Της… κακομοίρας στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Οι εξελίξεις τρέχουν στο ΕΚΚ -και κατ’ επέκταση στο ΥΠΠΟ- και τα κωμικοτραγικά γεγονότα συνεχίζονται σε ένα κακόγουστο σίριαλ χωρίς τέλος. 

kinhmatografow2

Δεν ήταν κεραυνός σε αίθριο καιρό η επιστολή παραίτησης του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ). Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, η ομαδική παραίτηση έχει δρομολογηθεί από τα μέσα Αυγούστου καθώς οι ανακολουθίες, οι παρατυπίες και οι παρανομίες στην υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος για την Ενίσχυση της Κινηματογραφικής Κοινότητας ήταν πρόδηλες. Τουλάχιστον αυτό υποστήριζαν φορείς και φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στον χώρο και απλώς χαμήλωσαν τους τόνους όταν το υπουργείο Πολιτισμού αύξησε το ποσό της χρηματοδότησης για να συμπεριλάβει ‒εν τη μεγαθυμία του‒ επιπλέον αριθμό ταινιών από τον αρχικά προβλεπόμενο.

Για μια ακόμη φορά λοιπόν γίναμε μάρτυρες της τραγελαφικής πραγματικότητας που χαρακτηρίζει τον πολύπαθο κινηματογραφικό χώρο. Το διοικητικό συμβούλιο και ο πρόεδρος του ΕΚΚ Πάνος Λουκάκος μέσω της επιστολής παραίτησής τους κάνουν αναφορά στην άδικη επίθεση που δέχτηκαν από συνδικαλιστικούς φορείς, φυσικά πρόσωπα του χώρου αλλά και μερίδα του Τύπου καθώς και στις «αθλιότητες» ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο. Από τη μέχρι τώρα πείρα μας γνωρίζουμε ότι όταν φορείς, φυσικά πρόσωπα και Τύπος επιτίθενται εναντίον ενός θεσμού, οι άνθρωποι που τον διοικούν επιχειρούν να καταδείξουν το ανυπόστατο των κατηγοριών και σε αρκετές περιπτώσεις κινούνται νομικά και δεν παραιτούνται.

Ως συνέπεια των εξελίξεων αυτών είναι πως το πολλά υποσχόμενο Ειδικό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ για την Ενίσχυση της Κινηματογραφικής Κοινότητας σταματά στην αφετηρία του και εκατοντάδες κινηματογραφιστές οι οποίοι περίμεναν να πάρουν μια οικονομική ανάσα εν μέσω κορονοϊού μένουν στο αέρα για άλλη μια φορά. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε αποδεκτή με μεγάλη χαρά ‒για να παγιωθεί η αντίληψη ότι οι «άριστοι» ποτέ δεν λαθεύουν‒ την παραίτηση του ΔΣ του ΕΚΚ. Μάλιστα ακούγεται εν είδει ανεκδότου, το οποίο μας μετέφερε έμπειρος κινηματογραφιστής, ότι «τους “παραίτησε” χτες 21 Σεπτεμβρίου ενώ η παραίτησή τους συνέβη την επομένη 22 Σεπτεμβρίου».

Η ουσία είναι πως για μια ακόμη φορά οι χρηματοδοτήσεις του ΕΚΚ παγώνουν και το πολυδιαφημισμένο (από τα «πρόθυμα» και καλοπετσωμένα ΜΜΕ) πρότζεκτ της ενίσχυσης της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής μένει κενό γράμμα δείχνοντας όχι μόνο ότι τα όρια του νόμου Γερουλάνου έχουν ξεπεραστεί πλέον από την γκρίζα πραγματικότητα αλλά και πως η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού πρέπει επιτέλους να σταθεί στο ύψος της παίρνοντας γενναίες αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον μια σειρά από απαντήσεις εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ σε ερωτήματα όπως πότε και με ποια κριτήρια θα συσταθεί το καινούργιο ΔΣ του ΕΚΚ; Πότε θα εκταμιευτούν τα χρήματα για τους επιτυχόντες στην πρώτη φάση και πότε θα κατατεθούν οι προτάσεις για τη δεύτερη φάση; Και φυσικά να απαντήσει για ποιον λόγο έκανε δεκτή τις παραιτήσεις του προέδρου και του ΔΣ του ΕΚΚ όταν όλο αυτό τον καιρό διαβεβαίωνε ότι όλα κύλησαν ομαλά στη διάρκεια του προγράμματος ενίσχυσης της κινηματογραφικής κοινότητας.

Για άλλη μια φορά οι «άριστοι» δίνουν ρεσιτάλ προχειρότητας αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει η πολιτική τους στο κοινωνικό σώμα. Άριστοι και ανάλγητοι.

Το κείμενο της παραίτησης του προέδρου και του ΔΣ του ΕΚΚ

Αθήνα 22/9/2020

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου σας υποβάλλουμε την παραίτησή μας, καθώς οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί περί το Ειδικό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ για την Ενίσχυση της Κινηματογραφικής Κοινότητας καθιστούν αδύνατη την περαιτέρω λειτουργία του ΔΣ, του οποίου είμαστε μέλη. Ενδεικτικά σας επισημαίνουμε τις διαρκείς συκοφαντικές και προσβλητικές επιθέσεις, που έχουμε δεχθεί από συνδικαλιστικούς φορείς κινηματογραφιστών αλλά και φυσικά πρόσωπα του χώρου, τις προσφυγές τους σε εθνικές και διεθνείς αρχές, τις δηλώσεις τους περί ομαδικών προσφυγών στη Δικαιοσύνη, τις αθλιότητες που αναρτούν στο διαδίκτυο, σχετικά υποβολιμαία δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες και εφημερίδες κ.λπ.

Παράλληλα σας υπενθυμίζουμε ότι με το ισχύον νομικό πλαίσιο και τις πολλαπλές γραφειοκρατικές δεσμεύσεις και αγκυλώσεις του αλλά και τις εσωτερικές του ανεπάρκειες, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και επιτυχώς ιδίως μάλιστα ευρισκόμενο αντιμέτωπο με ένα πρόγραμμα 1.400 αιτήσεων, που εντός μηνός έπρεπε να διεκπεραιωθεί, όταν ετησίως διαχειρίζεται με δυσκολία 300 περίπου προτάσεις και αυτές με καθυστερήσεις. Και τούτο με τα επιπρόσθετα μεγάλα προβλήματα επαφών και απ’ ευθείας συνεννοήσεων που δημιούργησε η πανδημία και το lockdown. Καταβάλλαμε έως τώρα κάθε φιλότιμη προσπάθεια να φέρουμε σε πέρας το Ειδικό Πρόγραμμα, παρά τις τεράστιες δυσκολίες του. Δεν βρήκαμε όμως καμία απολύτως ανταπόκριση από τους ίδιους τους άμεσα ενδιαφερόμενους κινηματογραφιστές. Αντίθετα οι διαρκείς εις βάρος μας αήθεις και προσβλητικές επιθέσεις και απειλές κατέστησαν πλέον εκ των πραγμάτων άκυρες τις προσπάθειες αυτές.

Τέλος με την από 21/9/2020 γνωμοδότησή του, ο Νομικός Σύμβουλος του ΕΚΚ κατέστησε σαφές και προειδοποίησε τα μέλη του ΔΣ ότι στο Ειδικό Πρόγραμμα και την εξαγγελθείσα από το ΥΠΠΟΑ νέα δεύτερη φάση του ενυπάρχουν εξόφθαλμα μη νόμιμες διαδικασίες και κατάφορες και κραυγαλέες παραβιάσεις της αρχής της ίσης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού, δεδομένα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κατασταλτικό έλεγχο των χρηματοδοτήσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς επιπροσθέτως αναμένεται και για τη πρωτη φάση έλεγχος νομιμότητας και πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στην οποία έχει προσφύγει συνδικαλιστική ομάδα κινηματογραφιστών.

Υπό τις συνθήκες αυτές η παραίτηση τώρα είναι για τα μέλη του ΔΣ μονόδρομος, όπως και η άρνησή μας να εγκρίνουμε την εκταμίευση από το ΕΚΚ έστω και ενός ευρώ από την παρασχεθείσα χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα περί των οποίων θα αποφανθούν τελικά τα δικαστήρια, ύστερα από πολυετείς όμως ταλαιπωρίες όλων των εμπλεκόμενων. Ευχόμενοι κάθε επιτυχία στο έργο σας, ευχαριστούμε για την έως τώρα συνεργασία μας.

Με τιμή

Τα μέλη του ΔΣ

Πάνος Λουκάκος, Χριστίνα Μανωλοπούλου, Κώστας Φέρρης, ΜιρέλλαΠαπαοικονόμου, Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Νίκος Μεγγρέλης, Κωνσταντής Φραγκόπουλος

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…