απόφαση, ώστε να νομιμοποιεί ότι είχε γίνει μέχρι τότε, αλλά και όσα ακόμη έπρεπε να γίνουν μέχρι να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

εκτακτο

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Στη Σούδα επιχειρούν συνολικά 55 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 2 πεζοπόρα

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

InCollage 20240423 092006837

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

Ο ιδιοκτήτης του Twitter (X), Έλον Μασκ, φαίνεται να εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που παρουσίαζε…

«Καρφιά» από τον Αντώνη Κανάκη για Μητσοτάκη: «Τον καλέσαμε αλλά τελικά δεν ήρθε-Δεν μπορούσε να ελέγξει τις ερωτήσεις» (video)

Κανάκης

«Καρφιά» από τον Αντώνη Κανάκη για Μητσοτάκη: «Τον καλέσαμε αλλά τελικά δεν ήρθε-Δεν μπορούσε να ελέγξει τις ερωτήσεις» (video)

Αποκαλύψεις έκανε ο παρουσιαστής των Ράδιο Αρβύλα, καθώς όπως είπε, ο πρωθυπουργός, απέφυγε να πάει…

Μαλαισία: 10 νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων – Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο

Μαλαισία

Μαλαισία: 10 νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων – Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο

Οι 10 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν μέλη των πληρωμάτων των δύο ελικοπτέρων