Νίκη Σερέτη

Την Τετάρτη στο Εφετείο! Αλλά όχι «όλοι»

Η ηθοποιός Νίκη Σερέτη συμμετέχει στο αφιέρωμα του koutipandoras.gr για την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής

4831543 1

Η ετυμηγορία στη δίκη του ακραίου ακροδεξιού κόμματος στις 7 Οκτωβρίου θα αποδείξει εμπράκτως αν η Ελλάδα αντικρούει αποφασιστικά τον φασισμό. Η πολύχρονη παθογένεια της ελληνικής δικαιοσύνης εμφανίστηκε αδύναμη μέχρι τώρα να εξουδετερώσει ναζιστικές συμπεριφορές με εγκληματικό χαρακτήρα. Βίαια περιστατικά, επιθέσεις, δηλώσεις μαρτύρων, δολοφονίες, φωτογραφικό υλικό, αρχεία κλήσεων δεν αντιμετωπίστηκαν με την πρέπουσα αποφασιστικότητα από τους αρμόδιους.

Δεν θέλω να ξανακούσω “πω πω, είναι πολύ άσχημο αυτό που συνέβη στον Παύλο, στον Ζακ, στον Σαχζάτ, στον Ζακ, στο Νίκο, στον Αμπουζίντ, στον Thomas, στην Ευγενία, στον Ασφάκ, στον Κωστή, στον Βαγγέλη, στον, στον, στον…

Αυτό που ζητάω είναι πράξη. Η θεωρία πρέπει να έπεται της πράξης. Θέλω να δω τα πράγματα να αλλάζουν. Όχι άλλες δικαιολογίες. Η μόνη δικαίωση είναι η καταδίκη και η διάλυση του ναζιστικού κόμματος.
Τα φαντάσματα του παρελθόντος είναι ακόμα εδώ για να μας υπενθυμίζουν ότι είναι υπόθεση κάθε Έλληνα  και να μας προειδοποιούν στο τι μπορεί να συμβεί στην κοινωνία μας.

Ή κατανόηση της σημασίας του φασισμού είναι ζωτικής σημασίας γιατί μόνο έτσι θα αντιληφθούμε την σοβαρότητα της τρέχουσας εθνικής και πολιτικής κρίσης.

Ή Χρυσή Αυγή ανδρώθηκε πάνω στη θυματοποίηση. Εκμεταλλεύτηκε την κρίση, τον θυμό, την δυσαρέσκεια της κοινωνίας. Και ως αποτέλεσμα φτάσαμε να βιώνουμε τον φασισμό στην πιο ακραία του μορφή. Της επιτρέψαμε να συνεχίσει την πολιτική της σταδιοδρομία υπό μορφή ασυλίας. Εγκλήματα εις βάρος Ελλήνων και Αλλοδαπών. Το κακό είναι εδώ. Ποιά θα είναι η απάντηση στην ερώτηση για την αξία της ανθρώπινης ζωής στις 7 Οκτωβρίου; Αν παραμένεις σιωπηλός στον πόνο, στη βία, στην αδικία, στην στέρηση της δημοκρατίας, στο τέλος θα σε σκοτώσουν και θα πουν ότι το απόλαυσες κιόλας. Ήρθε η στιγμή που πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό το μόρφωμα. Να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα σε όλους όσους έχουν περιοριστικές πεποιθήσεις. Η στιγμή που θα γιορτάσουμε την διαφορετικότητα μας, χωρίς φόβο. Με μνήμη και σεβασμό για το παρόν και άρα και το μέλλον αυτής της χώρας.

Η τιμωρία των ενόχων δεν οδηγεί φυσικά στο τέλος τέτοιων ιδεολογιών, αλλά είναι μια αρχή. Κι ένας φόρος τιμής στη μνήμη αυτών που χάθηκαν άδικα.

Την Τετάρτη ας είμαστε όλοι εκεί.

Μέχρι τότε προλαβαίνεις να αναρωτηθείς… Αν στην περίοδο αυτή, της κρίσης και της ανέχειας κάτι ξεχαρβαλώθηκε μέσα σου. Αν ο “άλλος” ασυνείδητα για σένα, είναι πάντα ο εχθρός και ο φταίχτης. Αν πάνω στην οργή σου, σου ξέφυγε κανένα “να φύγετε να πάτε αλλού”. Αν παρανοιώθεις περήφανος ως Έλληνας. Αν ξεστόμισες σε γυναικόπαιδα “πίσω και σας έφαγα”. Αν διασκεδάζεις με όλα αυτά τα reality shows Που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια… Αν σου αρέσει να μοστράρεις στους τοίχους των social media ή οπουδήποτε αλλού ως αφίσα – κάρτα – κορνίζα το banner “Δεν είναι αθώοι” γιατί το επιτάσσει η μόδα ενώ οι πράξεις σου λένε άλλα..

Τότε όχι. Να μην είσαι εκεί.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…