Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της...

Στο ορεινό χωριό της Βαμβακούς, χελιδόνια μπήκαν στο άδειο δωμάτιο ενός σπιτιού για να χτίσουν τη φωλιά τους. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού αποφάσισε να την αφήσει εκεί, σκεπτόμενος ότι τα χελιδόνια φέρνουν μαζί τους τύχη.

Βαγγέλης Σπυράκης 10/03/2019 | 10:17

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ίδια τα παιδιά και οι νέοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να «μεγαλώσει» το χωριό, όπως ακριβώς συμβαίνει στη Βαμβακού της Λακωνίας.

«Xρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί» σύμφωνα με ένα ρητό! «Πριν λίγα χρόνια, μια ηλικιωμένη γυναίκα μου είπε έξω ακριβώς από το προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας, ανήμερα Δεκαπενταύγουστο: «Έχω πίστη και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε. Τους ανθρώπους. Όταν επιστρέψουν, τα χωριά μας θα είναι και πάλι ευλογημένα, όπως τους αξίζει».

Η Βαμβακού, όπως όλα δείχνουν, είναι πράγματι τυχερή, καθώς πέντε νέοι άνθρωποι με καταγωγή από το χωριό, που είχαν περάσει εκεί τα καλοκαίρια της παιδικής ηλικίας τους, έχουν βάλει στόχο να την ξαναγεμίσουν ζωή.Το εγχείρημα μάλιστα δεν είναι καθόλου εύκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια ώρα στην Ευρώπη, ο πληθυσμός στα χωριά μειώνεται, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι μετακομίζουν σε μεγαλύτερες πόλεις, για ένα καλύτερο μέλλον, όπως  στην Ελλάδα που η οικονομική κρίση περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ωστόσο πέντε νέοι άνθρωποι έχουν μεγάλα σχέδια για αυτό το  μικρό χωριό, της Λακωνίας. Μεγαλώνοντας, ο Χάρης Βασιλάκος, ο Ανάργυρος Βερδήλος, o Τάσος Μάρκος, και ο Παναγιώτης Σουλιμιώτης, περνούσαν τα καλοκαίρια με τις οικογένειές τους, στο ορεινό αυτό  χωριό της Βαμβακούς, όπως τα περιγράφουν οι ίδιοι «καλοκαίρι με τον παππού και τη γιαγιά, βόλτες με το ποδήλατο, παιχνίδι στην πλατεία, γρατζουνισμένα γόνατα, παγωτά και ξεγνοιασιά».

Οι τρεις τους γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, στην Σπάρτη, ωστόσο και οι τέσσερις φρόντισαν να διατηρήσουν επαφή με το χωριό μεγαλώνοντας. Η Ελένη Μάμη δεν είχε σχέση με τη Βαμβακού, μέχρι να γνωρίσει τον Ανάργυρο. «Έχει περάσει όμορφα καλοκαίρια εκεί, και στη Βαμβακού βρήκε το χωριό που δεν είχε σαν παιδί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι πέντε φίλοι ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους στη ζωή τους, και καθένας τους επιθυμεί να επιστρέψει στη Βαμβακού για τους δικούς του λόγους.

Η Ελένη είναι υποψήφια διδάκτορας στο Μάρκετινγκ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Τάσος είναι τεχνίτης, με εξειδίκευση στην επισκευή κεραμοσκεπών ενώ έχει υπηρετήσει για δύο θητείες ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της Βαμβακούς, από το 2006 έως το 2010 και από το 2014 έως το 2018. Ο Χάρης είναι ραδιοφωνικός παραγωγός, συγγραφέας και δάσκαλος, ο Παναγιώτης ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων στη Σπάρτη, και ο Ανάργυρος προσφέρει φροντιστηριακή υποστήριξη σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Παρά τις διαφορετικές πορείες που έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα, όλοι τους είναι έτοιμοι να κάνουν ένα μεγάλο κοινό βήμα στη ζωή τους – να μετακομίσουν στη Βαμβακού. Ωστόσο, στους ίδιους, η απόφαση αυτή δεν μοιάζει τόσο δύσκολη. Όπως είπαν: «Συχνά, δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ μέσα σου, για να δράσεις. Θέλεις να έχεις συμμετοχή σε κάτι νέο, καινούργιο και διαφορετικό».

Το χωριό συμβολίζει κάτι διαφορετικό για καθένα από τα μέλη της ομάδας. «Η Βαμβακού έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων μας» λένε, και συμπληρώνουν: «για τον Ανάργυρο σημαίνει καταφύγιο, για την Ελένη έρωτα, για τον Παναγιώτη ρίζες, για τον Τάσο φροντίδα και για τον Χάρη χώρος έκφρασης».

Βλέποντας την προοπτική για τη δημιουργία ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του χωριού, η παρέα άρχισε να διαμορφώνει πλάνο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του χωριού.

Τον σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια το βρήκανε από το Ίδρυμα Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), όπου από κοινού ανέπτυξαν ένα επιχειρηματικό σχέδιο για το έργο. 

Το σχέδιο αυτό, όπως όλες οι αποτελεσματικές δωρεές, απαιτεί έναν συνδυασμό τοπικής γνώσης, θέλησης και δέσμευσης που ούτως ή άλλως διαθέτει η ομάδα της Αναβίωσης της Βαμβακούς. Ο εντοπισμός των προοπτικών αναβίωσης του χωριού, καθώς και των απαραίτητων βημάτων προκειμένου να επιτευχθεί το σχέδιο, προκύπτει φυσικά, από την οικειότητα που αισθάνονται οι ίδιοι με τον τόπο τους. Κάποιες φορές οι ιδέες που προέρχονται από «πάνω προς τα κάτω» επιτρέπουν την άνθιση τοπικών ιδεών και πρωτοβουλιών. Εξάλλου, θα πρέπει να υπάρχουν υγιείς σπόροι στο έδαφος για να ανθίσουν με τη βοήθεια του ήλιου και της βροχής που έρχονται από τον ουρανό.

Η ομάδα της Αναβίωσης της Βαμβακούς χρησιμοποιεί μία διαφορετική παρομοίωση: «Το χωριό ζητά τη δική μας συμμετοχή για να γράψει μία νέα σελίδα. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας δίνει το χαρτί και την πένα».

 

Τον Αύγουστο του 2018, οι πέντε φίλοι ίδρυσαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με την ονομασία «Η Αναβίωση της Βαμβακούς» (Vamvakou Revival), της οποίας Πρόεδρος είναι ο Χάρης, γραμματέας η Ελένη, και ταμίας ο Ανάργυρος. Τα πρώτα βήματα του έργου περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και την προετοιμασία. 

Οι βάσεις ήδη μπήκαν- με τις υπογραφές- και πλέον τον Ιούνιο του 2019, το χωριό αναμένεται να καλωσορίσει τους πρώτους επισκέπτες του. Στόχος της ομάδας είναι η Βαμβακού να αποτελέσει παράδειγμα και για έργα αντίστοιχης έκτασης σε ολόκληρη τη χώρα, εν δυνάμει και διεθνώς. «Ένας από τους λόγους της οικονομικής, κοινωνικής και της κρίσης αξιών που βιώνει η Ελλάδα είναι η απομάκρυνσή μας από τις ρίζες μας. Ξεχάσαμε από πού ξεκινήσαμε, την αφετηρία μας, και αφήσαμε τα χωριά στη μοίρα τους…», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το όνειρο για εκείνους θα έχει ολοκληρωθεί όταν, « ακουστούν παιδικές φωνές ... Όταν ακουστεί το πρώτο κουδούνι στο σχολείο του χωριού, τότε θα μπορούμε να μιλάμε πια για μία νέα Βαμβακού και για ένα πλάνο αναβίωσης με μετρήσιμο αποτέλεσμα! Μέχρι τότε δουλειά, δουλειά, δουλειά…»

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.