Newsroom

Newsroom

Το "αυθαίρετο" του κυρίου Καθηγητή σε ταράτσα Δημοσίου νοσοκομείου

Στο αρχείο έβαλε σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr η εισαγγελία Διαφθοράς ίσως μια από τις πιο προφανείς υποθέσεις αυθαιρεσίας με εμπλεκόμενους γνωστό γιατρό για την επιστημονική του πορεία αλλά και μέλη της διοίκησης νοσοκομείου. Πρόκειται για μια υπόθεση ενός αυθαίρετου ιδιωτικού έργου που κατασκευάστηκε στην ταράτσα του νοσοκομείου Σωτηρία.

58eccb271dc524eb618b47a2

Το νοσοκομείο Σωτήρια έχει μπει στο μικροσκόπιο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο παρελθόν και οι διαπιστώσεις του ήταν αποκαλυπτικές σχετικά με κτιριακές εγκαταστάσεις χωρίς μελέτες και σκοπιμότητα. Με το θέμα είχε ασχοληθεί το περιοδικό HOT DOC το Νοέμβριο του 2015. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ αναφερόταν στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης η οποία μιλούσε για τρία έργα μέσα στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Σωτηρία χωρίς να είναι «ώριμα». Δηλαδή, χωρίς να υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας, χωρίς να έχει προηγηθεί εκπόνηση μελέτης και χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για την έγκαιρη αδειοδότηση των εργασιών. Την ίδια ώρα, ο χαρακτηρισμός των συγκεκριμένων έργων ως «ειδικών» επέτρεψε, χωρίς αυτό να αποτελεί δέσμευση, στη ΔΕΠΑΝΟΜ να προχωρήσει στη δημοπράτηση των τριών έργων χωρίς ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό, με πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών εταιριών. Τα έργα κατοχυρώθηκαν σε δύο εταιρίες, οι οποίες ανήκουν σε ένα ανδρόγυνο. Ο χαρακτηρισμός των έργων ως ειδικών είχε αποτέλεσμα και την αύξηση του κόστους τους, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κατά 1 εκατ. ευρώ!

Τι κρυβόταν στην ταράτσα του Σωτηρία

Στις προτάσεις του πορίσματος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αναφέρεται ότι πρέπει να εκδοθεί νέα εξιδεικευμένη εντολή ελέγχου για τις προσθέσεις – επεμβάσεις δωρεές στο κτίριο 300 Γυναικών του νοσοκομείου.

Πρόκειται για το κτίριο στο οποίο έχει εντοπιστεί ότι είχαν κατασκευαστεί δύο επιπλέον κτίρια στην ταράτσα του χωρίς οικοδομική άδεια και χωρίς ενημέρωση της τεχνικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου. Δηλαδή ένα ιδιωτικό έργο κατασκευασμένο στην ταράτσα του δημοσίου νοσοκομείου το οποίο κατασκευαζόταν επί ένα χρόνο και η διοίκηση του νοσοκομείου έκανε τα στραβά μάτια.

Το έργο αφορούσε την κατασκευή δυο κτιρίων επιφάνειας 195m2 και 92 m2.Oπως διαπιστώνει στην έκθεση του ο επιθεωρητής που πραγματοποίησε το έλεγχο τον Αύγουστο του 2008 υπεγράφη ένα ιδιωτικό συμφωνητικό υπεργολαβίας μεταξύ ενός καθηγητή που εργαζόταν στο νοσοκομείο o οποίος είναι νόμιμος εκπρόσωπος μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και ενός υπεργολάβου οι οποίοι συμφώνησαν να προχωρήσουν στην κατασκευή κτιρίων στο δόμα του νοσοκομείου.

Για το έργο δεν είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια ενώ η χρηματοδότησή του έγινε από δωρεές στην μη κερδοσκοπική εταιρεία. Το έργο εκτελέστηκε από την τεχνική εταιρεία χωρίς να έχει ανατεθεί επισήμως από το νοσοκομείο. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στην έκθεση του ο επιθεωρητής «η αναγκαιότητα του έργου στο κτίριο του νοσοκομείου προκύπτει ότι αποφασίστηκε και δρομολογήθηκε από συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία δρώντας αυτοβούλους και χωρίς την προβλεπόμενη έγγραφη νόμιμη διαδικασία συνεννοήθηκαν ήλθαν σε επικοινωνία και ανέθεσαν στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία την διαχείριση του έργου ενεργώντας επ’ ονόματι του Νοσοκομείου».

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία έκανε παύση του ΑΦΜ τον Σεπτέμβριο του 2011 ενώ τα έργα εκτελέστηκαν από τον Ιούνιο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2010. Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αναφέρεται στην έκθεση των επιθεωρητών ως εξής (αγνώστων λοιπών στοιχείων. Δεν έγινε γνωστή η νομική της υπόσταση, το καταστατικό της οι σκοποί της, η σύνθεση της, οι πηγές χρηματοδότησης της).

Να σημειωθεί ότι εκ των υστέρων το νοσοκομείο προχώρησε σε ενέργειες για την νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών.

Η συγκεκριμένη έκθεση αλλά και το αρχικό πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που αφορούσε τα τρία έργα μέσα στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Σωτηρία είχαν σταλεί στην δικαιοσύνη ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν μπει στο αρχείο.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…