Newsroom

Newsroom

Τίθεται σε ισχύ η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Η προσωρινή συμφωνία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις για το ζήτημα του πυρηνικού της προγράμματος πρόκειται…

Η προσωρινή συμφωνία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις για το ζήτημα του πυρηνικού της προγράμματος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 20ή Ιανουαρίου, όπως δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι πρωτεύουσες επικύρωσαν το αποτέλεσμα των συνομιλιών της Γενεύης και η συμφωνία της Γενεύης θα αρχίσει να εφαρμόζεται την 20ή Ιανουαρίου», δήλωσε η εκπρόσωπος Μαρζιέχ Αφχάμ σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Με ανακοίνωσή της, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) Κάθριν Άστον επιβεβαίωσε την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής.

Η κ. Άστον επισήμανε ότι οι πλευρές θα ζητήσουν από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ να επαληθεύσει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Βάσει της συμφωνίας της 24ης Νοεμβρίου 2013 το Ιράν έχει υποσχεθεί να μειώσει τις πιο αμφιλεγόμενες πυρηνικές δραστηριότητές του με αντάλλαγμα την άμβλυνση ενός μέρους των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.