Newsroom

Newsroom

Τις 200.000 αγγίζουν στην Ελλάδα οι ασθενείς με άνοια

Αβεβαιότητα επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον για τους ασθενείς με άνοια, η οποία είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα των καθημερινών δυσκολιών που…

alzheimer

Αβεβαιότητα επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον για τους ασθενείς με άνοια, η οποία είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα των καθημερινών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, μπλεγμένοι στα «γρανάζια» του συστήματος Υγείας.Η θεραπεία των ανθρώπων αυτών, που αγγίζουν τις 200 χιλιάδες στη χώρα μας, βάλλεται από παντού αλλά παρόλα αυτά τόσο οι γιατροί που τους κουράρουν όσο και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ελπίζουν πως σύντομα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
Οπως τονίζει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Μ. Τσολάκη, με αφορμή Καμπάνια Ενημέρωσης για την άνοια, η χρήση των γενοσήμων, αν και σε γενικές γραμμές δεν έχει επιφέρει προβλήματα, σε πολλές μεμονωμένες περιπτώσεις η επιλογή τους έχει αποσυντονίσει τη θεραπεία, στέλνοντάς τη πολλά βήματα πίσω.

«Ασθενής πήγε από τη ριβαστιγμίνη σε ένα οικονομικότερο γενόσημο και η επιδείνωση της κατάστασής του ήταν τόσο μεγάλη που ο ίδιος ζήτησε να επιστρέψει στο πρωτότυπο φάρμακο, με οποιοδήποτε κόστος», τόνισε η κ. Τσολάκη.
Στο ίδιο πλαίσιο, επιπλέον «πονοκέφαλο» προκαλεί στους γιατρούς, αλλά και τους ασθενείς, το πλαφόν στη συνταγογράφηση, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα πρωτότυπα και ακριβότερα φάρμακα έχουν και καλύτερα αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, εκκρεμεί η αποζημίωση καινοτόμων θεραπειών, που είναι ικανές να κάνουν τη διαφορά στη θεραπεία του Alzheimer, της κυριότερης μορφής άνοιας. Τα δεδομένα πολλών ερευνών αναδεικνύουν τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης, της σωστής, εξατομικευμένης θεραπείας και της κοινωνικής υποστήριξης. Είναι χαρακτηριστικό πως το κόστος, άμεσο και έμμεσο, της παραμονής του ασθενούς στο μεσαίο της νόσου είναι σχεδόν 14 χιλιάδες ευρώ, όταν στο σοβαρό στάδιο το κόστος εκτινάσσεται σε πάνω από 22 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας οργάνωσε μία ομάδα εργασίας για τη διατύπωση κατευθυντήριων οδηγιών, που αναμένεται να διανεμηθούν στους γιατρούς.

Η άνοια είναι μια μείζων νοητική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από έκπτωση σε μία ή σε περισσότερες από τις νοητικές λειτουργίες και έχει ως αποτέλεσμα τη λειτουργική διαταραχή στην καθημερινή ζωή.
Στην Ευρώπη προσβάλλει 10 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 περίπου 6,7 εκατομμύρια άτομα θα έχουν νόσο Alzheimer στις ΗΠΑ, όπου είναι η 6η αιτία θανάτου.
Στην Ευρώπη, το συνολικό κόστος υγειονομικής φροντίδας σχετικής με την άνοια είναι τουλάχιστον 170 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, χωρίς να περιλαμβάνονται έμμεσα κόστη και κόστη νεαρών ασθενών με άνοια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων ξοδεύεται για τη φροντίδα σε ιδρύματα.
Βασιλική Αγγουρίδη – Ελευθεροτυπία

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ