Το αίνιγμα του εξαφανισμένου πλοίου στη Μεσόγειο

Επί μέρες πλανάται το μυστήριο για το ναυάγιο του πλοίου με τους πρόσφυγες μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Πιθανόν να έχουν πνιγεί εκατοντάδες άνθρωποι, το πού και το πόσοι ακριβώς είναι άγνωστα. Η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung προσπάθησε να συνθέσει το παζλ.

5704d5751dc524311f8b4970 1

Όπως γράφει, συνήθως βρίσκονται τεκμήρια του ναυαγίου εντός λίγων ωρών. Αυτήν τη φορά, όμως, ούτε η ελληνική ακτοφυλακή, ούτε η FRONTEX έχουν εντοπίσει κάτι. Έστω και αν πρόκειται για μια έκταση 2,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της Μεσογείου, αυτό είναι ασυνήθιστο, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι μόνες, μη ασφαλείς, πληροφορίες ξεκινούν από τη Σομαλία και την Αίγυπτο και φτάνουν ως την Ευρώπη, ενώ, όπως σημειώνει, χωρίς τους επιζώντες δεν θα γνωρίζαμε ίσως τίποτα, αφού θα τους είχε καταπιεί όλους η θάλασσα.

Οι πρώτες πληροφορίες προέρχονται από 41 επιζώντες, οι οποίοι περισυνελέγησαν από ένα φιλιππινέζικο φορτηγό πλοίο 175 χιλιόμετρα από την Πύλο. Οι 37 που έφτασαν το Σάββατο το πρωί στην Καλαμάτα ήθελαν να πάνε στην Ιταλία.

Πιθανόν να ξεκίνησαν από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό τη Σαρδηνία. Ήταν 240 συνολικά, κατά μια μαρτυρία Σομαλού διασωθέντα. Μετά από ώρες στη θάλασσα οι λαθροδιακινητές θέλησαν να τους επιβιβάσουν σε ένα πλοίο μήκους 30 μέτρων, στο οποίο επέβαιναν ήδη άλλοι 300 άνθρωποι, πιθανόν από την Αίγυπτο. Αυτό το πλοιάριο βυθίστηκε κατά την προσπάθεια επιβίβασής τους. Μπόρεσαν να σωθούν μόνον όσοι ήξεραν κολύμπι και επέστρεψαν στο πρώτο σκάφος.

Ένας Αιθίοπας είπε ότι η γυναίκα του και το παιδί του πνίγηκαν μπροστά στα μάτια του και ότι συνολικά πνίγηκαν 500 άνθρωποι. Τα ερώτημα είναι όμως πού. Θα μπορούσε να είναι κάπου μεταξύ Λιβύης και Κρήτης.

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…